KURANDA NEDEN KORKU VE TEHDİT VAR

KURANDA NEDEN KORKU VE TEHDİT VAR


iddia: Kur'anda cehennem, ateş, azap, ceza şeklinde yüzlerce korku ve tehdit ayeti var. İnsanlar korkutarak bir şeylere inandırmak mantıklı mi?

Ateist arkadaş turuncu fosforlu kalemini eline aldı ve bazı ayetleri kırpmaya başladı. Cehennemden bahseden bütün ayetleri topladı, kahvesinden bir yudum aldı ve "Allah beni tehdit ediyor" dedi.

Oysa bir o kadar da cennet ayetleri vardı. Ödül ve ceza ayetlerinin iç içe girmiş olduğu bir kitapta birinin üstünü çizerken diğerinin altını çizmek pek sağlıklı bir eleştiri olmasa gerek!

İlk uyarımızı yaptığımıza göre artık asıl konuya geçelim👉

Neden korku ayetleri var?

Insanlar için belirli motive edici şeyler (motivatörler) vardır. Bunlardan biriside korkudur.

Coğunlukla insanları bir eylemden alıykoymak için veya aksine o eylemi yaptırmak için onlara karşı korkutma yöntemi kullanılır, bu da genellikle sonuçları göstererek olur.

Evet, davranışçı psikolojinin temel ilkesi; "Davranışı belirleyen sonuçtur"

Bu ilkeye göre ortaya çıkması istenilen davranış için ödül, istenmeyen davranış için ceza sistemi oluşturulmalı.

Gelmiş geçmiş bütün hukuk sistemlerinin temelini oluşturan bir mekanizmadan bahsediyoruz aslında!Slogan açık; "Şunu yaparsan şu olur bunu yaparsan bu olur"


Peki örneğin hukuk sisteminin amacı bizi tehdit etmek mi?

Hukuk’ta ki ceza sisteminin amaçlarından biriside, insanların bir suçu işlemelerini önlemek ve toplumsal düzeni sağlamaktır.

Belirli bir suçun cezasını gösterip onları korkutarak, alıkoymaya çalışılır. Ve bu ödül/ceza sisteminin işe yaradığını görmek için araştırma yapmanıza bile gerek yok.

 İnsan psikolojisine en uygun sistemin ödül/ceza sistemi olduğu bir gerçektir. Günlük hayatta da buna benzer bir çok koşul ile karşı karşıya kalırız;

*elektrik faturanı ödemezsen elektriğin kesilir

*sigara içersen sağlığın bozulur

*faul yaparsan oyundan atılırsın

*cinayet işlersen tutuklanırsın

*telefonu kırarsan parasını ödersin

*elini sobanın üstüne koyarsan yanarsın

*devamsızlık yaparsan sınıfta kalırsın

Bunlara "işin sonucunu açıklama" denir. Ve Kuran'ın yaptığı tek şey gerçekleri açıklamak! Peki mesela doktorun seni sigaraya karşı uyardığında "doktorum beni tehdit ediyor" diyor musun?

Ki doğanın kendisi bile bizi tehdit eder; ateş yakar, su boğar, taş yaralar...

İnsan, "hemen hemen" birçok davranışa karşı koşullandırılabilir bir organizmadır. Ve bu tür ceza yasaları da olmak zorunda çünkü bununla terbiye oluyoruz maalesef!

En basitinden hukukta ceza sistemi kalksa sabah güneşi doğar doğmaz ceylan kaçar aslan kovalar misali birbirimizin etini yeriz!

Hayat İncil'deki "Tanrıyı sev, hayat güzel, sağa tokat atsa solu çevir, sevgiyle sarılın" demek kadar basit değil daha doğrusu gerçekçi değil.

Bakın Tevrat'ı okuyanlar bilir çok sert bir kitaptır, çok ağır cezalar geçer içinde ama açıkçası İncil'den daha gerçekçi gelir bana! 

Ayrıca Kuran'da asıl motivatör korku veya ödül de değil! Şu ayet ile cevap vereyim;

Allah, mü’min erkeklere ve mü’min kadınlara, ebedî olarak kalacakları, içinden ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde çok güzel köşkler va’detti. Allah’ın rızası ise, bunların hepsinden daha büyüktür. İşte bu büyük başarıdır.(tevbe 72)

Ayrıca ödül ve ceza sisteminin birlikte ne kadar etkili olduğu anlamak için bilimadamlarının okullarda aşı ile ilgili yaptığı şu deneye bakalım;


Bir okula “Aşı olunmadığı takdir başınıza neler gelecek” diye sadece korkutmaya dayalı yazılar asılıyor, başka bir okulda ise aşının faydaları ile ilgili yazılar asılıyor.

Ama her iki okulda da aşı olamaya gidenlerin oranı %2-3 civarında oluyor.

Daha sonra başka bir okula gidip “Aşı olunmadığında hem korkutma hem ödüllendirme tarzı yazılar asılıyor ve o okulda aşı olmaya giden kişi oranı yüzdesi ciddi oranda artış gösteriyor.

Deneyden çıkan sonuç ise, insan doğasına en uygun ve insanı en yararlı harekete geçirecek hitabet şekli hem korkutucu hem de sevdirici tarafları söylemek olduğu anlaşılıyor.

şimdi soruyoruz: Siz kötü sonucu göstererek insanları caydırmaya çalışınca iyi oluyor da Allah kötü sonucu göstererek insanları caydırmaya çalışınca mı kötü oluyor?

Sonuç; insan psikolojisi ödüle ne kadar duyarlı ise cezaya da o kadar duyarlıdır. Bu yüzden ödül ayetleri gibi ceza ayetlerinin de bolca olmasında anormal bir durum yok.

Ve Allah bir işin sonucunu açıklamak ile sadece bir gerçeği haber veriyor!

 kaynaklar

(1): Temel Hukuk(Basisboek recht), Lydia Janssen, Sayfa: 102

https://makaleci.com/kuranda-neden-korkutma-ve-tehdit-var.html

http://muslimvilla.smfforfree.com/index.php?topic=1581.0;wap2

https://www.guncelpsikoloji.net/m/ogrenme-psikolojisi/davranisci-kuram-davraniscilik-nedir-h6433.html

Yorumlar

Popüler Yayınlar