ALTI AYLIK GEBELİK Mİ OLUR?

ALTI AYLIK GEBELİK Mİ OLUR?

İddia: bakara 233 ayetinde emzirmenin iki yıl(24 ay) olduğu söylenirken ahkaf 15 ayetinde emzirme ve gebeliğin toplamda otuz ay olduğu söyleniyor. Peki sadece gebelik altı ay mı oluyor?



Önce ilgili ayetlere bakalım;

Emzirmeyi tamamlamak isteyenler için anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler. Onların yiyeceği, giyeceği, örfe uygun olarak babaya aittir. Hiçbir kimseye gücünün üstünde bir yük ve sorumluluk teklif edilmez. (bakara 233)

Onun (anne karnında) taşınması ve sütten kesilme süresi (toplam olarak) otuz aydır. (Ahkaf 15)

Öncelikle bu iki ayetteki sayıları net bir emir, kural gibi alsak bile ayetlerde herhangi bir sorun yok zira günümüz tıbbı altı aylık bebeklerin de sağlıklı bir şekilde yaşayabileceğini söylüyor ki örnekleri var.

Normal gebelik 38-42 hafta arasında sürer ama doğan bebeklerin yüzde 12'si erken doğuyor yani 37. haftadan önce doğuyor. Bunlara prematüre bebek denir.

24. Haftada yani altıncı ayda doğan bebeklere ise ileri derece prematüre denir.

Hatta bunun bir benzeri olay peygamberimiz döneminde de gerçekleşiyor. Kadının biri evlendikten altı ay sonra doğum yapınca hz.Ömer kadının evlilik öncesi zina yaptığını sanıp cezalandırılması gerektiğini söylemiştir.

Daha sonra hz.ali bakara 233 ve ahkaf 15 ayetlerini delil getirerek doğumun altıncı ayda da olabileceğini söyleyip cezayı fesh etmiştir. (bk. Razi, Kurtubi, Şa’ravi ilgili ayetin tefsiri)

Bebekler altıncı ayda da doğabilir ama zira böyle bir şey mümkün olmasaydı da ayetlerde bir yanlışlık olduğu iddia edilemezdi. Zira emzirme ile ilgili ayetler kesin bir emir veya kural değil.

Peki bunu nerden anlıyoruz? Şöyle ki; bakara 233 ayetinin ilk cümlesine dikkat ederseniz ayette "Emzirmeyi tamamlamak isteyenler için" deniliyor.

Yani burda emzirmenin aslında isteğe bağlı olarak maksimum sınırı belirtiliyor yoksa her bebek en az iki yıl emzirilsin şeklinde bir kural, emir yok.

Ki islam tarihi boyunca da "bebeğini 2 yıldan az emziren günaha girer" şeklinde bir fetva bulamazsınız.

Böylece Ahkaf 15 ayetine gidersek şöyle bir mantık çıkıyor ortaya; emzirme otuz ay olduğu için emzirme süresi az oldukça doğum süresi fazla olur.(ibn abbas)

Örneğin
emzirme👉20 ay ise gebelik👉10 ay, 
emzirme 👉21ay ise gebelik👉9 ay, 
emzirme👉22 ay ise gebelik👉8 ay

Aslında bu ayetten çıkaracağımız sonuç şu olur; "bir bebek ne kadar erken doğarsa o kadar sağlıksız olur bu yüzden daha fazla emzirilmesi lazım". 

Sonuç olarak her iki durumda da ayetlerde herhangi bir sorun yok.


Yorumlar

Popüler Yayınlar