SONSUZ MAYMUN TEORİSİ

SONSUZ MAYMUN TEORİSİ

Bir maymun, daktilonun başına oturup sonsuza kadar rastgele şekilde daktilonun tuşlarına basarsa sonuç sizce ne olur? Ortaya çıkan metinin bir yerinde acaba bir sanat eserinin tamamı olabilir mi?

Maymun problemi olasılık kuramında bir istatistiksel mekanik sorusu olarak başlamış, ilk defa 1913 yılında Emile Borel’in bir makalesinde yer almıştır.


Genellikle ateistlerin kullandığı fakat aslında kendi aleyhlerine olan bir teorem.
Buna göre klavye tuşlarına rastgele basan bir maymun mini mini ihtimallerle, “shakespeare eserinden birkaç cümle yazabiliyor. demek ki tesadüf bir şeyler yaratabilir.”

Oysa rastgele bir shakespeare eseri yazmak için bir adet klavye, bir adet maymun ve bir adet daha önceden yaşamış bir shakespeare gerekir.

Dikkat ederseniz burada Shakespeare’de bir akıl, maymunda yarım bir akıl, klavyede ise aklı olmamasına rağmen bir akıl tarafından üretilen belirli bir fonksiyon vardır.

Ancak elde bir klavye, maymun ve shakespeare yoksa; sonsuza dek böyle bir eser ortaya çıkmayacaktır.

Dolayısıyla elde ne kaldı?

Evrenin tesadüf silsilesi ile oluşma durumunda bile, başta akıllı bir yaratıcı güç olması gerekiyor.
sanatlı bir eser kör tesadüf ile yapılmaz ilim irade ve güç lazım..

Sonsuz maymun teoremi geçmişten günümüze komik olaylara da neden olmuştur. Birçok sanatçı sanatın şans eseri üretilemeyeceği, üretilse bile belirli bir öze sahip olamayacağı gerekçesi ile bu teoremin karşısında durmuştur. Plymouth Üniversitesi araştırmacıları ise bu teoremi sorguçlu kara şebek maymunları (köpeksi maymun türü) üzerinde denemiştir. Araştırmacılar maymunların önüne bir klavye koyup, sonuçları radyo bağlantısı ile bir web sitesi üzerinden yayınlamışlar. Sadece 5 sayfalık saçma bir metin oluşturabilen maymunlar, son olarak klavyeyi taşla kırmışlar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar