NEDEN KADIN PEYGAMBER YOK

NEDEN KADIN PEYGAMBER YOK

iddia: islam dininde neden kadın peygamber yok? bu cinsiyetçilik, ayrımcılık değil mi?

evet bildiğiniz gibi peygamberlerin özelliklerinden biri de erkek olmalarıdır ve bu yusuf 109, nahl 43, enbiya 7 ayetlerinde de açıkça geçer.

enbiya 7 ayetini örnek olarak verelim;

senden önce de ancak kendilerine vahyettiğimiz birtakım erkekleri peygamber gönderdik. eğer bilmiyorsanız ilim sahiplerine sorun. (enbiya 7)

ama bunun dışında kur'an'da peygamber olmadığı halde vahiy alan saliha kadınlardan bahsedilir.bu yüzden imam-ı eşari’ye göre, allah, kadınlardan “resûl” göndermemiş fakat “nebi” göndermiştir

nebi: yeni bir kitap ve şeriatla gelmeyip kendinden evvelki resûlün getirdiği kitap ve şeriatı devam ettiren peygamberdir.

örneğin; kasas 7 ayetinde hz.musa'nın annesine(yokebed) vahiy indigi, hud 71 ayetine göre hz.ıbrahim'in eşinin de melekleri görüp dinlediği ve ali imran 45 ayetinde de hz.meryem'ın cebrail ile konuştuğu geçer.

not: ayrıca bunlara hz.havva da eklenebilir.
not 2: hz.musa'nın annesinin adının yokebed olduğu tevratta geçer.

kısacası "kadınlara vahiy inmez" cümlesi doğru değil ama özel bir tebliğ görevi de verilmemiştir.

peki neden kadınlara bu görev verilmedi?

aslında kur'an'daki peygamber kıssalarına bir göz atsanız bunun kolayca cevabına ulaşırız ki peygamberliğin hiç de kolay bir şey olmadığı açıktır. peygamberlere baktığımızda genelde zulme uğrayan, kavimleri tarafından kabul edilmeyen, acımasızca işkencelere maruz kalan, iftiralara uğrayan kişiler olduğunu görüyoruz

ayrıca etrafına birileri toplasa bile bir diğer zorluk kavminin en önünde bir lider, komutan olarak yer alması.yeri geldiğinde savaşacak, yeri geldiğinde yaralanacak..ve tüm bunların bir çay molası yok ve tebliğ 7-24 olması yapılan bir şey. peygamber kadın olduğu taktirde ortaya çıkan bir kaç biyolojik soruna değinelim


en basitinden kadın peygamber, eşinden hamile kaldığı günden itibaren dokuz ay boyunca tebliğ vazifesinden uzak kalmak zorunda kalacak.

ki hamilelik sadece bir sefere özgü bir şey de değil ve bu süreçte kavmine liderlik veya komutanlık edemeyecek.ayrıca çocuk doğduktan sonra bile lohusallık dönemi var hatta en az altı ay anne sütü ile beslemesi ve 1,5-2 yıl da çocukla özel ilgilenmesi gerekir.

peki tebliğ için gittiği beldeden taşlanarak, dövülerek kucağında çocuğu ile dönen bir peygamber hayal edebiliyor musunuz?yine örneğin; regl bir diğer adıyla adet kanaması kadınlarda her ay ortalama 3 veya 7 gün arasında süren bir biyolojik rahatsızlıktır.

yine bu da hamilelik gibi tebliğ görevine engel durumlardan biri. bu süreçte kadın kendi sorunlarında bile manevi desteğe ihtiyacı duyuyorken kavmine nasıl yardımcı olsun?

veya her ne kadar feministlere anlatmak zor olsa da erkek ve kadın arasında fiziksel güçten tut beynin çalışma mekanizmasına kadar yüzlerce fark var.

feministler her ne kadar biyolojik gerçeklere itiraz etmediklerini söyleseler de bazılarından emin değilim

bugün erkek beyninin kadın beynine göre %10 daha büyük olduğu gerçeğini söylesem sağa sola saldırıp kuduran feminist kadınlar olacak ama korkmayın beynin büyük olması daha akıllı oldugu anlamına gelmiyor.

istisnalar kaideyi bozmamakla birlikte kadının fiziksel yani kas gücü olarak erkekten daha zayıf olduğu biyolojik bir gerçekliktir. ki yukarda bahsettiğimiz gibi peygamberlik çoğu yerde kas gücü isteyen zor şartları içeriyor. ve bu da sebeplerden sadece biri.

bununla birlikte sosyolojik bir sebepten de bahsedebiliriz; örneğin tarih boyunca bir çok kültürde avcılık, savaş, yönetim, liderlik gibi durumlarda öznenin erkek olduğunu biliyoruz.

bu yüzden peygamber kadın olduğu taktirde insanlar onu zayıf görüp daha baskıcı bir tutum sergileyebilir hatta iftira gibi bir olayla bile onu zor duruma düşürebilirdi.

sonuç; bu ve buna benzer onlarca örnek verilebilir ki her zaman dediğim gibi önemli olan peygamberlik yapmak değil allah rızası olmalı!


Yorumlar

Popüler Yayınlar