BEDEVİYE GÖRE CENNET


BEDEVİYE GÖRE CENNET

iddia: kuran'daki cennet tasvirleri genelde çölde olmayan ve bir çöl bedevisinin hayalini kurduğu şeyler. bu da açıkça islam inancının bölgesel bir bedevi inancı olduğunun kanıtlarından biri!

cennetteki yaşam ile ilgili genel olarak ayette geçenler; ırmak, yeşil geniş bahçeler, çeşitli meyveler, köşkler.. vb. peki bunlar sadece çöl ikliminde yaşayan birinin hayalleri mi? beş dakikalığına gözlerinizi kapatın ve yaşamak istediğiniz çevreyi hayal edin.

şuan nerde olduğunuz önemli değil; ister manchester'ın bir köyünde, ister eskimolarda bir iglonun içinde, ister çin'de keşmekeş bir trafikte, ister brezilya'da uyuşturucu çetelerinin olduğu bir mahallede veya ister afrikada safari yapan bir kafilede olun..aşağı yukarı aynı şeyleri hayal edeceksiniz.

yeşil geniş bir bahçe en azından komşular ile kavga etmek istemiyorum ve aynı zamanda gönlümce gürültü yapmak istediğim bir bahçe. geniş bir villa ve trafikten uzak, sessiz rahat bir ortam da olsun, peki tamamen sessiz mi? hayır aslında yakınlarda akan bir şelalenin şırıltısı ve ağaçlardaki kuş cıvıltıları hiç fena olmaz.

ee tabiki parmağımı şıplattığım anda bana istediğim her yiyecek ve içeceği getiren hizmetçiler de olsun, hatta sınırsız olsun..

ayetlerde anlatılan cennet tasvirlerine baktığımızda aslında ortalama her insanın istediği şeyler.ki yeterli imkanı olan her zengin işadamı aşağı yukarı bu şekilde bir hayat kuruyor kendisi için.

veya bilmiyorum bir apartman dairesinde sürekli komşular ile kavga etmek isteyen bir milyarder var mıdır:). bazen olduğumuz durumdan çok fazla bunaldığımız için ekstrem bazı şeyler istediğimiz oluyor;


örneğin yazın 45 derece sıcakta "şuan buz küpleri ile dolu bir havuz olsa içine girerim" veya -15 soğuktan her an titrediğimiz bir kış günü "şuan kaynar su olsa içine atlarım" dememiz gibi.

ama bunlar kesinlikle normal şartlar altında kabul hayalini kurduğumuz şeyler değil. ve dikkat edin genelde yeşillik, ağaçlar ile dolu, serin ırmak kenarlarını cennette benzetiriz.

ayetlerde anlatılan cennete benzediği için mi? hayır tam tersine o ortam hoşumuza gittiği için cennete benzetiyoruz.

ki ayetlerdeki cennet tasvirlerini hiç okumamış biri bile "cennetten bir parça" şeklinde hoşnutluğunu belirten cümleler kuruyor.

ayrıca insan 13 ayetine bakalım;

orada koltuklar üzerine kurulmuş olarak bulunurlar. orada ne yakıcı sıcak görürler, ne de dondurucu soğuk. (insan 13)

şimdi farzedelim ki peygamber "yakıcı güneş olmayacak" kısmını yanında çölde yaşayan insanlar için uydurdu peki "dondurucu soğuk olmayacak" kısmını neden uydursun?

son olarak şunu diyeyim; ayetlerdeki cennet tasvirleri hayal edebilmemiz için verilmiş sınırlı örnekler olmak ile birlikte

allah çoğu ayette isteyecegimiz her güzel şeyin olacağını ve orda nimetlerin sınırsız olduğundan bahseder.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar