HIZIR'IN ÇOCUK ÖLDÜRMESİ

HIZIR'IN ÇOCUK ÖLDÜRMESİ

iddia: Kehf suresinde hz.Musa ve Hızır olayı anlatılır ve olayda Hızır mahsum bir çocuğu öldürüyor. Kur'an'ın övgü ile bahsettiği kişinin bir çocuğu  öldürmesi mantıksız değil mi?

Not: hz.Musa ile buluşan kişinin isminin Hızır olduğu ayetlerde geçmez ama hadislerden bu zatın isminin Hızır olduğunu bildiğimiz için biz de Hızır ismini kullanacaz.

Ayette geçen bu olay çoğu Müslüman'ın da kafasını karıştırıyor olabilir. Mahsum birinin öldürülmesi pek mantıklı gelmiyor insanlara ama bu iddianın çok basit bir cevabı var!

Önce ayette Hızır için kullanılan cümleye bakalım;

"Derken, katımızdan kendisine bir rahmet verdiğimiz ve tarafımızdan kendisine bir ilim öğrettiğimiz kullarımızdan bir kulu buldular." (Kehf, 18/65)


Dikkat ederseniz kendisine bir rahmet bir ilim verilen özel bir kuldan bahsediyor. Ve ayette anlatıldığı eğer onun çocuğu öldürmesine izin verilmiş ise bu özel kulun farklı bir imtihana sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Yani kendisi insan ve cinler ile aynı imtihana sahip değil. Ki bahsedilen kişinin insan olduğunu da söyleyemeyiz.

Çünkü maide 32 ayetinden anladığımız kadarıyla masum bir insanı öldürmek insana kesinlikle yasak!

 ...“Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa, sanki bütün insanları yaşatmıştır...(maide 32)

Peki Hızır kimdi?

Hızır da Azrail gibi can almakla kendisine günah yazılmayan bir melek veya özel bir kul olabilir.

Azrail çocuk, yaşlı farketmeksizin kendisine verilen izin ile can alma görevini yerine getiren bir melek!

Azrailin bu durumuna şaşırmıyorsak Hızır'ın olayına da şaşırmamalıyız. Ayette anlatılan olaya dikkat ederseniz hz.Musa Hızır'ın gemiyi batırmasına ve çocuğu öldürmesine kızıyor hatta kötü ve şaşılacak bir iş yaptığını söylüyor.

Eğer bunları hz.Musa yapsaydı işte o zaman hata diyebilirdik.

Ama Hızır insan suretine girmiş bir melek de olabilir ki diğer ayetlerden bildiğimiz gibi melekler bazen insan şeklinde görünür peygamberlere.

Yorumlar

Popüler Yayınlar