KIZ ÇOCUĞUNU DİRİ DİRİ GÖMMEK

KIZ ÇOCUĞUNU DİRİ DİRİ GÖMMEK

iddia: madem kız çocukları gömülüyordu peki erkekler kiminle evleniyordu? veya islam tarihinde ismi geçen kadınlar neden gömülmemiş? belli ki kızların gömülmesi olayı bir yalandan ibaret!

öncelikle "kız çocukları diri diri gömülürdü" cümlesinden her kız çocuğunun gömüldüğünü anlamak absürd olur.

peki kimler gömüyordu veya kimler gömmüyordu?

1)kız çocuğu gömmenin en önemli nedenlerinden biri geçim kaygısıydı ve gömenler daha çok fakir ailelerdi.


çölde kaynaklar son derece kıt ve erkek çocuk tarlada işçi avcılıkta avcı olarak görülürdü. bu yüzden de ekonomik hayata ve kabilenin çıkarının korunmasına katkıları kızlara nispetle daha fazlaydı.geçim kaygısı ve açlık korkusuyla sadece kızların değil, zaman zaman erkek çocukların da öldürüldüğü görülür.

örneğin; kebîre bt. ebî süfyân, hz. muhammed’e (sav) gelerek cahiliye döneminde dört oğlunu gömerek öldürdüğünü söylemiş, bunun üzerine peygamberimiz kendisine dört köle azat etmesini tavsiye etmiş, o da etmiştir (ibnü’l-esîr, v, 538; ibn hacer, viii, 93).

yoksulluk korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin. onları da, sizi de biz rızıklandırırız. onları öldürmek gerçekten büyük bir günahtır. (isra 31 ayeti)

...fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. sizi de onları da biz rızıklandırırız...(enam 151)

2)vicdanı elvermeyenler de öldürmezdi.

her anne baba bu işi yapacak kadar vicdansız değildi ve topluma, kültüre rağmen gömmeyenler de vardı.ki gömenlerin içinde istemeye istemeye, sırf toplum içinde ayıplanmamak için gömenler de vardı.evet, maalesef kız çocuğu utanç kaymağı olarak görülüyordu.


kutsal kitabımız kur'an bunun ne kadar iğrenç ve kötü bir hüküm olduğuna şu ayetle değiniyor;

onlara birine dişi çocuğu olduğu müjdelendiği zaman içi öfkeyle dolarak yüzü kapkara kesilir. kendisine verilen kötü müjde yüzünden, halktan gizlenmeye çalışır; onu utana utana tutsun mu, yoksa taprağa mı gömsün? bak ne kötü hüküm veriyorlar!"(nahl, 58-59 ayetleri)

oysa peygamberimiz kız çocuklarını bir müjde, bir kurtuluş olarak görürdü;

her kim kız çocuğunu büyütür ve onlara iyi davranırsa, onlar kendisi için cehennem ateşine karşı kalkan olur." (buhari ve müslim)

her kim iki kız çocuğuna erginlik çağına kadar bakarsa, kıyamet gününde biz şöyle olacağız." diyerek iki parmağını birleştirdi."
(buhari talak 25, edeb 24; müslm zühd 42.)

3)ayrıca kız çocuklarının gömülmesinin bir diğer sebebi kabileler arası savaşlardır.

"kadınlar ve çocuklar savaşta genellikle korunmaya muhtaç" mantığıyla bakılırdı. erkek ise kabile için bir savaşçı yani güç demekti

4)çocukları gömmenin bir diğer sebebi; kız çocuklarının çolak, topal, kötürüm, kör, şaşı olması veya ciltlerinde alacalar, benekler bulunması gibi durumlarda onların uğursuz sayılmasıydı.

allah kıyamet sahnesinden bahsettiği tekvir suresinin başlarında o dehşetli günde bunun da hesabını soracağına değiniyor

o diri diri toprağa gömülen kıza, ‘hangi günah yüzünden öldürüldüğü sorulduğu zaman” (tekvîr 8-9 ayetleri)

genel olarak gömme sebepleri bunlar peki bu olay tam olarak nasıl oluyordu; kızını öldürmek isteyen kişilerin iki farklı uygulamasından söz edilir.

1)zamanı gelince kadın bir çukur açarak o çukurun başında doğumunu yapar. çocuk erkekse onu alıp götürür, kızsa çukura atarak üstünü toprakla örtüp öldürür.

2) kız çocuğu altı yaşına gelinceye kadar büyütülür. babası tarafından akrabalarına gideceği söylenerek temiz elbiseler giydirilip götürülür.sonra çölde önceden kazılmış olan bir çukura atılarak üzeri toprakla örtülür...

ayrıca, diri diri gömmenin yanında suda boğmak, kuyuya yahut uçuruma atmak veya boğazlamak suretiyle de çocuk öldürüldüğü oluyordu. (dârimî, “mu?addime”, 1)

not: cahiliye dönemi kız çocuklarının diri diri gömüldüğü yere "şübeyke kabristanı" denir.

peki sonra mı? sonra; salat ve selam olsun adı muhammed olan biri geldi. kızı fatıma'yı omuzunda taşıyıp mekke sokaklarında gezdiren bir peygamber.

kızı fatıma odaya girince ona olan saygısından ayağa kalkan peygamber. hutbe okurken bir taraftan da dizinin üzerinde oturan torunu hasan'ı öpen peygamber. namazda secde iken sırtına torunu hasan çıkan peygamber.erkek çocuğunu dizine oturtup kız çocuğunu yanına oturtan bir adamı azarlayacak kadar ince düşünen bir peygamber.

bir defasında akra bin habis, peygamberimizi hz. hasan'ı öperken gördü ve şöyle dedi:benim on çocuğum var; şimdiye kadar hiçbirini öpmedim. bunun üzerine peygamberimiz; "merhamet etmeyene merhamet olunmaz." buyurdu.

neyse anlatılacak çok şey var ama çok da uzatmaya gerek yok. sonuç olarak; her kız çocuğu gömülmez, bu olay daha çok fakir aileler arasında görülürdü.

not: belki çoğunuz bu vicdansızlığı nasıl yapabilirler diye soruyordur kendine o zaman size bir hatırlatma; yaptığınız kürtajların diri diri gömmekten çok da farkı yok!

kaynakça

https://islamansiklopedisi.org.tr/mevude

http://www.hanimlar.com/makale/cocuk-egitimi/peygamber-efendimizin-cocuk-sevgisi

Yorumlar

  1. Bir nedeni de eğer asıl bir aile değilse kız çocuklarının cariye vs. Olma ihtimali idi

    YanıtlaSil
  2. Fakirlik endişesine çok iffetlerini koruyamama endişesi imiş. Hatırlanırsa köle ve cariyelere sataşmanin cezası, hür olanlarinkinin yarısı. Onu da zaten hatırlı kişilere uygulanmaz imiş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar