3999 VE 4000 DİN ARASINDAKİ FARK

3999 VE 4000 DİN ARASINDAKİ FARK

iddia: “Birçok din var ve İslam da bunlardan sadece bir tanesi. Dinsiz birisi 4000 dini reddederken Müslüman birisi de 3999 dini reddediyor.” yani aramızda çok da bir fark yok.

Not:Öncelikle bu paylaşımda İslâm dininin diğer dinlerden üstünlüğüne değil, bu iddianın mantıktan ne kadar yoksun olduğuna değinecez.

Not 2: İddianın asıl sahibi günümüz ünlü ateistlerinden Richard Dawkins.


ilk bakışta mantıklı gelse de aslında en absürd iddialardan biri olduğunu baştan söyleyeyim.

Bu iddiada "1" tane farkın sanki bir şey ifade etmediğini ima ederler.

"Oysa buradaki fark zaten sahip olunan şeylerin farkı değil. Bir şeye sahip olmak ve olmamanın farkıdır!"

Bir dine inanmakla hiç inanamamak arasında felsefî olarak uçurum vardır. Oradaki fark 1 gibi durur ama kıyas durumunda olamaz.

Örnegin bu iddia; annesi ölmüş birinin yanına gidip "üzülme aslında benim ile senin aranda pek bir fark yok sadece benim senden 1 tane fazla annem var" demek kadar saçmadır.

Oysa hayatımızda bir anne olması ve olmaması arasında korkunç bir fark var.

Yada çocuğu olmayan bir çiftin yanına gidip "aslında bizim sizden sadece 1 tane fazla çocuğumuz var" demek gibi. Çocuk hasretiyle tutuşan o karı koca herhalde bu söz karşısında kafayı yerdi


2) Ayrıca burdaki bir diğer hata "bütün dinleri aynı seviyede" görmektir. Oysa dinler arasında mantıki ve felsefi açıdan da büyük farklar var.

Örneğin; Prens Philip Mountbatten'i Tanrı kabul eden Yaohnanen inancını, İslam ile bir tutmak için ileri derece ..... olmak lazım😊

Buna bir örnek vermek gerekirse;

Örnegin; Evrenin doğumu nasıl oldu sorusuna "bence Evren salçalı ekmekten çıkmış" diyerek bu fikrini Bigbang teorisi ile bir tutmak..

Bigbang'i salçalı ekmek ile bir tutmak nasıl bir akıl tutulması ise İslam ve Yaohnanen inancını da aynı kategoriye sokmak aynı seviyede bir  akıl tutulmasıdır!

Sonuç olarak, burada önemli olan kaç tane fikrin reddedildiği değil, hangisinin daha sağlam, akılcı bir temele dayandığıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar