BİLİM, İNANÇ VE FELSEFE'DEN 10 KISA BİLGİ

BİLİM, İNANÇ VE FELSEFE'DEN 10 KISA BİLGİ

1)bilimi tek gerçek olarak görmek ve metafiziği boş görmek kendi ayağına sıkmaktır. çünkü bilimin tek gerçek olduğu görüşü dahi metafiziksel bir görüştür

2)bilim her şey değildir ve her şeye cevap vermez. en basitinden örneğin ahlak kavramını açıklayamaz bilim. bilim size hidrojen bombasını ürettirebilir ama bunu kullanmanın ahlaklı olup olmadığını söylemez

3)karl popper'ın dediği gibi; bir teorinin bilimsel olması için doğrulanabilir değil yanlışlanabilir olması gerekli.

örneğin; şimdiye kadar gördüğümüz bütün kuğular beyaz olsun. "her kuğu beyazdır" cümlesi doğru olsa da "acaba bir gün siyah bir kuğuya rastlar mıyız" sorusu bir köşede durduğu için eksik kalıyor doğruluğu.ve avustralya kıtası kesfedilince siyah kuğu olduğunu gördük ve yanlışlanan bir madde ile daha sağlam bilimsel bir cümle kurduk; "her kuğu beyaz değildir" ki bilimin en temel özelliği yanlışlanabilir olmasıdır.

4)teori sözcüğü halk arasında varsayım veya herhangi bir kaç kişinin şahsi fikri gibi anlamlarda kullanılsa da bilimde bu şekilde değildir.bilimsel olarak teori; bir olgunun, sürekli olarak çeşitli gözlem ve deneyler ile doğrulanmış olmasıdır.

5)ateistlerin "bilimadamlarının çoğu ateist" iddiası yanlış olmakla beraber hiçbir şey ifade etmez. çünkü "tanrı" kavramı bilimin değil felsefenin çalışma alanına girer. tanrının varlığı ile ilgili argümanlardaki öncüller bilimden faydalanabilir ama bilimsel olarak tanri var veya yok denilemez.

ayrıca dünyanın en iyi bilimadamlarının bile felsefe bilgisi kıt olabilir.

6)günlük dilde her ne kadar "bilimsel gerçek" gibi ifadeler kullansak da aslında bilim için gerçek kavramı değil "doğru" kavramı uygundur. çünkü değişen doğrulardır gerçekler ise değişmez

7)inancın bir tarihi olamaz, insanoğlu varolduğu andan beri inanç da vardır ve bunu sadece bir tanrı veya dini inanç olarak sınırlamayın. insanoglu hayatının her evresinde bir şeylere illaki inanır, tıpkı dna testi yapmamanıza rağmen anne ve babanızın gerçekten anne ve babanız olmasına inanmanız gibi.

8)ateizm inançsızlık değil inançtır! ateizm yanlış veya doğru olabilir değil mi? örneğin eğer bir tanrı varsa ateizm yanlış yada bir tanrı yoksa ateizm doğru olur.

bir şeyin doğrulanması veya yanlışlanması için doğruluk değeri alabilecek en az bir önermeyi içermesi gerekir. oysa hiçbir konuda inanç sahibi olmayan birinin herhangi bir konuda yanılıyor olması mümkün değildir.ateizm yanılma ihtimali içerdiği için inançsızlık olarak tanımlanamaz!

9)günlük hayatta kanıtı olmayan yanlışlanamayan konulara inanç denilse de felsefe inanç kavramı bu kadar dar değildir.inanç gerekçelendirilmiş ve gerekçelendirilmemiş olarak ikiye ayrılır.örneğin; bilgi de inançtır ve buna gerekçelendirilmiş doğru inanç kısaca gdi denir.

10)"felsefe gereksizdir" cümlesi gereksizdir ve yanlıştır. zira felsefenin gereksiz olduğunu iddia edip gerekçe sunmak da felsefenin alanına girer.

Yorumlar

Popüler Yayınlar