BEL VE KABURGA ARASI MENİ

BEL VE KABURGA ARASI MENİ


iddia: Tarık Suresi 7. ayette, meninin “bel ile kaburgalar arasından çıktığı”nı ifade edilir bu ise meninin testislerde üretildiği bilgisi ile çelişmekte!, Kuran ve modern bilimin birbiriyle ters düşüyor.

Söz konusu iddiayı analiz etmeden önce Tarık Suresi 5-8’e göz atalım:

5. İnsan, neden yaratılmış olduğuna bir baksın.
6. Atılan bir sıvıdan yaratıldı.
7. Bel ile kaburgalar arasından çıkar.
8. Kuşkusuz O, onu yeniden döndürmeye gücü yetendir. (Tarık 5-8)

Bu soru için 2 farklı görüş yani 2 farklı cevap vardır:

Cevap 1: Ayetlere dikkatli bakarsak; 5, 6 ve 8. ayetlerde insandan bahsedildiğini göreceğiz. 5. ayette “neden yaratılmış olduğuna bir baksın” denilen insandır. 6. ayette “atılan bir sıvıdan yaratılan” da insandır.  8. ayette “yeniden döndürülme”sinden bahsedilen insandır.

Pek, o zaman 7. ayette “bel ile kaburgalar arasından çıkar” denilenin insan neden olduğunu düşünmüyoruz? önceki iki ayette ve sonraki ayette “insan”a atıf yapıldığı için bu ayette de atıf yapılanın “insan” olduğunu düşünmek daha uygundur.


Dolayısı ile 7 ayette meniden ziyade, bel ile kaburgalar arasından çıkan şey insandır.  Ayetin hem öncesinde hem de sonrasında “insan”a atıf yapılması, bu dediğimizi desteklemektedir.  Bir sonraki ayette “o” zamiri insana gittiği açıktır.

Eğer 8. ayete dikkatli bakılırsa “onu tekrar döndürmeye güç yetirendir” ifadesiyle, insanın tekrar öldükten sonra yaratılacağından söz edildiği görülür. Yani buradaki “o”ifadesi insandır. 7. ayette de “çıkan”olarak söylenenin insan olduğu açıklanmış olur. 

Ayrıca 7. ayette geçen “çıkar” fiilinin Arapçası  “yahrucu”dur; bu fiilin aynısı 40. sure Mumin Suresi’nin 67. ayetinde “Sonra sizi bebek olarak çıkardı” ifadesinde geçmektedir. Görüldüğü gibi buradaki “çıkmak” ifadesi insanın doğumu için kullanılan fiildir ve insan bebekken bulunduğu bölge herkesin gördüğü gibi “bel ile kaburgaların arası”dır. Bu da “çıkmak” ile insanın doğumunun kastedildiği görüşünü desteklemektedir.

Cevap2: tefsircilerin çoğunluğu da bel ve kaburga arasında çıkanın meni olduğunu iddia ederler ve ayette parantez içinde yazarlar. ateistler özellikle buna itiraz ederler.yani madem meni olduğunu söylüyorsunuz o zaman biyolojik olarak yanlış derler. peki madem ateistler illaki bu şekilde anlaşılıyor diyor o zaman biyolojik olarak bakalım:


 “Meni bildiğimiz gibi testislerde oluşur. Testisler ise Mesonephrosdan gelişirler. Mesonephros’lar anne karnındayken bebeğin sağ ve sol tarafında bel kemiği ile kaburga kemikleri arasında yer alırlar. Bebek doğmadan önce Mesonephroslar testislere dönüşürler ve inguinal kanal denen kanaldan testis torbasına inerler.  Özetlersek, meniyi üreten testisler, ilk aşamada, bel kemiği ile kaburga arasında oluşmakta, sonra aşağıya inmektedirler.”

Lise biyoloji bilgisi ile spermlerin testislerde üretildiğini biliyor olabilirsiniz ama öncesinde mesonephros
Bölgesi var bunu da bilmek lazım. Yarım yamalak bilgi ile Kur'an'da hata var demek doğru olmaz.

sonuc olarak: Bu iddia eksik biyoloji ve eksik Kuran bilgisinden kaynaklanır.İddia edildiği gibi herhangi bir çelişkiden bahsedemeyiz. Her iki cevap da ayette bir sorun olmadığını kanıtlar nitelikte.

Yorumlar

Popüler Yayınlar