SONSUZ MERHAMET VE CEHENNEM

SONSUZ MERHAMET VE CEHENNEM

iddia: Allah sonsuz merhametli ise kimsenin cehenneme gitmemesi lazım hatta cehennem diye bir yerin olmaması lazım. Sonuçta biri ne kadar günaha girse de "sonsuz" merhamet onu affetmeye yeter.


Ters orantı mantığıyla ortaya atılmış bir iddia, yoğunluğun artmasıyla hacmin azalması veya hacmin artması ile yoğunluğun azalması gibi. Bunun matematiksel karşılığına bakarsak👇


Evet limitte merhamet sonsuza giderken acı/azap sıfıra yaklaşır🙂Ama burda aynı mantığı kullanmak yanlış olur çünkü unuttuğumuz bir şey var; zalime merhamet edilirse mazluma zulüm edilmiş olur!

Örneğin; Allah'ın Hitler'i affedip cennete gönderdiğini düşünün. Gaz odalarında zehirli gaz ile öldürdüğü mazlumlara haksızlık yapılmış olmaz mı?

Veya ortada zalim/mazlum olması da gerekmiyor. Herkesi cennete almak da hakedenlere haksızlıktır.

Örneğin diyelim ki 10 kişilik bir koşu yarışında birinci olup altın madalya kazandınız.

Daha sonra yarışı düzenleyen konsey "gönlümüzden geldi katılan herkese madalya vereceğiz" derse bu birinciye haksızlık olmaz mı?

Bakın birinci olan kişiye vaat edilen verilmesine rağmen ve birincinin cebinden bir şey eksilmemesine rağmen haksızlık yapılmış olur çünkü biri hakederek diğeri ise hak etmeden alıyor.


İşte bu yüzden Allah'ın merhamet sıfatını "adalet" sıfatı ile birlikte dikkate almak lazım.Çünkü merhametli olan herkesin affedildiği sistem değil herkese hakkının verildiği sistemdir.

Zalimin cennette gitmesi değil cehennemde cezasını çekmesidir merhametli olan! O yüzden zalimler "yaşasın cehennem"

O gün, herkes kendi nefsi adına mücadele eder ve herkese yaptığının karşılığı eksiksiz ödenir. Onlar zulme uğratılmazlar. (Nahl 111)

Ve de ki: "Rabbim, bağışla ve merhamet et, Sen merhamet edenlerin en hayırlısısın." (Müminun 118)

Yorumlar

Popüler Yayınlar