ERKEK SÜNNETİ SAĞLIĞA ZARARLI MI?

ERKEK SÜNNETİ SAĞLIĞA ZARARLI MI?

iddia: Erkek sünneti faydası olmayan genital bir sakatlanmadır. Sünnetin zararlı olduğu kanıtlanmıştır!

Ateist sitelerde sünnetin zararlı olduğuna dair tonlarca sayfa yazı bulabilirsiniz.
Birine bakmanız yeterli çünkü diğerleri de zaten copy-paste!

Verdikleri kaynaklar ise sağlık ocağı seviyesinde şu doktor bu doktor tarzında!Sanırım sağlam kaynaklardan umduklarını bulamamışlar.😊 Aynı şekilde bu konuda Müslüman siteleri de taraflı olabilir.

O yüzden;WHO,pubmed,NIH, NCBI, healthline, medline, mayoclinic, webMD, AAP gibi dünyaca ünlü güvenilir tıp siteleri daha sağlıklı olur sanırım.

Sünnet nedir diye sorarak başlayalım. Sünnet, sünnet derisinin, penisin kafasını (glans) örten dokunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Yenidoğan döneminde yapılırsa, prosedür yaklaşık beş ila 10 dakika sürer. Yetişkin sünneti yaklaşık bir saat sürmektedir. Sünnet genellikle beş ila yedi gün içinde iyileşir.

Peki faydalı mı zararlı mı? Baştan söyleyeyim açıkçası "sünnet zararlıdır" iddiasında bulunan kişi noter imzalı cahilliğini ortaya koyuyor!

Erkek sünneti belki de en büyük desteği WHO yani Dünya Sağlık örgütünden alır.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programı olan UNAIDS ve dünya sağlık örgütü WHO'nun ortak çalışması ile başlayalım;

Sünnetin dünyadaki HIV enfeksiyonuna yakalanan erkeklerin HIV bulaşma riskini azalttığına dair güçlü kanıtlar vardır.

Sahra altı Afrika'daki erkekler arasındaki yapılan araştırmalara göre sünnetin HIV virüsünü %38 ile %66 arasında azalttığı ortaya konulmuş.Bu yüzden WHO, Afrikaya HIV bulaşmasını önlemek için bir koruma ve temizlik yöntemi olarak sünneti öneriyor.

HIV: İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü AIDS'e yol açan virüs. HIV, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden olur.

Hatta erkeğin sünnetli olması ilişkiye girdiği kadını da dolaylı olarak HIV virüsüne karşı koruyor.

WebMD/pubmed/NCBI/medline araştırmaları ile devam edelim;

Sünnet idrar yolu enfeksiyonlarında, erkeklerde cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların azalmasına önemli katkı sağlıyor.

Örneğin; Sünnet olmak şankroid ve genital herpes(HSV-2) gibi cinsel yolla bulaşan virüsleri azaltır.
 2010 yılında yapılan bir incelemede, sünnetin HSV-2  enfeksiyonlarının insidansını %28 azalttığı bulunmuştur.


Balanit (penis ucu iltihabı) ve balanoposthitis (glans ve sünnet derisi iltihabı) gibi sorunları da önler sünnet.Balanit, belirtileri kızarmış şişmiş sünnet derisi, akıntı ve kaşıntıdır. Ayrıca cilt tahrişi ve bazı cilt koşullarını içeren çeşitli nedenleri vardır.

Ayrıca sünnet derisi kesilmedigi taktirde Fimozis denilen "sünnet derisinin daralması" sorunu da yaygındır. Bu daralma penis ucunu kapatır ve idrar yapmayı güçleştirir.

Ek olarak paraphimosisi de önler sünnet. Paraphimosis, Sünnet derisinin kendi kendine büzülüp daimi olarak çekilmesidir. Bunun sonucunda ödem hatta gangren görülür

Sünnet ayrıca penisin ucunu temiz tutar ve hijyen bakımından daha sağlıklı.Bu son kısmı Mayoclinic kurumunun araştırmaları ile açıklayayım;

Sünnetsiz penislere sahip erkekler sünnet derisinin altını düzenli olarak yıkamaları gerekir. Yani idrarını yaptıktan sonra hemen çıkamıyor.

Çünkü sünnet derisinde biriken kirlilik hayatın erken dönemlerindeki ciddi enfeksiyonlar daha sonra böbrek problemlerine bile yol açabilir.


Wikipedia verileri ile devam edelim;

Erkek sünneti "İnsan papillom virüsü" denilen HPV'ye karşı da koruma sağlar.Genital siğiller ve serviks kanseri HPV'den kaynaklanan en yaygın iki problemdir.

Ayrıca sünnetin, erken boşalma sorununu tetiklediği yönünde veriler olduğu gibi boşalma sorununu tedavide etkili olduğu yönünde veriler de vardır.

Healthline kurumu verileri ile devam edelim;

Daha önce saydığımız virüslere ek olarak sünnetin "penis kanseri" ve "rahim ağzı kanseri" riskini azalttığını da ortaya koymuştur. Yine ayrıca sünnet, bel soğukluğuna neden olan gonore virüsüne karşı da koruma sağlar.

Journal of Sexual Medicine'da yayınlanan araştırmaya göre; Sünnetsizlerde ereksiyon bozukluğu oranı yüzde 22 iken sünnetli erkeklerde yüzde 8'de kaldığı ortaya çıkmış.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), yeni doğmuş erkek sünnetinin sağlık yararlarının risklere ağır bastığını ortaya koymuştur.

Peki AAP'nin bahsettiği sünnet riskleri ne?Herhangi bir cerrahi prosedür gibi, sünnetle ilişkili riskler olması gayet doğal.

Ağrıya neden olabilir, sünnet derisi çok uzun veya çok kısa kesilebilir, kötü iyileşme, kanama veya enfeksiyon gibi daha çok doktordan kaynaklanan sorunlar bunlar.


Ki zaten dünya sağlık örgütü(WHO) sünnetin uzman doktorlar tarafindan yapılması şartını koyuyor.
Ayrıca sünnet ağrısı ve kanamayı azaltmak için güvenli ve etkili ilaçlar uygulanır zaten, antibiyotikli pomad gibi.

Kısacası erkek sünneti, uluslararası tıp literatürüne onaylanan ve desteklenen bir operasyondur.

Ateist, feminist sitelerdeki tonlarca saçma bilgiye inanmak yerine sadece "male circumcision" diye aratarak ulusal hakemli dergilere ulaşabilirsin.

Tabi araştırma ve sorgulama yeteneğini kaybetmemiş isen! Seni salak yerine koymalarına izin verme...

KAYNAKLAR

https://www.webmd.com/sexual-conditions/guide/circumcision

http://www.who.int/reproductivehealth/publications/rtis/9789241596169/en/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Circumcision

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3888996/#!po=26.4706

https://www.healthline.com/health/circumcision#procedure

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/circumcision/about/pac-20393550

https://medlineplus.gov/circumcision.html

http://saglikpedi.com/penil-kanser-belirtileri-nelerdir/

https://sinirbilim.org/erkeklerin-sunnet-olmasinin-4-faydasi/

http://www.womenshealth.com.tr/sunnet-faydali-mi/?theme=mobile

Yorumlar

Popüler Yayınlar