CİZYE VERİNCEYE KADAR SAVAŞ

CİZYE VERİNCEYE KADAR SAVAŞ

iddia: Tevbe 29 ayetinde "cizye verinceye kadar savaşın" der. Sadece Müslüman olmadıkları için zorla vergi alınması ne kadar doğru?


Önce ilgili ayete bakalım;

Kendilerine kitap verilenlerden Allah’a ve ahiret gününe inanmayan, Allah ve Rasul’ünün haram kıldığını haram saymayan ve hak dini kendine din edinmeyen kimselerle, küçülerek elleriyle cizye verene kadar savaşın.(tevbe 29)

Ayette "savaş" sözcüğünü gören ateist arkadaş hemen eline fosforlu kalemini aldı. Cizye nedir, nasıl bir vergidir, neden, niçin alınır tarzı soruları merak etmemiş bile.

Cizye: İslam devleti içerisinde yaşayan ve Müslüman olmayanların can, mal ve özgürlüklerinin korunması karşılığında koruma bedeli olarak yılda bir kez alınırdı.

Sadece yetişkin erkeklerden alınır bu vergi.Kadınlardan, çocuklardan, hastalardan, yoksullardan, işsizlerden, ihtiyarlardan ve din adamlarından cizye alınmaz.


Zenginlerden yıllık 48, orta hallilerden 24, çalışmaya muktedir fakirlerden de 12 dirhem gümüş cizye alınmıştır.

Not: dirhem bir ağırlık birimidir. Hz.Ömer zamanında 1 dirhem=2,97 gr, Osmanlıda ise 1 dirhem=3,2 gr     

Cizye konusunu biraz daha açarsak, şöyle ki; Bir İslam ülkesinin yaptığı savaş İslam adına olduğu için bu savaşa sadece Müslümanlar katılabilir.

Ülke içinde gayrimüslimler yaşasa da inanmadıkları din için onları savaştırmak mantıklı olmaz. Eğer Müslüman erkek gibi savaşmıyorsa o zaman bunun bir bedeli olmalı.

Sonuçta aynı ülkede yaşıyoruz ve birisi canı ile ödüyorsa diğeri de en azından parasıyla, malıyla bu bedeli ödemeli.

O yüzden gayrimüslim erkekten böyle bir vergi alınır ve bu devletin en doğal hakkıdır!

Aslında günümüzde de buna benzer bir uygulama var; Bedelli askerlik!

Bedelli askerlikte vatani bir görev olan askerlik görevini yapmayan erkek bu bedeli belirli bir para karşılığı ile öder. İşte cizye de aynı mantık sadece nedeni biraz farklı.


Bunun tam tersi bir olay da gayet doğal bir haktır. Diyelim ki ben Hristiyanlık ile yönetilen bir ülkenin Müslüman bir vatandaşıyım.

Ve bana "A ülkesi ile savaşacaz seni orduya almıyoruz. Bunun karşılığında bize vergi vereceksin" deseler. Bunu seve seve kabul ederim. En azından inanmadığım din için savaşmamış olurum.

Ki cizye ilk kez İslâm devletlerinde ortaya çıkmış bir vergi değildi. Cizye eski çağlardan beri vardı.

Yunanlılar, Milâttan önce beşinci yüzyıl sıralarında Fenikelilerin saldırılarından korunmak karşılığında küçük Asya sahillerinde yaşayan halklardan cizye almaktaydılar.

Romalılar da egemenlikleri altına aldıkları kavimlerden cizye almışlardır. İranlılar da yine egemenlikleri altında bulunan halktan cizye alırlardı.

Gelelim savaş kısmına; cizye vermeyen kişi ile savaşmak nedir? Savaş denince aklınıza hemen kılıç-kalkan gelmesin;

Öncelikle şunu bilmen lazım; vergisini vermediğin her devlet seninle savaşır! Belki başta güzellikle savaşır ama daha sonra bu vergi zorla da alınır.


Faturalarını ödemezsen doğalgazın, elektriğin, suyun, kesilir. Borçlarını ödemezsen haciz gelir, mal varlığına el konulur hatta sonra da hapis!

Ayrıca diyelim ki Türkiye'de A şehri halkı "biz erkeklerimizi askere yollamıyoruz ve bedelli askerlik parasını da yatırmıyoruz" şeklinde bir karar alsın.Bu durumda devlet silahlı kuvvetlerini gönderir ve halkla savaşır.

Ayetteki "vergi için savaşma" kısmı da buna benzer. Lütfen olayı çarpıtmayın!

Yorumlar

Popüler Yayınlar