HZ.MUHAMMED DİYE BİRİ YAŞADI MI?

HZ.MUHAMMED DİYE BİRİ YAŞADI MI?


iddia: Muhammed adında bir peygamber yaşadığını nerden biliyoruz? Belki de birileri tarafından uydurulmuş bir peygamber figürü?

Belki bazılarınızın aklından şu geçiyordur "ortaya atılan iddianın saçmalığına mı güleyim yoksa adminin bu iddiayı ciddiye alıp cevap vermesine mi🙂"

Her ne kadar tarihçiler bu tür saçma iddiaları önemseme bile Zeitgeist ve Religulous gibi belgeseller ellerinde kaynak olmasa da bu tür iddialar atıyorlar ortaya.

Ki iddia sahibinin tek amacı Müslümanları uğraştırmak ama bu iddiayı ciddi ciddi savunan ateistler de var!

Neyse eksik kalmasın buna da değinelim;

Her branşın kanıt tanımı farklıdır. Örneğin  hukukta şüpheden uzak olmasına dikkat edilirken, felsefede pratik ve teorik gözlemlere uygun olmasına dikkat edilir, bilimde ise elde edilmiş gözlem ve deneye bakılır.

Peki, Orta Çağ’ın başlarında yaşamış bir insanın yaşadığına dair nasıl bir kanıt olabilir? Bu dönemde yaşamış birinin kanıtı için doğum belgesi yada video kaydı tarzı şeyler istemek mantıklı olmasa gerek!

Ancak o dönemde o insan adına yazılmış belgeler ya da tarihçilerin bir şekilde ondan bahsettiği belgeler bir kanıt yükümlülüğü taşıyabilir.

Elbette Hz. Muhammed’in var olduğuna dair görülen en büyük tarihi kanıt koskoca "İslam tarihi!"

Kimileri “İyi de bunlar zaten çoğunlukla Müslümanların eserleri, tarafsız olmalarını bekleyebilir miyiz?” diyebilirler.

Peygamber’i konu alan gerek Müslümanların yazdığı gerekse Müslüman olmayanların yazdığı bütün bu eserler halk tarafından kurgulandı, Arap halkı bir araya gelip böyle bir oyun hazırladı ve Kur’an-ı Kerim’i o Arap halkı yazdı.” gibi bir söz söylemek dayanaksız bir komplo teorisinden öte bir şey olmayacaktır.


Peki İslam tarihi dışındaki birkaç kaynağa bakalım;

Robert G. Hoyland’ın İslâm’dan bahseden ilk kaynakları konu edindiği "Seeing Islam as Others Saw It" adında bir kitabı vardır. Kitabın içinde dönemin Müslüman olmayan kimselerin metinleri ve Müslüman olan kimselerin metinleri Yunan kaynakları, Kıpti ve Ermeni kaynakları, Doğu-Batı Suriye kaynakları, Latin kaynakları ve Çin kaynakları vardır.

Bu kaynaklarda Hz. Muhammed’ten bahsedilmektedir. Örneğin Temmuz 634 tarihinde yazılan Doctrina Jacobi (Jacob’ın Öğretileri) eserinde Araplar arasında peygamber olduğunu iddia eden bir kişinin olduğuna değinilir.

Papaz Thomas, 640 yılında yayınlanan eserinde Hz. Muhammed’ten söz eder.

Bagratuni Piskoposu Sebeos ise 660 yılında yazdığı eserinde bir tüccar olan Hz. Muhammed’ten söz eder.

John bar Penkaye ise 680’lerde yazdığı eserinde Hz. Muhammed’ten söz eder.

Süryani ortodoks Eddessa papazı Yakup(640-708) yıllarında kaleme aldığı eserinde hz.Muhammed'ten bahseder.

Yine aynı şekilde Corpus Scriptorum Christianorum Oriantalium eserinde de peygamberin ismi ve savaşları geçer.

Bununla beraber, Hz. Muhammed’in farklı ülkelerin krallarına yazdığı İslâm’a davet mektupları da elimizde bulunmaktadır.

Örneğin bunlardan bir tanesi olan Mısır hâkimi Mu-kavkıs'a Kahverengi bir deri üzerine siyah mürekkeple yazılmış olan on iki satırlık mektup Topkapı sarayında mukaddes emanetler kısmında bulunuyor.


Yine ayrıca İstanbulu fetheden komutanın Fatih olduğu nasıl ki tarihi kanıt ise Mekkeyi fetheden komutanın da hz.Muhammed oldugu açıkça tarihi kanıttır. Birine inanırken diğerini reddetmenin rasyonel bir sebebi olamaz!

Aslında bu tür absürd bir iddianın cevabını çok fazla uzatmaya gerek bile yok.

Günümüze ulaşan Kur'an örnekleri, o zamanda yapılan mabetler, yazılan mektuplar, hadisler, o dönemden kalan kutsal emanetler olsun, çevre ülkeler ile olan ilişkiler olsun, tarihçilerin kaynakları dahil binlerce tarihi belge ortaya konulabilir.

Ki peygamberin yaşamadığına dair elimize ulaşan tek bir tane tarihi belge de yok!

Sonuç: Açıkçası iddia değeri bile taşımayan bu tür itirazlara hafif bir tebessüm😊 ile cevap vermek bile iddiayı ciddiye alıp araştırma yapmaktan daha mantıklı!

Kaynaklar;

http://topkapimuzesi.com/node/25

https://mantiksalteizm.com/hz-muhammed-gercekten-yasadi-mi/

http://blog.milliyet.com.tr/bizans-kaynaklarinda-hz--muhammed/Blog/?BlogNo=327140

[1] R. G. Hoyland, “Seeing Islam As Others Saw It: A Survey And Evaluation Of Christian, Jewish And Zoroastrian Writings On Early Islam”(New Jersey: The Darwin Press, 1997), ss. 55-61.

[2] R. G. Hoyland, a.g.e., ss. 118-120.

[3] R. G. Hoyland, a.g.e., ss. 124-132.

[4] R. G. Hoyland, a.g.e., ss. 194-200

Yorumlar

Popüler Yayınlar