ALLAH NEDEN YEMİN EDİYOR?

ALLAH NEDEN YEMİN EDİYOR?

iddia: Allah kelamı olan Kuran’da bazı ayetlerde Yaratıcının, çeşitli vesilelerle çeşitli kavram ve olaylar üzerine yemin ettiği görülür. Bu durumun Allah kelamı bir metinde olmaması lazım, yemin etmek insani bir durumdur.

Bu iddianın ortaya çıkışı dillerdeki terminoloji bilgisizliginden kaynaklanır.


İddia sahibi Arapça ve Türkçe dilleri arasındaki "yemin" sözcüğünün farkını bilmediği için ortaya böyle bir iddia çıkıyor maalesef.

Peki yemin Kur'an'da veya Arapça dilinde hangi anlamlarda kullanılıyor?

İnsanoğlu tarih boyunca konuşmalarına ve sözlerine kuvvet vermek, muhatabını iknâ etmek, sözlerinin doğruluğuna güvenilmesini istemek ve bunu sağlamak için yemini kullanmıştır.

Ama Yeminin Arapça’da, Türkçe’de olduğu gibi sadece inandırma fonksiyonu yoktur.

Yani bizim bildiğimiz yemin şekli Allah için geçerli değil. Allah'in kendi indirdiği ayetlere inanmamız için yemin etmesi zaten (haşa) saçma olurdu.

Örneğin ahiret hayatının varlığından bahseden bir ayete bakan bir Müslüman; "burda Allah yemin etmemiş o yüzden pek emin olamadım" demez yada bir ateist de "Allah yemin ederse inanırım" demez.

Peki Kur'an'da neden yemin eder?

Arapça’da yemin aynı zamanda "dikkat çekmek" için kullanılır. Allah’ın Kuran’da sıkça yemin etmesinin sebebi anlatılan konuyu özellikle yemin edilen varlığı düşünmemizi ve sorgulamamızı istemesidir.

Örneğin asr süresinde insanların boşa zaman harcadığını,ziyanda olduğunu anlattığı surenin başında "asra" yemin ediyor.

Buna benzer şekilde bazen Kur'ana, bazen geceye bazen sabaha bazen kaleme bazen de yıldıza yemin eder yani dikkat çeker.

Türkçe’deki gibi buralarda inandırmayı güçlendirme fonksiyonu yoktur.

Yeminin dikkat çekmek için kullanıldığı Fecr suresinin 5. ayetinden de çok rahat bir şekilde anlaşılmaktadır:

Fecr 5 ayeti: “akıl sahipleri için bunda bir yemin var”. Bu ayette YEMİN kelimesinin İŞARET anlamında olduğu çok açıktır.

Ayrıca eğer dikkat ederseniz yemin geçen ayetler genelde surelerin ilk ayetleri olur. Yani öncesinde inandırma anlamında kullanmak için bir olay örgüsü yok. Ayetin girişinde özellikle dikkatleri toplamak için geçtiği açıktır.

Sonuç : Türkçe dilinin mantığıyla Arapça yazılmış bir metne bilgisizce ve önyargıyla bakıp "hata buldum" demek iddia sahibini zor ve komik duruma sokan bir durumdur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar