CELAL ŞENGÖR; DAĞLARIN OLDUĞU YERDE DAHA FAZLA DEPREM OLUR

CELAL ŞENGÖR; DAĞLARIN OLDUĞU YERDE DAHA FAZLA DEPREM OLUR

iddia: nahl 15 ayetinde dağların depremi engellediği söyleniyor oysa bilim bunun tam tersini söylüyor yani dağların olduğu yerde daha fazla deprem olur

ilgili video; https://www.youtube.com/watch?v=azpPOVduzPU
önce ilgili ayete bakalım;

sizi sarsmaması için yeryüzünde sağlam dağlar; yolunuzu bulmanız için de nehirler, yollar ve nice işaretler meydana getirdi. insanlar yıldızlarla da yollarını bulurlar.
(nahl 15-16)


bildiğiniz gibi jeolog celal sengör'ün bir tv programında bunu dile getirmesi ile bu iddia son dönemlerde tekrardan alevlendi.

peki bir yerbilimci celal şengör yanlış bir şey mi söyledi? hayır yanlış değil, dediği gibi "dağların olduğu yerde daha fazla deprem olur"

peki ayet bilimsel olarak hatalı mi?

hayır ayet de bilimsel olarak hatalı değil! peki nasıl oluyor bu çelişki değil mi? hayır değil.aslında celal şengör orda bilimi de kullanarak bir laf cambazlığı yapıp verdiği bilgiyi ayet ile birbirinin zıttı gibi anlatıyor. oysa dikkatli dinlerseniz çok basit bi safsata var ortada:)

ayete dikkat edin "dağların olduğu yerde deprem olmaz" denilmiyor, dağlar depremi engeller, sarsıntıyı azaltır diyor.peki siz olmayan bir şeyi engelleyebilir veya azalatabilir misiniz? tabiki de hayır! aslında tam tersine deprem olacak ki "depremi engeller" cümlesini kurabilelim

yani dağların olduğu yerde deprem olur hatta dağların olduğu yerde deprem olmasından daha doğal bir şey olamaz.

bunu bir analoji ile anlatayım;

en fazla polis nerde olur? en fazla suçlunun olduğu bölgede olur değil mi? peki bu polisin suçluları suç için teşvik ettiği anlamına gelir mi? hayır, tam tersine polis suçu engellemek için orda olur/oluşur. yani birinin "polis suçları engeller" cümlesi gayet doğru bi cümledir değil mi?


haa işte tam burda celal şengor'ün dediği şuna benziyor; "hayır efendim polis suçları engellemez tam tersine polisin olduğu yerde daha fazla suç ve suçlu var"

şimdi yaptığı safsatayı gördünüz mü:)

tabii karşısına genelde 20-25 yaşlarında imam hatip veya ilahiyat öğrencileri getirildiği için şengör'ün işi daha kolay.veya yanlış bilgi bile verse ünvanını, konumunu kullanıp kendini haklı çıkaracak bir seviyede

dağlar ve depreme geri gelirsek;

jeolog veya inşaat mühendisi olmanıza gerek yok, lise coğrafya bilgisi görmeniz bunu bilmeniz için yeterli; dağlar da deprem de levha hareketleri sonucu oluşur yani ikisi de aynı bölgede oluşan "sonuçtur". (1) ama celal şengör sebep ve sonucu karıştırarak burda depremin sebebi sanki dağlarmış gibi anlatarak safsata yapıyor.

peki dağ, levha hareketi sonucu oluştuktan sonra ayete göre bulunduğu bölgenin sarsıntısına son vermeli değil mi?

"engellemek" sözünü geçse bile ayette aslında sarsıntıları tamamen engelleyeceği değil azaltacağı söyleniyor! peki bunu nerden anlıyoruz?

dikkat etmeniz gerek bir diğer nokta ayette; "yeri sarsmaması için" değil "sizi sarsmaması için" deniliyor.ki aslında depremler çoğu yerde sürekli olur, örneğin şuan sizin olduğunuz yerde de deprem oluyor olabilir ama bu 3 şiddtinin altında olduğu için hissetmiyorsunuz.yani yer sarsılsa da biz sarsılmıyoruz. (2)


peki dağlar sarsıntıyı azaltır mı? bilimsel olarak doğru mu bu?

