NEDEN TEK İLAH?

NEDEN TEK İLAH?


Hangi din doğru tartışmalarında gelmiş geçmiş bütün ölü ve yaşayan dinler hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmak,  (siz de kabul edersiniz ki) imkansız gibi bir şey.

Ayrıca özellikle deistlerin sorduğu "Kendi dininin dogru olduğunu nerden biliyorsun diğer bütün dinleri araştırdın mı" sorusu var!

Ben de onlara diyorum ki "dünyadaki yaşayan ve ölü olan bütün dinleri araştıran, bilen bir kişi gösterin bana ikincisi ben olurum!"

Bu iddiamda hiçbir zaman kaybetmem!

Ki bu kanıt esnasında dinleri öğrendiğim için otomatikmen bütün dinleri bilen ikinci kişi olurum😌

Ayrıca bu iddia aynı şekilde soran kişi için de geçerli; kendisi acaba bütün dinleri araştırıp da mı hepsinin yalan olduğu sonucuna vardı?


Neyse pek mantıklı bir itirazda bulunmadığını ikimiz de biliyoruz. O yüzden konuya giriş yapalım!

Bütün dinleri tek tek elekten geçirmek zor olduğu için mantık, felsefe ve biraz da bilimden faydalanarak çelişkileri ortaya koyup bazı genel elemeler yapabiliriz.


Bu elemelerden biri de "çok tanrılı dinlerin mantıksızlığı" oldugu bariz bir gerçektir! Peki neden çok tanrılı(politeizm) dinler mantıksız?

Bu mantıksızlığın birçok nedeni var. Sınırlı açıklamaya sahip olduğumuz için bu paylaşımda birkaç tanesine değinelim;

1) Kelebek etkisi

Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır.

Not:Edward N. Lorenz'in çalışmalarından biri olan Kaos Teorisi ile ilgilidir.

Kelebek etkisine bilinen bir örnek verelim; Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir.

Yani evrende bağımsız olduğunu düşündüğümüz sistemler aslında dişli çarklar gibi birbirine bağlı ve birbirini etkiliyor.İşte bu yüzden bu sistemlerin farklı tanrılar tarafından yönetildigi fikri de saçma olur!

Örneğin fırtına tanrısı dolaylı olarak denizi de etkiler ki Fırtına tanrısı bu şekilde Su tanrısının sınırlarını ihlal etmiş olur.

Böylece farklı iradelere sahip tanrılar "sadece kendi alanı" ile ilgilenir inancının pek mümkün olmadığı ortada.

2) Bigbang-Tekillik


Bundan tahmini 13,7 milyar yıl geriye gidelim; Evrenin başlangıcında çok tanrılı batıl dinlerin vasıflandırdıkları tanrı isimleri olan  kara, deniz, hava, savaş, barış vs. hiç biri yoktu.

Peki çok tanrılı dinlerde evrenin doğumunu başlatan bunlardan hangisiydi? Yoksa ayrıca "bigbang tanrısı" da mı vardı?

3)hassas ayar ve sabitler

Yine ayrıca fizikteki hassas ayarlara, sabit sayılara baktığımızda bunların tek elden çıkması gerektiği sonucuna varırız.

Peki politeizmin henoteizm kısmında da sorun var mı?👉

Henoteizm: politeizm gibi çok tanrılı olmasının yanında diğer tanrıları yöneten bir "baş tanrı" inancı mevcuttur.Örneğin eski Mısır'da Amon, eski Yunanistan'da Zeus baş tanrıydı.

Tabi henoteist bir din olması bile sorunları bitirmiyor! Örneğin

Bir baş tanrı olsa bile bunun yanında iradesi ve kendi alanında sonsuz gücü olan tanrı grubu da mevcut!

4)irade ve güç

İrade sahibi tanrılar arasında savaş, kargaşa kaçınılmaz olur. Ki bu sorun da evrenin işleyişini, yasalarını sıkıntıya sokar.


Yüce kitabımız Kur'an da bu soruna değinir;

“Eğer her ikisinde (gökte ve yerde) Allah’ın dışında ilahlar olsaydı, elbette, ikisi de bozulup gitmişti. Arşın Rabbi olan Allah onların nitelendirdikleri şeylerden yücedir.” (Enbiya suresi 22)

5)Tanrının sınırlı olması

Örneğin savaş tanrısının denizlerle ilgili konularda gücü ve bilgisi yoksa yada bu konuya karışma yetkisi yoksa bu onu sınırlı bir varlık yapmaz mı? Böyle bir anlayış Tanrı kavramı ile bağdaşabilir mi?

Politeist dinlerin sorunlu olduğuna dair bu ve buna benzer birçok örnek daha verilebilir. Şimdilik sanırım bu kadarı yeterli.

Son olarak bu konuyla ilgili ayetlere bakalım;

“Allah asla herhangi bir çocuk edinmemiştir; onunla birlikte başka bir ilah da yoktur. Aksi halde her bir ilah kendi yarattığını kendinden yana çeker, böylece biri diğerine üstünlük kurmaya kalkardı. Allah onların tavsif ve tasavvur ettiklerinin çok ötesinde, aşkın ve uludur.” (Müminun suresi 91)

“De ki: “Eğer iddia ettikleri gibi onunla birlikte başka ilahlar olmuş olsaydı, onlar da otorite sahibine (yakın olmak ya da ona galip gelmek için) elbet bir yol bulmaya çabalarlardı.” (İsra suresi 42)

Yorumlar

Popüler Yayınlar