BOŞLUKLARIN TANRISI (GOD OF THE GAPS)

BOŞLUKLARIN TANRISI (GOD OF THE GAPS)

iddia:İnsanlar bilim yoluyla açıklayamadıkları, yani “boşlukta” kalan olaylar için “Allah’ın işi” demekte, ancak bilim ilerledikçe boşluklar dolmaktadır. Böylece bütün boşluklar dolunca bir ilaha ihtiyaç kalmayacak.


"God of the gaps" olarak bilinen türkçesi boşlukların tanrısı olan argümanın kısaca özeti yukardaki gibi. Peki biz cidden böyle bir  ilaha mı iman ediyoruz?

Tarih boyunca bazı inançlı insanlar bu kolaycı açıklamaya başvurmuş olabilir.Mesela Hipokrat’ın bir yazısında açık ve net bir şekilde gözüküyor.

Hipokrat diyor ki; "insanlar epilepsinin ilahi olduğunu çünkü epilepsiye neden olan şeyle ilgili bir fikre sahip olmadıklarını söylerler.Fakat inanıyorum ki insanlarda epilepsiye neden olan şeyin ne olduğunu bileceğiz. Ve bu anda Onun ilahi olduğuna dair inancımız son bulacak. Ayrıca evrendeki her şey için de."

Bu iddiadaki ana sorun şu ki; "bilimin çalışma alanına girmeyen bir şeyi bilim ile yıkmaya çalışıyorlar"

Bilimsel deneylerden, keşiflerden yola çıkarak bir Tanrı olmadığı sonucuna asla varılamaz. Çünkü bir Tanrı'nın varlığı veya yokluğu bilimin değil felsefenin konusudur.


Yanlış anlaşılmasın, Tanrı ile ilgili felsefik bir argumanda bilimden faydalanabiliriz ama bu bilimin tek başına yeterli olabileceği anlamına gelmez!

Evet, Bilim bazen yavaş bazen dörtnala ama asla geri dönmeyen bir rotada amansız bir yürüyüşe geçti. Fakat bilimin de sınırları belli bir oyun sahası var!

Bilim "nasıl" sorusuna cevap verir ve bir şeyin nasıl oluştuğunu açıklar. Ama bir şeyin nasıl oluştuğunu bilmemiz onun bir tasarımcısı olmadığı anlamına gelmez.

Örneğin bir arabanın çalışma mekanizmasını çözmeniz o arabanın bir mühendisi olmadığı anlamına gelmez. "aa bak motor söyle çalışıyor, enerjiyi şurdan alıyor demek ki mühendis yok" şeklinde bir cümle kurmak ne kadar tutarlı olur?

Aslında aksine bilimin ilerlemesi Allah inancını zayiflatmaz güçlendirir!

Örneğin Newton, evrensel kütle çekim ve hareket kanunlarını ortaya koyarken artık bir Tanrıya ihtiyaç yok demedi aksine Tanrıya olan hayranlığının daha da arttığını söyledi.


Oxford matematik prof. John Lennox: "benim tanrım boşlukları dolduran bir Tanrı değil ve beni tanrıya inanmaya yönlendiren şeyler bilimsel olarak anlayamadığım şeyler değil bilimsel olarak anladığım şeylerdir"

Biyokimyager Michael Behe: Akıllı tasarım bilmediklerimize değil, bildiklerimize, hücrenin içinde son 30 yıldır keşfettiklerimize dayanıyor.

Kopernik: Bilgiyi cehaletten daha makbul gören Tanrı’nın yüce işlerini bilmek O’nun bilgeliğini, gücünü ve ihtişamını kavramak; O’nun yasalarının işleyişini takdir etmek muhakkak güzel bir ibadet biçimidir

Bu iddiayı ortaya atanların diğer bir yanılgısı da "bilimin bir gün boşlukları bitireceği" yanılgısıdır.

Oysa iki tür boşluk vardır; bunlardan biri bilimin doldurduğu bosluktur diğeri ise yine bilimin açıkladıkça ortaya çıkardığı boşluktur. Hatta bilim ilerledikçe ortaya çok daha büyük boşluklar çıkıyor.

Örneğin bilim ile beraber hastalıkların bazı zararlı mikroorganizmalar sonucu ortaya çıktığını keşfettik. Ama bu organizmaları kesfetmemiz bilimde mikrobiyoloji gibi yeni bir dal çıkardı.


Şimdi de mikroorganizmaların özellikleri, birbirleriyle ve canlılarla olan ilişkileri gibi koskoca bir boşluk var karşımızda! Yani görünen o ki bir boşluğu doldurmak baska bir boşluğu doğurur.

Ve evrenin fiziksel-kimyasal açıklamasında boşluklar her zaman olacak. Ayrıca bunun dışında bilimin alanına girmeyen bir çok boşluk da var.

Örneğin ahlak gibi! Bilim bize hidrojen bombasını nasıl üretecegimizi söyleyebilir ama bunun kullanmanın ahlaklı olup olmadığını söylemez!

Peki her şey Allah'ın işi mi? Evet O'ndan habersiz yaprak kıpırdamaz ve biz bu yaprağın "nasıl" kıpırdadığı öğrenmek için elimizden geleni yapacaz!

sonuç olarak; "bilim herşeyi açıklıyor artık Allah'a ihtiyaç yok" iddiası bilimin ve felsefenin çalışma alanını bilmediğiniz anlamına gelir. Ve bu yeterince çürük bir iddia!

Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. “Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru” derler. (Ali imran 191)

Kaynaklar

Kaynaklar

https://mantiksalteizm.com/bosluklarin-tanrisi-argumanina-cevap/

http://www.metabilgi.org/Metabilgi/AteYan.html

https://rationalwiki.org/wiki/God_of_the_gaps

https://en.m.wikipedia.org/wiki/God_of_the_gaps

http://www.rightreason.org/2010/god-of-the-gaps/

John C. Lennox, God’s Undertaker: Has Science Buried God? (Oxford: Lion, 2007), 43-44.

Yorumlar

Popüler Yayınlar