ALLAH EGOİST Mİ?

ALLAH EGOİST Mİ?

İddia:Allah sürekli onu zikretmemizi övmemizi istiyor bu Allah'in egoist olduğunu göstermez mi?

Bu konuya iki başlik altında değineceğiz

1)Allah'ın kendisini övmesi
2)kulların Allah'ı övmesi


İlk madde ile başlayalım; Allah'ın kendisini övmesi egoistlik midir?

Çoğumuz egonun ne oldugunu biliyoruz ama egonun kime karşı kullanıldığını bilmiyoruz o yüzden ortaya böyle bir iddia çıkıyor

Ego farklı konumdaki varlıklar arasında değil büyük çoğunlukla aynı konumdaki varlıklar için geçerlidir örneğin bir insanın bir ağaca yada hayvana karşı kendini övmesini bekleyemezsiniz ki övse bile bu egoistlik olmaz. bir kisinin egoist olmasi icin kendi gibi başka alternatifler olması lazım.

Örneğin; çok tanrılı bir dinde bereket tanrısının kendisini şimşek tanrısına karşı övmesine egoistlik diyebilirsiniz

Not:insanin sadece kendi yaşamını düşünerek hayvanların yaşam alanlarını ihlal etmesi onlara zarar vermesine kısmen bencillik diyebiliriz.

Ayrica ego kavramındaki kilit nokta "ben ile başlayan cümlelerdir, peki Allah ben sözcüğünü kullanır mı? Evet kullanır. Ama ben sözcüğünün ego ifade etmesi icin başka alternatifler olması şartı vardır.


Örnegin 7 kişinin hazırladığı proje ödevi için ben sözcüğünü kullanırsan ego olur ama tek kişilik bir projede ben sözcüğünü kullanmak doğruyu söylemek olur.

Ayni şekilde Allah'ın yardımcısı eşi ve benzeri olmadığı için ben sözcüğünü kullanması ego sayılmaz.

2.başlığa gelirsek neden onu övmemizi istiyor? Şimdi bir durum karşısında 3 şık var!!!

1)doğruyu söyleme
2)yalan söyleme
3)sessiz tepkisiz kalma (nötr)

Peki Allah bizden hangisini ister?Allah bizden doğruyu yapmamızı doğruyu söylememizi ister

Peki dogru nedir? Örneğin, biz Allah büyüktür deriz bu Allah'i övmek midir? Bu övmekten önce aslında doğru bir şeyi söylemektir yani biz Allah büyüktür derken Allah'ın büyüklüğüne bir şey katmadık yada büyüklüğünden bişey eksiltmedik

Biz her saniye Allah'ı övsekte bu Allah için bir şey değiştirmez ama bizim için değiştirir! Peki ne yaptık olan bir şeyi söyledik sadece ortada olan birşeyi!!

Yani zaten Allah buyuktur.bu Allah'ta olan birşeyi biz sadece dille tekrar ettik.

Mesela biri gelip "Muhammed Ali dünyanın en iyi boksorüdür " derse övmekten önce doğru bir şeyi söylemiş olacak peki dogru olanı söylemek gayet normal değil mi? Peki Allah'ın bizden doğruyu istemesi doğal bir şey degil mi?

İste bu yüzden ibadetler ve övgülerin Allah'a değil bize faydası var diyoruz!Peki bunu sadece bir defa söylesek yeterli degil mi? Neden surekli hatta hergün onu övüyoruz?


Sürekli övmenin yine aynı şekilde Allah'a değil bize faydası var!  Söyle ki Allah'ı övmek bize kendi acizliğimizi de hatırlatır. Aynı şekilde sürekli Allah'ı anmak günahlardan uzak tutar

Çünkü insan nefs sahibi bir varlıktır. Eğer sonsuz bir gücü övmezse kendini övmeye başlar.Aynı şekilde Allah'ı anmayı/övmeyi bırakırsa günaha kolayca girer ve küfre kadar yol alır.

Oysa aklında Allah olan biri günaha girerken çekinir, hal ve hareketlerine dikkat eder.

Örneğin bir erkek baba olunca sürekli eşini, çocuklarını düşünerek beladan kavgadan uzak durmaya çalışır, yani günlük hayatında daha dikkatli olmaya çalışır.

Aynı sekilde bir kişinin aklının bir köşesinde sürekli Allah'ın olması onu överek sürekli hatırlaması onu günahlardan korur. Yani anlayacağın yine senin yararına.

Allah namazı kibirden uzaklaşmanız icin farz kıldı. (hz.Fatıma)

(Resulum!) Sana vahyedilen kitab'ı oku ve namazı kıl. muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette( ibadetlerin ) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir(ankebut 45)


Başka bir açıdan bakarsak; örneğin bir hediye karşısında teşekkür ederiz. Hediye değeri arttıkça daha çok teşekkür ederiz. Hele ki biri sürekli hediye sunuyorsa biz de sürekli teşekkür ederiz

Peki bütün nimetleri Allah'ın verdiğine inanıyorsak bu kadar nimeti önümüze sunan nasıl egoist olur? Peki sonsuz nimet sunan sonsuz Övgüyü haketmiyor mu?

Sonuç: doğruyu söylemekten vazgeçmeyin o yüzden Allah'ı övün! Sizi günahtan men eden sözler söyleyin o yüzden Allah'ı övün! Nimeti verene teşekkür edin o yüzden Allah'ı övün!

Yorumlar

Popüler Yayınlar