AĞIR TAŞ PARADOKSU

AĞIR TAŞ PARADOKSU


iddia: Allah kaldıramayacağı bir taş yaratabilir mi?

Felsefede Mutlak Kudret Paradoksu olarak halk arasında ise Taş Paradoksu olarak bilinen meşhur soru😌Adettendir değinmemek olmaz.

Not: Bildiğim kadarıyla bu sorunun kaynağı filozof Bertrand Russell (1872-1970).

Günümüzde hatalı ve işe yaramaz olduğu anlaşılan bu soru hala bazı ateistler tarafından kullanılır. Özellikle "dur bunu yarın sınıftaki Müslümanlara yada din hocasına sorayım da akıllarını başlarından alayım" diyen liseli ateist için vazgeçilmez.

Bu soruya "Hayır, Yaratamaz" cevabı verdiğinizde ateist size "demek ki Allah her şeye kadir değildir." Siz Allah'ın her şeye kadir olduğunu söylediğiniz için de "Allah diye bir şey var olamaz" diyecektir.

"Evet, Yaratabilir" cevabını verdiğiniz de ise karşımızdaki ateist size "öyle bir taş yaratılırsa Allah onu kaldıramayacaktır ve yine her şeye kadir olmayacaktır" diyecektir.


Bizim heyecanlı ateist kendince sizi köşeye sıkıştırmış. Hade gelin iki farklı kabule göre biz onu köşeye sıkıştıralım;

1) mantık yasaları devrede
2) mantık yasaları devre dışı

1)Mantık yasaları devrede iken;

Soruda "Allah" sözcüğü yerine "her şeye gücü yeten" sıfatını koyalım hatta bu sıfat "her taşı kaldırabilir" kuralını da içinde barındırdığı için direkt bu sıfatı koyalım.

iddia şöyle olur; "Her şeyi kaldırabilen kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi"

Sorunun saçma olduğu açıkça ortaya çıktı ve mantık yasaları devrede iken mantıksız bir soruya cevap verilmez. Soru hatalı olduğundan geçerlilik hükmü yok!

2)Mantık yasaları devre dışı iken;

Tabi bizim ateist sorduğu sorunun mantıksız olduğunu ister istemez kabul etse de  cevap verilmemesini kabul etmeyecektir. Çünkü ona göre sorunun hatalı olması kendinden değil Allah'ın sıfatlarından kaynaklanıyor.

işte tam burda inatçı ateisti ters köşe yapabilirsiniz;

madem mantık yasalarını devre dışı bıraktık ve mantıksız bir soru ile karşı karşıya kaldık o zaman mantıksız bir boyutta mantıksız bir soruya mantıksız bir cevap vermek en doğal hakkımız oluyor!

Aslında Filozoflar ve alimler "her şeye kadir" kavramını farklı şekillerde yorumlamışlar. Bu cevapta da filozof René Descartes'ın tanrı görüşünden yola çıkacaz.


Descartes'e göre Tanrı, kelimenin tam anlamıyla "her" şeyi yapabilir. Buna insana mantık hatası olarak gelen her şey dahil. Örneğin 3 köşeli bir kare de yaratabilir, 2+2=5'i de sağlayabilir.

Mantık yasalarını da Allah yarattığına göre bize mantıksız gelen birşey de yaratabilir.

Yani "Allah kaldıramayacağı taşı önce yaratır sonra aynı taşı taşır!"

Ateist arkadaş cevabın mantıksız olduğunu iddia ederse ve kabul etmezse siz de ona sorduğu sorunun mantıksız olduğunu hatırlatın.

Ki daha önce mantık yasaları devre dışı kabulü yapmıştık ve mantıksız bir cevap vermek en doğal hakkımız oluyor.

Hatta "kaldıramayacağı taşı taşımak" olayı sana göre mantıksız Allah'a göre değil. Bir şeyin mantıksız olup olmadığına mantık yasalarını elinde bulunduran Allah karar verir!

Kısacası bu tür temel problemler barındıran sorular ile bir yere varamazsınız!

Mutlak Kudret Paradoksunun diğer versiyonları;

1)Allah başka bir Allah daha yaratabilir mi?

2) Allah kendini öldürebilir mi?

3) Allah bir şeyi kendine unutturabilir mi

4)Allah kendini yok edebilir mi?

5) Allah kendinden büyük  yada daha güçlü birini yaratabilir mi?

Açıkçası bu tür iddiaların dar düşüncelerden ortaya çıktığını düşünüyorum.

Allah kavramını yeterince anlamamaktan kaynaklanıyor!  Bazı iddialarda başka sorunlar da mevcut hatta.

Mesela "Allah kendinden daha büyük birini yaratabilir mi" diye sorarken büyüklük ölçütün nedir? Boy, en, kilo kıyaslaması mı yapıyorsun? Neden bu kadar dar düşünüyorsun?

Yada "daha güçlü birini yaratabilir mi" diye soruyorsun! Güç kıyaslaması için o kişinin zorluk yaşaması lazım oysa "mutlak güçlü" olan biri için atomu veya bir evreni yaratmak arasında fark yok ki?

Sonuç olarak; bu tür körelmiş iddialar demogojiden öteye geçmez!

Yorumlar

  1. peki ya tanrı kendisinjden daha yüce birini yaratabilir mi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar