DİNSİZLİK VE İNTİHAR BAĞLANTISI

DİNSİZLİK VE İNTİHAR BAĞLANTISI

iddia: Dinler insanları mutlu etmiyor, insanların acılarını dindirmiyor. Dinlerden kurtulmuş bir birey daha sağlıklı ve daha huzurlu bir hayata başlar.

Bu ve buna benzer iddiaları az çok duymuşsunuzdur. Hiç uzatmadan hemen bu konudaki uluslararası araştırmalara bakalım.


Öncelikle Pubmed, The American of Journal Psychiatry gibi uluslararası dergilerin verilerine bakalım;

-Pubmed-
İntihar konusunda yapılan araştırmalarda bariz bir şekilde intihar ve dindarlık arasında ters orantı olduğu ortaya konulmuştur.

Dinin intihar karşısında koruyucu rolü olduğu ve ibadetler, dini ritüellerin sosyal bağları kuvvetlendirdiği sonucuna varılmış.

Bu nedenle, "kamu sağlığı uzmanları, intihar önleme stratejileri tasarlarken belirli bir nüfusun mevcut sosyal ve dini atmosferini göz önüne almalı" deniliyor.

-The American of Journal Psychiatry-
Dini bir ilişkisi bulunmayan kişiler yaşamak için daha az nedeni olduğu sonucuna varıldı.

Yine ayrıca dinden bağımsız kişilerin yaşam boyu dürtüselliğe, saldırganlığa ve geçmiş madde kullanım bozukluğuna daha fazla sahip olduğu sonucuna varıldı.


Başka bir çalışmada; Singapur'daki Çinli, Malay ve Hintli kadınlarda intihar girişimi oranlarını karşılaştırmış ve İslami kadınlarda intihar girişiminin nispeten düşük olduğu sonucuna varmışlar.

Not:Evlilik, çocuk sahibi olma gibi intiharı önleyen bir çok neden olabilir ama bu araştırmalarda sadece dinin intihar üzerindeki etkisini araştırdık.

Örneğin; sosyolojinin kurucularından sayılan  Émile Durkheim bekarların evlilere göre daha fazla, yine çocuksuz bireylerin çocuk sahibi olanlara göre daha fazla intihar ettiği sonucuna varmıştır.

Neyse intiharın din kısmı ile devam edelim;

Not:Dinlerin hepsi intihara karşı mı bilmiyoruz ama genel olarak semavi dinlerin intihara karşı olduğunu biliyoruz.

-Wikipedia-
2015 yılı ülkelerin intihar oranlarına baktığımızda Müslüman ülkelerin büyük çoğunluğu listenin son sıralarında yer alıyor. Listede Türkiye 112. sırada.


Ayrıca OECD'nin 2015 verilerinde ise üye ülkeler arasında en yüksek intihar etme oranının Güney Kore'de, en düşük oranının da Türkiye'de olduğunu belirtti.

Güney Kore din oranları; %15,5 budist, %27.6 Hristiyan ve %56.9 dinsiz.

Albert Camus: Asıl cesaret isteyen intihar etmek değil, yaşamaya devam etmeyi tercih edebilmektir.

Genel bir değerlendirme yaparsak;

Sanıldığı gibi dinden kurtulmak size bir rahatlık, huzur ve mutluluk getirecek diye bir şey yok. Tam tersine hayata olan en büyük bağı koparmış olursunuz.

Ahiret inancı olan bir müslüman ve herşeyi evrenden ibaret sanan bir ateistin hayata bakış açısı arasında korkunç bir fark var.

En baştan, hayatınızdan Allah'ı çıkararak anlamsız bir evrene kapıyı açmış olursunuz.

Zalimin zalimligi ile mazlumu uğradığı haksızlık ile yok ettiğin anlamsız bir evren! Neden, niçin yaşadığını bilmediğin bir evren!

Seni hayatta tutan nedeni yıktığın zaman en küçük bir sorunda, en küçük bir dertte intiharı düşünüyorsun! Çünkü olmak ve olmamak arasında fark kalmamış..


Kâfirler topluluğundan başkası Allah’ın rahmetinden ümidini kesmez. (Yusuf 87)

Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele.(bakara 155)

Kaynaklar

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4482518/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4990512/

https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.161.12.2303

http://www.felsefe.gen.tr/emile_durkheim_ve_intihar.asp

http://dc.medill.northwestern.edu/blog/2017/07/05/new-study-suggests-religion-affects-suicide-rates-differently-around-the-world/#sthash.2hXBdAW1.dpbs

https://listelist.com/intihar-nedir/

http://www.aktuelpsikoloji.com/psikanalitik-ateizm-69h.htm

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/İntihar_oranına_göre_ülkeler_listesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar