PEYGAMBERLER ARASI FARK

PEYGAMBERLER ARASI FARK

iddia: bakara 253 ayetinde peygamberler arasında bazılarının üstün olduğu yazarken bakara 285 ayetinde ise peygamberler arasında fark olmadığı yazar. Bu çelişki değil mi?

Çelişki konusunda değil de peygamberler arasında fark olup olmadığı konusunda Müslümanlar da tek noktada birleşmiyor maalesef!

Bazıları hz.Muhammed'i olduğundan fazla abartarak hatta şirk seviyesine getirirken bazıları da nedense peygamberi itibarsızlaştırma yoluna gidiyor. Her iki taraf da maalesef bazı olayları çarpıtıyor!

Peki bu ayetlerde çelişki var mı?

Önce ilgili ayetlere bakalım;

Bakara-253: İşte Biz, o resûllerden bir kısmını, diğerlerinin üzerine faziletli kıldık. Allah, onlardan kimiyle konuştu, kimini de derecelerle yükseltti...

Bakara-285: Peygamber de, iman edenler de O’na indirilene inandı. Hepsi de Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman etti. “O’nun peygamberlerinden hiçbirinin arasında fark görmeyiz. İşittik ve itaat ettik. Affını dileriz ey Rabbimiz, Dönüş sanadır" dediler.

Dikkat edilirse ilk yazdığım ayette görev ve mertebe olarak karşılaştırma yapılırken ikinci yazdığım ayette ise iman olarak karşılaştırma vardır.

 Evet biz bakara 253 ayetinde dediği gibi "iman" olarak hepsine iman ettik. Yahudi yada hristiyanlar gibi bir kısmını kabul edip bir kısmını kabul etmemezlik yapmayız. İman olarak bütün peygamberler eşittir ve görevini yapmıştır ve Allahin tevhid dinini anlatmıştır!



Fakat böyle olmakla birlikte bazılarına bir üstünlük, ayrı bir rütbe verilmesi açısından elbette farklı olacaktır.

Örneğin kimine kitap verdi kimine sahife kimine de sadece vahyetti! Kitap sahibi peygamberlerin üstün olduğunu söyleyebiliriz! Yada diğer peygamberler belirli bir kavme gönderilmiş iken hz.Muhammed'in bütün insanlığa gönderilmesi de yine rütbe üstünlüğüdür!

Yada örneğin “Seni alemlere ancak rahmet olarak gönderdik.”(Enbiya, 21/107) ayetinin sadece hz.Muhammed için geçerli olması yine üstünlük belirtisidir.

Örneğin; Aynı renkte olan bir araba ve treni sadece renk konusunda kıyaslarsanız "aralarında fark yok" diyebilirsiniz ama kıyas diğer konulara geldiğinde farktan bahsedebiliriz.

Burda da iki farklı konuda peygamberler kıyaslanmış ve konu farklı olunca karşılaştırma sonucu da farklı olabilir.

Ayrıca peygamberi överken de şirke girmemeye dikkat etmeliyiz! Ki "alemlere rahmet" sıfatı gayet güzel ve yeterli bir sıfat!

Sonuç olarak çelişkili bir durumdan bahsedemeyiz!

Yorumlar

Popüler Yayınlar