TANRIYI İNSAN YARATTI SAFSATASI

TANRIYI İNSAN YARATTI SAFSATASI

 iddia: İnsanı tanrı değil tanrıyı insan yarattı. Ve şimdiye kadar yazılan her şeyi insan yazdı.

Hımm yıllardan beri devam eden yaratıcı inancına karşı olarak "hayır Tanrıyı insan yarattı" demek baya havalı olsa gerek.

Yada mesela "eski insanlar doğal afetlerden korkuyordu ve sığınacak yüce bir güç arıyorlardı. Bu yüzden ortaya tanrı figürü çıktı" şeklinde bir safsata ile karşımıza gelirler bazen.

Hatta bunun üstüne Sigmund Freud'un "yüceltilmiş baba" iddiası ekledin mi tadından yenmez!

Freud'un yüceltilmiş baba iddiası;

“Psikanaliz, bize baba kompleksi ile Tanrı inancı arasındaki yakın bağlantıyı öğretti. Bize Tanrı’nın yüceltilmiş babadan başka bir şey olmadığını ve birçok gencin babalarının otoritesinden kurtulur kurtulmaz dinîinançlarını kaybettiklerini gösterdi.

Onun sayesinde din ihtiyacının köklerinin çocuklukta yaşanan komplekslere (Oedipus ve Elektra) dayandığını öğrendik. Artık psikanaliz sayesinde anlıyoruz ki, Tanrı ve doğa ana imajları, çocuklukta tecrübe edilen baba ve anne imgelerinin yüceltilerek tekrar canlandırılmasından başka bir şey değildir.”

Not: Freud'un yüceltilmiş baba iddiasının benzeri olarak "koruyucu abi" şeklinde bir safsata ile de karşılaşabilirsiniz.

Peki Freud yada tanrıyı insan yarattı iddiasında bulunan ateistler haklı mıydı?

Ateist site veya sayfalar bu safsatayı papağan gibi tekrarlamak son çalışmaları/deneyleri takip etseydiler sanırım daha faydalı olacaktı.

Başta Oxford Üniversitesi Antropoloji ve Zihin merkezi araştırmacısı Dr Justin Barrett olmak üzere birçok bilim insanı inancın nerden geldiğini araştırmak amacıyla bebekler üzerinde çeşitli deneyler yaptı.

Justin Barrett,Paul Bloom, Jesse Bering, Emma Cohen, Margaret Evans, Deborah Kelemen, Roger Trigg, Robert N. McCauley gibi onlarca biliminsanın bebekler ve çocuklar üzerinde yaptığı deneyler ile "yaratıcı inancının doğuştan geldiği" ortaya koyuldu!


Örneğin; Dr. Bareett başkanlığında 57 akademisyenin 20 ülkede yürüttüğü araştırmalarda 3 yaşındaki çocukların “doğa üstü güç” fikrine inandığı ortaya koyuldu.

Not: Bu konudaki deneyleri ve araştırmaları detaylı olarak öğrenmek için "Tanrı inancı doğuştan mı" adlı paylaşımımıza bakabilirsiniz.

Ayrıca bir başka araştırma;ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nün, Gen Yapısı ve Düzenlenmesi Birimi'nin müdürü olan Dean Hamer tarafından bulunan "Tanrı geni" .

Araştırmaya göre VMAT2 isimli özel bir gen, insanları manevi ve mistik tecrübelere yatkınlaştırmakta ve inanca yönlendirmektedir.

Sonuç olarak;

Yapılan çalışmalar da yaratıcı fikrinin insan uydurması yada hayal ürünü bir varlık olmadığını tam tersine kişinin hayatı anlamlandırması için doğuştan bir sonsuz güç inancına eğilimli olduğunu ortaya koyuyor. Evet Freud da yanıldı ve insanı Allah yarattı!

Yorumlar

Popüler Yayınlar