HAYAT KURTARACAK 3 BİLGİ

HAYAT KURTARACAK 3 BİLGİ

1)Tanrı düzensiz bir evren yaratabilir
2)Tanrı kötü bir evren yaratabilir
3)Tanrı sonsuz sayıda evren yaratabilir


1) Düzensiz Evren sorun değil

Teistler evrende hassas ayarlar olduğunu iddia ettiğinde ateistler de evrende kaos, düzensizlik var diyerek itiraz ederler.

Evrende düzen mi düzensizlik mi var konusunu veya kaos dedikleri şeyin aslında tam olarak ne olduğunu başka bir paylaşımda açıklarım.

Benim asıl dikkat çekmek istediğim başka bir şey var. Bu iki iddia birbirinin zıttı değil!

Evrende hassas ayarlar olması, düzen olması bir Tanrı olduğuna işaret eder ama düzensizlik olması bir Tanrı olmadığı anlamına gelmez!

Çünkü belki de Allah düzensiz bir Evren yaratmak istedi. Olayı biraz somutlaştıralım;

Örneğin bir odaya giriyorsunuz; oda gayet temiz, havalandırılmış, kitaplar düzenli bir şekilde yerleştirilmiş, yatak toplanmış, elbiseler dolabında temiz bir şekilde olsun.


Bu odanın bir sahibi olduğunu çok rahat bir şekilde söyleyebilirsiniz, ortada bir düzen var ve bunu akıllı, bilinçli bir varlığın kullandığı sonucuna varıyorsunuz.

Şimdi de düzensiz, dağınık bir oda düşünün. İşte bu odanın bir sahibi olmadığını kesin olarak söyleyemezsin çünkü belki de dağınık yaşayan bir öğrencinin odasıdır.

Sonuç olarak bir ateistin evrende kaos var demesi ateizm adına hiçbir şey ifade etmiyor!

2)Kötülük problemi problem değil

Ateistler tecavüz, ölüm, savaş gibi olaylardan yola çıkarak Tanrıyı reddederler. Oysa kötülük yaratıldığı zaman değil işlendiği zaman kötülük sayılır.

Kötülük-iyilik ve özgür irade arasında mantıken   zorunlu bir bağ olduğunu ve bunlardan birinin eksik olması halinde bir imtihan hayatının ortaya çıkamayacağını savunuruz.

Neyse benim asıl anlatmak istediğim bu değil..


Asıl anlatmak istediğim "Tanrı'nın kötü olduğunu kabul etsek bile bu ateizmin işine yaramaz"

Çünkü birinin kötü olması onun yokluğu anlamına gelmiyor. Örneğin biri kötü bir tanrıya tapabilir ki zaten onlara disteist denir!

Disteizm: Tanrı'nın kötü olduğuna inanılan felsefe akımı. Disteizm kelimesi, Yunanca Dys- ön eki kötü ve Theos tanrı sözcüklerinden oluşmaktadır.

Bunun dışında bazı dinlerde de kötü Tanrı figürleri var ama bunlar "bilinçli sonsuz güç" tanımına uymadığı için Tanrı kategorisine koymak doğru olmaz.

Zeus, Amon Ra gibi insansı figürleri "güç" bakımından en fazla Büyük İskender, Cengizhan, Selahaddin Eyyubi gibi kişilerle aynı kategoriye koyabiliriz.

Neyse kısacası Kötülük argümanı ile "iyi Tanrı" inancına itiraz etseniz bile (ki bunun karşısında bile argüman işe yaramaz) ateizm adına genel olarak Tanrı inancına itiraz edemezsiniz.

Yani "Evrende zulüm, savaş, ölümler var o yüzden Tanrı yok" şeklindeki argüman mantıken çöp degerindedir.

Olaya duygusal yaklaşmanız, ağlayıp zırlamanız hiçbir işe yaramaz..

3)Çoklu evrenler sorun değil

1954 yılında, Princeton Üniversitesi doktora adayı olan genç Hugh Everett‘in ortaya radikal bir fikir attı: Tam olarak bizim evrenimize benzeyen başka evrenler de var olabilir.


Çoklu evrenler fikri diyeceğim çünkü teori olmadığı gibi hipotez olmanın bile bütün şartlarını sağlamayan bir fikir.

Bazı kuantum gözlemlerinden geçse bile ortaya ciddi bir şey konulduğu söylenemez. Neyse çoklu evrenleri daha detaylı başka bir paylaşımda konuşuruz, asıl meseleye gelelim.

Çoklu evrenler sonlu veya sonsuz olabilir, ateistler de işlerine yarar diye bunun "sonsuz" kısmını aldılar.

Şöyle ki bilimdeki hassas ayarlar, sabit sayılardan yola çıkarak teistler evrenimizde bir düzen olduğunu ve bunun ancak bir Tanrı'nın işi olacağı sonucuna varırlar.

Ateistler de "eğer evrenimiz gibi sonsuz evren var ise bu hassas ayarlar anlamsız hale gelir" dedi. Doğrudur sonsuz evren içinde düzenli bir evrenin olması zorunludur.

Küçük bir örnek vereyim; örneğin 1, 2, 5, 10, 17, 26 ... şeklindeki bir sayı örüntüsü düzenli bir dizidir. Dizinin ana formülü de (n^2)+1 dir.

Bu diziye tek başına baktığımızda bu dizinin bir akıllı bir varlık tarafından hazırlandığı sonucuna varabiliriz.

Ama bu dizi sonsuz dizinin olduğu bir torbada ise değerini kaybeder çünkü sonsuz dizinin içinde belirli bir formüle göre hazırlanmış düzenli diziler olması kaçınılmazdır.Yani illaki bu dizi olacaktı hatta bundan daha karmaşık düzenli diziler de olacak.


Ama sonsuz evrenler olsa bile bununla ancak hassas ayarların şaşılacak bir şey olmadığı sonucuna varabiliriz ve sadece akıllı tasarım argümanına itiraz edilebilir.

Yani sonsuz evrenler ile bir Tanrı olmadığı sonucuna varamayız çünkü en basit haliyle söyliyeyim Allah birden fazla evren de yaratmış olabilir!

Kısaca özetlersek;
1)Tanrı düzensiz bir evren yaratabilir
2)Tanrı kötü bir evren yaratabilir
3)Tanrı sonsuz sayıda evren yaratabilir

Ve bunlardan hiçbiri bilinçli sonsuz bir gücün olmadığı anlamına gelmez ve ateizmin işine yaramaz!

Not:Bu paylaşımı bazı cahilce, gereksiz tartışmaların son bulması için hazırladım. İnsallah faydası olur😊

Kaynaklar

https://www.fizikist.com/gecmisten-gunumuze-paralel-evrenler-teorisi/

https://www.google.com/amp/s/evrimagaci.org/paralel-evrenler-teorisi-deneysel-midir-859/amp

Yorumlar

Popüler Yayınlar