KİŞİ BAŞKASININ GÜNAHINI YÜKLENİR Mİ YÜKLENMEZ Mİ

KİŞİ BAŞKASININ GÜNAHINI YÜKLENİR Mİ YÜKLENMEZ Mİ

iddia: Bazı ayetlerde, "Hiç bir günahkâr, başkasının günahını çekmez? denildiği halde, Nahl Suresi 25. ayette saptırdıkları kimselerin günahlarını yüklenirler diyor. Bu çelişki değil mi?

Evet, Hiç bir kimse başkasının işlediği bir suçtan sorumlu değildir. Temel kural budur. Yani A kişisi hırsızlık yaptı ise A kişisi yargılanır!


"Her kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür, kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür." (Zilzâl Suresi, 99/7-8);

"Hiç bir günahkâr, başkasının günahını çekmez. Eğer yükü ağır gelen kimse onu taşımak için (başkalarını çağırsa) onun yükünden hiç bir şey (alınıp) taşınmaz. Akrabası dahi olsa (kimse onun yükünü taşımaz)." (Fâtır Suresi, 35/18).

"De ki; Âllah'a itaat edin! Peygambere itaat edin! Eğer yüz çevirirseniz, bilin ki o peygamber; kendisine yükletilenden ve siz de kendinize yükletilenden sorumlusunuz." (Nûr Suresi, 24/54)

"Ey iman edenler! Rabbınıza karşı gelmekten sakının! Babanın oğlu, oğulun da babası için bir şey ödeyemeyeceği günden korkun!..."(Lokman Suresi, 31/33)

Ancak bazı durumlarda sorumluluğun iyilik yahut kötülük olsun başkalarına da geçtiği olur. Bunun nedeni ise "yardım ve yataklık suçu". İşte soruda geçen ayet bize bunu bildirmekte ve herhangi bir günaha sebep olanın o günahı işlemiş gibi değerlendirileceği söylenir.

Örneğin A kişisi B kişisini saptırmış ise B kişisinin her günahında A kişisinin payı olmuş oluyor. Bu yüzden bu günahtan A kişisi de ceza alacak.

Şu ayetler; insanları saptıran kimselerin, saptırdıkları  insanların işledikleri günahlar miktarınca günah yükleneceklerini göstermektedir:

“Şüphesiz ki onlar, kendi yüklerini ve kendi yükleriyle birlikte (bir kısım) yükleri (daha) taşıyacaklar ve atmış oldukları iftiralarından dolayı kıyamet gününde muhakkak sorulacaklardır.” (Ankebut Suresi, 29/13)

"Kıyamet günü kendi günahlarını ve ilimsizce saptırdıkları kimselerin günahlarından bir kısmını taşımaları için (bunu söylerler). İyi bilinsin ki, işledikleri suç ne kötüdür!” (Nahl Suresi, 16/25) 

Yorumlar

Popüler Yayınlar