..dağları da birer kazık yapmadık mı?(nebe 7)

modern bilimin keşfettiği bilgilerden biri olan dağların kökleri olduğuna dair bilgi gördüğünüz gibi açıkça ayette bahsedilmekte.

bildiğiniz gibi dağların yüksekliği hesaplanırken deniz seviyesinden üstü hesaplanır. peki ya bu seviyenin alt kısmı? wikipedia'nın verdiği bilgiye bakalım

yüksek dağlar, kuzey denizlerinde yüzen buzdağları gibidir; büyük ve derin kökleri yeraltında, küçük ve sivri tepeleri ise yerüstünde bulunur. dağ kütlesinin tüm hacminin 9/10'unu kök, 1/10'unu ise yüksek zirveler oluşturur, tıpkı su içinde yüzen buz kütleleri gibi.(3)örneğin zirvesi yeryüzünden yaklaşık 9 km yukarıda olan everest dağı’nın 125 km’den fazla kökü vardır.

not: wikipediadaki bilgi için "izostazi" diye aratın. izostazi; yerkabuğunun kütleleri ve yoğunlukları birbirinden farklı büyük parçaları arasındaki denge durumuna denir.

dünyaca ünlü deniz altı jeologlarından biri olan prof. siaveda ise; kıtalardaki dağlar ve okyanuslardaki dağlar arasındaki temel fark materyalindedir… fakat her ikisinde de dağları destekleyen kökler vardır. (4)


eski abd ulusal bilimler akademisi başkanı olan frank press "the earth" adlı kitabında dağların kazık şeklinde kökleri olduğuna değiniyor

ayrıca belçikalı bir sismolog olan thierry camelbeeck 2016'daki bir yazısında "dağların parçalanmasının deformasyona bunun da depremlere yol açtığına" değinmişti (5)

aslında dağların kökleri olmasa bile sadece ağırlıklarından gelen basınç ile sarsıntıları azaltabilir ve nahl 15 ayeti yine haklı çıkardı.bunun için lise coğrafyası görmenize de hatta dağların nasıl oluştuğunu bilmenize de gerek yok. şöyle ki;hareket halinde olan bir cismin (örneğin bir topaç veya masada titreşen bir telefon) üzerine yukardan elinizle basınç uygularsanız o hareketin azalamasından veya durmasından daha doğal bir şey olamaz.

ki ayette aslında "dağ" anlamına gelen kelime kullanılmamıştır. arapça'da dağ "cibal" demek ayette ise "revasi" kelimesi kullanılmış bunun yerine.revasi ise bir yerde sabit olmak, bir baskı unsuru olmak anlamlarına gelir ki ayetin bağlamına göre dağ olarak çevrilmiş.

yine ayrıca ayette "deprem" anlamında bir kelime yok, ayette geçen "temide" sözcüğü sarsıntı anlamına gelir ki burdan sadece deprem anlamı çıkarılamaz.

peki dağların kökü olduğuna dair bilgi kur'an'ın mucizesi mi yoksa önceki kaynaklarda geçiyor muydu?

tevratta; mezmurlar-18:7, yasanın tekrarı-32:22, mezmurlar-104:5, yunus, 2:6 kısımlarında dağların temelleri olduğu geçer.ayrıca her zamanki gibi sağlam bir kaynak verilmeden turan dursun saçmalıklarına dayandırılarak islam'dan önceki şiirlerde de bu bilginin geçtiği söylenir.


o zaman en basit soruyu soralım; jeoloji, orografya bilgisi olmayan peygamber bu bilginin doğru olduğunu nerden biliyordu da tevrat ve eski şiirlerden kopyaladı?

tevrat'ın yaratılış bölümünün başında bilime ters olan kısımları kopyalamak yerine neden özellikle modern bilim tarafından kanıtlanan doğru bilgileri kopyaladı?

neyse sonuç olarak; nahl 15 ve nebe 7 (dağların kökleri) ayetlerinde verilen bilgi yanlış değil tam tersine modern bilim tarafından desteklenir. celal şengör ise ayeti çarpıtarak bir safsataya başvuruyor.

kaynaklar

1) https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Dağ

2) http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/bilgi/xMercalli.htm 

3) https://tr.m.wikipedia.org/wiki/İzostazi

5) https://tr.euronews.com/2016/08/24/daglarin-parcalanmasi-depremleri-tetikliyor

6) https://teknoseyir.com/durum/980636

Yorumlar

Popüler Yayınlar