KADINLAR SİZİN TARLANIZDIR AYETİ

KADINLAR SİZİN TARLANIZDIR AYETİ

iddia: Bakara 223 ayetinde geçen "kadınlar sizin tarlanızdır" ifadesi kadını aşağılamakta ve değerini düşürmektedir.


Önce ilgili ayete bakalım;

Kadınlarınız sizin (çocuk üreten) tarlalarınızdır. O halde, tarlanıza dilediğiniz gibi varın. Kendiniz için (geleceğe dönük) hazırlık yapın, günah işlemekten sakının ve mutlaka Allah `a kavuşacağınızı bilin. Bunu müminlere müjdele.(bakara 223)

Şimdi, öncelikle ayetin ana konusu üreme, çocuk doğurma! Gayet yerinde bir benzetme kullanılmasına rağmen bazıları ısrarla istismar etmeye devam ediyor.

Bildiğiniz gibi hareketli sperm hücresinin hareketsiz yumurta hücresine gönderilmesi sonucu döllenme gerçekleşiyor ve devamında birey! Aynı şekilde Allah ayette bunu toprağa tohum atılmasına benzetiyor.

Benzetme gayet iyi ama ayette geçen "tarla" sözcüğü kulağa biraz rahatsız edici gelmiş sanırım. Evet ayette geçen "harsun" tarla, ekinlik anlamlarına gelir.

"Kadınlar sizin ekin toprağınızdır" şeklindeki çevirisini alsak "ay ne kadar güzel" diyerek ayete sarılırsınız.

Halbuki anlamı gram değişmedi ama kulağa daha hoş geldi. Oysa sizin harflere değil de anlama takılmanız lazımdı

Aslında çoğu kültürde kadın "hayatın kaynağı" yönünden toprağa benzetilir. Mesela "toprak ana" tabirini çokça duymuşsunuzdur.

Ayette de toprak deseydi olmaz mıydı?

Genel olarak toprağa değil de "ekin ekilen toprağa" benzetmesi ile aslında en doğru benzetme olmuş. Bildiğiniz gibi toprak sadece ekin için kullanılmaz.


Ama ekin ekilen toprağın başka özellikleri de var. Şöyle ki; ekin ekilen toprağa sadece tohum atmak ile iş bitmiyor. O toprağa değer vermen lazım, onunla ilgilenmen, vakit harcaman lazım.
Bu yönden bakınca benzetmenin anlamı daha da iyi ortaya çıkıyor.

Sen 21.yüzyılın veya benimsediğin toplumun sana verdiği görüşe dayanarak "tarla" sözcüğünün kabaca olduğunu düşünüyorsun. Oysa bu tür benzetmelerin insan üzerindeki etkisi toplumdan topluma yada zamana göre değişebilir.

Örneğin 20 yıl öncesine kadar kadınlar için "bayan" sözcüğü kibarlık anlamına gelirken bugün güçsüzlük anlamına geldiğini iddia edip bundan rahatsız olanlar var.

Belki de ayette geçseydi bir 100 yıl sonra bazıları bunun hakaret olduğunu iddia edecekti. Oysa aynı sözcük bir dönem gülümsetiyordu.

Allah ayetleri belirli bir topluma yada zamana göre göndermez!

Burda mantıklı birinin dikkat etmesi gereken benzetmenin doğru kullanılıp kullanılmadığı olması lazım.

Kadınlar olarak duygularınız ile değil de mantığınız ile yaklaşmanız lazım olaylara. Ve bu kadar basit numaralara kanmayacak kadar zeki olmanız lazım!


Sonuç olarak; Toplumun, zamanın verdiği veya kendi kafanızda kurguladığınız "tarla" anlamının etkisinde kalmayın!

Önyargıyla yaklaşıp ayetin anlamını çarpıtmak yerine Allah'ın ne demek istediğini anlamaya çalışın. Gayret edin!

Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.(Rum 21)

Yorumlar

Popüler Yayınlar