RÜZGARLA HAREKET EDEN GEMİLER

RÜZGARLA HAREKET EDEN GEMİLER

iddia: Şura 32-33 ayetlerinde gemilerin sadece rüzgar ile çalıştığı söyleniyor. Yoksa Allah bir gün motorlu gemilerin icat edileceğini bilmiyor muydu?

ilgili ayet;
Denizde dağlar gibi yüzen gemiler, O'nun varlığının delillerindendir. O, dilerse rüzgârı durdurur da onlar denizin üstünde durakalırlar...(Şura 32-33)


Direkt konuya geçelim;

Arapça’da genel anlamda “gemi” kelimesinin karşılığı “el- sefinu” dur. Fakat bu ayette “el-cevari” kelimesi kullanılmıştır. 

Bu kelime cereyan etmek, akmak anlamına “Cerea” fiilinden türer. Harfi cer ile kullanılırsa “cereyne” kelimesi de "hoş bir rüzgar ile akıp götürülme” anlamına gelmektedir.

Yani bu kelime genel olarak gemi için değil rüzgarla hareket eden gemiler için kullanılabilir. Türkçede "yelkenli" gemi türü gibi.

Ayrıca iddia edildiği gibi haşa bu ayeti peygamber uydurmuş olsaydı bile gemilerin sadece rüzgarla hareket ettiğini iddia etmezdi.

Çünkü bir gemi motor ve rüzgar olmadığı taktirde de kürekler ile hareket ettirilebilir.


Kürekli gemiler ise tarihi milattan önce 4000'e kadar dayanır. Haliyle peygamber döneminde de kürekli gemiler biliniyordu.

Ve peygamber "gemi sadece rüzgar ile hareket eder" demiş olsaydı buna ilk olarak o dönemin müşrikleri itiraz ederdi.

Ki İslam tarihi kaynaklarında böyle bir itiraza rastgelmedik. Sonuç olarak ayette tarihsel ve bilimsel gerçekler ile ters düşen herhangi bir şey yok.

Ayrıca ayette asıl verilmek istenen mesaj; hayatta var olan şeylerin bir sebebi vardır ve bu sebeplerin de asıl kaynağı Allah'tır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar