KABE PUT MU

KABE PUT MU

iddia: islam dini putları kaldırdığını söylüyor ama müslümanlar kabe denilen taşa doğru secde ediyorlar, bu da put sayılır.

önce putperestlik nedir diye başlayalım?

dictionnaire des religions`daki en kısa tanımı şu sekilde; "putperestlik, ilahiliğin (veya ilahinin) yerine konan (veya temsil eden) bir puta tapınım olarak tanımlanabilir.

aslında çok daha geniş bir konu ama kısaca 2 şekli vardır;

1) doğal veya yapay bir nesnenin direkt ilah 
olduğuna inanmak ve tapmak

2) veya o nesnenin tanrı'yı temsil eden bir vekil, aracı olduğuna inanmak

Ki peygamberimiz dönemindeki müşrikler ikinci maddedeki putperest çeşidiydi. yani bir tanrıya inanıyorlardı ama putları da bir aracı, vekil olarak görüyorlardı. aynı şekilde putlardan da medet umuyorlardı

ayrıca buna ek olarak islam dini bir madde daha eklemiştir putperest çeşitlerine. çok sevdiğiniz, aşırı derece bağlandığınız ve dininizin onune geçirdiğiniz bir şey de putunuz olur. makam, para, şöhret, siyasi liderler gibi.. yani bunu açıkça dile getirmeseniz de bu da bir putperestlik çeşididir islam'a göre.

şimdi ilk iki maddedeki tapma nasıl oluyor ona bakalım ki tapma sadece ilah olarak görme değildir. bir şeyin mabut-tapınılan olması için; ondan medet umulması, o nesnenin gizli güçleri olduğuna inanmak, ondan bir şeyler beklemek veya onun için bir çeşit yüceltme ritüelleri sergilemek lazım.

peki bunlardan hangisi kabe için geçerli?

aklı başında olan hiçbir müslüman kabe'den medet ummaz, kabeye tapmaz, kabenin gizli, ruhani güçleri olduğuna inanmaz. müslümanlar secde ederken de kabeye değil allah'a secde ederler kabe sadece ve sadece yön belirtir ve müslümanları tek bir doğrultuda birleştirmek için vardır. bu, müslümanların omuz omuza ortak bir yönde olmaları gerektiği mesajını içerir.

Ki eğer iddia edildiği gibi kabe'ye tapmış olsaydık binlerce kilometre uzaktan yönelmemiz hata olurdu.

a) çünkü putperestlikte bildiğim kadarıyla tapınılan yapının onu görecek kadar yakınınızda olması lazım.örneğin mekke putperestleri ticaret için sefere çıktıkları zaman yanlarına tapmak için küçük taşınabilir putlar alırlardı. demek ki gidecekleri yerden mekke'deki putlara tapınılmayacağı inancı vardı.

b) ayrıca pek bilinmeyen ama önemli bir konuya da değinmek isterim; kabe ve kıble aynı şey değildir ve müslümanlar kabeye değil kıbleye yönelir aslında. kıble, kabe'nin bulunduğu yerin ismidir ve yerden semaya kadar olan dikey doğrultudur.

yani o siyah taş ordan sökülüp başka yere taşınsa bile müslümanlar o taş için yönünü değiştirmez. yine aynı şekilde onun ilk bulunduğu yerdir kıble.yani orda nasıl bir yapı bulunduğu önemli değil ki müslümanların ilk kıblesi mescid-i aksa'ydı.

c) bir mantık daha yürütelim; siyah taşa binlerce kilometre uzaktan yöneliyoruz ve doğrultu üzerinde binlerce engel vardır. örneğin namaz kılınca yönümüz bazen dağa, taşa, ağaca, binaya, duvara, vb bir nesneye denk gelebilir. peki karşımıza duvar çıkınca müslümanlar duvara secde ediyor mu diyeceksiniz? hayır yine aynı şekilde önemli olan kıbledir.ve kıble yönümüz üzerinde karşımıza çıkan nesnelere taptığımız anlamına gelmiyor bu.

d) bir mantık yürütme daha; örneğin kabenin hemen yanında bir otelin 30. katında namaz kılıyoruz diyelim. kabe denilen yapı ise yüksekliği 13 metre. eğer kabeye tapsaydık doğrultumuz kabenin üstünden geçtiği için hata etmiş olurduk ve namazımızın geçersiz olması gerekirdi. oysa islam dininde böyle bir şey söz konusu değil.

a, b, c,d diye sıraladığım maddeler kabenin put olmadığına ve ona tapmadığımıza dair yeterli delil içeriyor sanırım. son olarak hz.ömer ile ilgili bir rivayete bakalım;

abdullah b. sercis anlatıyor: “hz. ömer’in hacerülesved’i öptüğünü gördüm, sonra şöyle dedi:

“ben seni öpüyorum, ama senin ne zararı ne de yararı olmayan bir taş olduğunu çok iyi bilirim. ve muhakkak ki benim rabbim allah’tır. eğer resulullah’ın/allah’ın elçisinin seni öptüğünü görmeseydim, seni öpmezdim.”

şunu da unutmayın;
tarih bizi putları yıkanlar olarak bilir, ibrahim gibi muhammed(sav) gibi o yüzden bize putperest denilmesine normaldekinden fazla güleriz

Yorumlar

Popüler Yayınlar