GANİMETLER KİME AİT

GANİMETLER KİME AİT

iddia: Enfal 1 ayetinde savaş ganimetlerinin tamamı Allah ve Resulüne aittir derken Enfal 41 ayetinde beşte birinin Allah ve Resulüne ait olduğu söyleniyor. Bu çelişki değil mi?

Cevaba geçmeden önce bir şeye daha değinelim; yalansever bazı ateistler bu iddia için minik bir hikaye de hazırlamışlar. "Peygamber bütün ganimeti başta kendine almış da sonra sahabeler itiraz etmiş de peygamber geri adım atmak zorunda kalmış. Böylece kendi payını beşte birine indirmiş"

Birçok ateist yalanından bir tanesi de bu! Neyse her yalanseverin hakkından bir yalansavar gelir diyelim açıklamaya geçelim👉

Önce ilgili ayetlere bakalım;

Sana ganimetlerden sorarlar: “Ganimetler, Allah’ın ve Resûl’ündür.” de. Artık Allah’a karşı takva sahibi olun ve aranızdaki durumu (sahip olduğunuz hali) ıslâh edin (düzeltin)! Eğer mü’minlerseniz, Allah’a ve O’nun Resûl’üne itaat edin.(Enfal 1)

Bilin ki, ganimet olarak aldığınız herhangi bir şeyin beşte biri mutlaka Allah’a, Peygamber’e, onun yakınlarına, yetimlere, yoksullara ve yolculara aittir...(Enfal 41)

Ayetlere yeterince dikkat etmezseniz veya ayetin hangi olay için indiğine bakmazsanız ilk bakışta çelişki gibi gözükür.

Oysa bu iki ayet aynı meseleden bile bahsetmiyor! Evet Enfal 41 ayeti ganimet paylaşımını anlatıyor ama Enfal 1 ayeti ise ganimetin hükmünü yani kime, neye göre paylaştırılacağını anlatır.

Not: Seyyid Kutup-Fi zilal Kur'an tefsirinde Enfal 1 ayeti ile ilgili uzunca birçok rivayete değiniyor. Savaşta üstün başarı gösteren sahabelere bazı vaatler vardı ayrıca bazı sahabelerin de ganimetler arasında özel eşyaları vardı.

Örneğin savaşta ölen kardeşinin kılıcını isteyen bir sahabeden bahsedilir. Peygamber de "bu kılıç ne bana ne de sana aittir" cevabını vermişti.


Buna benzer birçok nedenden dolayı ortada bir anlaşmazlık vardı. Tam bu anlaşmazlık esnasında Enfal 1 ayeti indi. Hüküm vermenin Allah ve Resulüne ait olduğu ayrıca aradaki anlaşmazlığa son verilmesi gerektiği söylendi.

Daha sonra da Enfal 41 ayeti ile asıl paylaşma hükmün sahibi tarafından yapıldı!

Sonuç; Ayetler arasında herhangi bir çelişki yok ve iddia daha çok bilgisizlikten kaynaklanıyor. Ayrıca yalansever ateistin uydurduğu hikaye maalesef her zamanki gibi elinde patlıyor!

Peki ganimetin beşte biri peygambere mi ait?

Peygamber de her sahabe gibi asker olduğu için tabiki kendisi ve ailesi için pay alacak. Ki bu yüzden ayette "paygambere ve yakınlarına" kısmı geçer.

Ama beşte bir almasının asıl nedeni ayetin devamı; "yetimlere, yoksullara ve yolculara" Peygamber aynı zamanda devlet lideri de olduğu için beşte bir kısma devletin yardım ettiği yetimler, yoksullar yada devlet işlerinde görevli yolcular da dahil!

Burda da her devlete örnek niteliğinde bir sosyal devlet anlayışı görüyoruz!

Yorumlar

Popüler Yayınlar