HER CANLI ÇİFT Mİ YARATILDI?

HER CANLI ÇİFT Mİ YARATILDI?

iddia: Zariyat suresinin 49. ayetinde her CANLInın çiftler halinde yaratıldığı söyleniyor. Oysa eşeysiz üreyen bakteri çeşitleri de var. Bu ayet bilimle çelişmiyor mu?


 ilgili ayete bakalım;

Düşünüp ibret alırsınız diye her şeyden çiftler yarattık." (Zariyat, 51/49)

Belki bilerek çarpıtma, belki dikkatsizlik, belki de bir çeşit mandella etkisi ama ayette kesinlikle "canlı" sözcüğü geçmiyor!

Mandela etkisi: insanların büyük bir kısmının, bir konu üzerinde aynı hatalı/gerçek olmayan bilgiye sahip olması durumu. Bir çeşit yanılsama.

Ayetin detaylı açıklaması şu şekildedir;

Vemin kulli şey-in ḣalaknâ zevceyni le’allekum teżekkerûn(e)

1.         ve        : ve
2.         min kulli şey’in: herşeyden
3.         halaknâ    : biz yarattık
4.         zevceynî    : ikili, çift
5.         lealle-kum   : umulur ki böylece siz
6.         tezekkerûne   : tezekkür edersiniz, öğüt alır düşünürsünüz

Ayette "her canlı" demez "her şey" der. Canlıyı arapçada ifade eden kelime ”hayyin” dir. Ve bu ayetin arapçasında böyle bir kelime geçmez.

Not: Türkçedeki  ”hayat” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve hayyin kökünden gelmektedir.

Tabi çift sözcüğünü parantez içinde erkek-dişi şeklinde açıklayan 2-3 tefsirci var. Ki ayetin bu şekilde hatalı anlaşılmasında maalesef onların da payı var. Oysa çift denilince akla sadece erkek ve dişi gelmez.

Peki çiftten kasıt ne olabilir?

Müfessirler “her şeyden çift çift yaratma”nın anlamını açıklarken daha çok;


gece-gündüz, erkek-dişi, yer-gök, insan-cin, iman-küfür, ay-güneş yeryüzü-gökyüzü, aydınlıkla karanlık, düzlükle dağlık, cinlerle insanlar, hayırla şer, kötüyle iyi, doğruyla yanlış, haramla helal, çirkinle güzel, artı-eksi yük,  itme-çekme gibi karşıtlık örnekleri üzerinde durmuşlardır.

Ayette kısaca "min kulli şey’in" yani "herşeyden" diyor! Peki herşeyden kasıt neden madde olmasın?

1928 yılında fizikçi Paul Dirac, görelilik kuramını kuantum fiziğiyle uyumlu hale getirebilmek için bir düzenleme yapmış ve elektronların davranışını açıkladığı ünlü Dirac denklemini oluşturmuştu.

Denklemin daha geniş çapta yorumlanmaya başlanmasıyla, her bir elektronun, aynı kütle değeri fakat karşıt yükte bir ikizinin olduğu anlaşıldı. Bu anti-parçacığa pozitron adı verildi.

Son yüzyılın en önemli keşiflerinden birini yaratan Dirac denklemiyle birlikte, anti madde gerçeği de doğmuş oldu.

Pozitron adı verilen anti-elektron ilk kez yine aynı yıl 1932′de kozmik ışınlarda gözlendi. Buna göre doğadaki her temel parçacığa eşlik eden bir anti-parçacık bulunmaktadır.


Bu buluşa göre; Her temel parçacık için, onunla aynı kütle ve spine sahip fakat zıt yüklü bir parçacık vardır. Ve tıpkı elektron, proton ve nötronların maddeyi oluşturuyor olması gibi, anti-parçacıklar da anti maddeyi meydana getiriyorlar.

Peki Allah o zamanda neden dolaylı olarak antimaddeye değinsin?

Açıkçası "herşeyden çift yarattık" cümlesinden kastın iyi-kötü,
gece-gündüz gibi o zamanda da bilinen zıtlıkların kastedildigi daha mantıklı geliyordu bana.

Şöyle diyeyim; örneğin o dönemde bilinmeyen antimaddeye değinmenin sahabelere ne faydası var? Yada mesela hz.Ali bu ayetten nasıl bir ders çıkaracak?

Bu soruları kendime sorduğumda karşıma  Yasin 36 ayeti çıktı;

Yerin bitirdiği şeylerden, insanların kendilerinden ve (daha) BİLEMEDİKLERİ (nice) şeylerden, bütün çiftleri yaratanın şanı yücedir.(Yasin 36)

Ayette önce yerden bitenler der ki bundan kasıt topraktan yetişen bitkidir. Sonra insanların çift olduğunu söyler. Daha sonra ise açıkça o dönemde bilinmeyen başka çiftler olduğu da geçer.

Bu bilinmeyen şeyler antimadde olabilir. Yani Allah ayette "çift yaratma" cümlesi ile hem bilinen gece-gündüz gibi zıtlıkları hem de bilinmeyen anti parçacığı kastetmiş olabilir.

Böylece ayeti okuyan kişi kendi dönemine göre payını almış olur! Ayrıca ayette bilimsel bir işaret daha var;

Bitkilerden de bazı çiftler olduğunu söylemiş yasin 36 ayetinde. Hatta Taha 53 ayetinde daha açık bir şekilde değinir;

“Rabbim, yeryüzünü size beşik yapan, orada size yollar açan ve size gökten yağmur indirendir.” Böylece onunla sizin için yerden türlü türlü bitkileri çift çift çıkardık.(taha 53)


Modern botanik bilimi ile bitkilerde de erkek ve dişi hücreler bulunduğunu biliyoruz.

Olgunlaşan erkek organdan dağılan çiçek tozlarının (polenlerin), çeşitli vasıtalarla dişi organın tepeciği üzerine gelmesine tozlaşma denir.

O dönemde bitkilerin çift cinsiyetli olduğu biliniyor muydu?

Babil ve Asurlular zamanında hurma ağaçlarının ayrı eşeyli olduğunu biliniyordu şeklinde kaynağı sağlam olmayan bir iddia var. Hatta o dönemde Arapların da bunu bildiğini iddia ediyorlar.

Diyelim doğru olsun; peki peygamber neden türlü türlü bitkilerin çift olduğunu iddia etsin? Sadece hurma üzerinden bu iddiayı ortaya atmak ne kadar mantıklı?

Babil ve Asurlardan kalma bir çok yanlış ve doğru bilgi var. Peki peygamber o kadar yanlış bilgi içerisinden nasıl oldu da bu doğru bilgiyi ayıkladı?


Peygamberin modern bilgiye sahip bir bilimadamı olduğunu mu iddia edeceksin?

Sonuç olarak; iddia edilen ayette "canlı" sözcüğü değil "herşey" sözcüğü geçiyor. Ayrıca ayetlerde antimadde, bitkilerde çift cinsiyet gibi bilimsel işaretler de mevcut!

Yorumlar

Popüler Yayınlar