AHİRETİN RÜYASI DÜNYA

AHİRETİN RÜYASI DÜNYA


 Dünya ve rüya arasındaki birkaç benzerliğe değinmek istiyorum bu paylaşımda! Inception(başlangıç) filmini izlediniz mi bilmiyorum. Filmde başröl rüya içinde rüya şeklinde birkaç boyut yaşıyor ve ayrıca rüyanın bazı özelliklerine değiniliyor filmde.

Bir insan tahmini ömrü boyunca 100 binden fazla rüya görür. Rüyadan uyandığımızda gerçek hayata geçtiğimizi söyleriz! Peki ya gerçek hayata değil de başka bir rüyaya uyandıysak?🤔

Peki rüya, dünya ve ahiret arasındaki benzerlikler nelerdir;

1)zaman benzerliği

112.Allah (inkarcılara) "Yeryüzünde kaç sene kaldınız?" diye sorar.
113.Onlar, "Bir gün, ya da bir günden daha az bir süre kaldık. Hesap tutanlara sor" derler.
114.Allah şöyle der: "Çok az bir zaman kaldınız. Keşke bunu (daha önce) bilmiş olsaydınız."(müminun suresi 112-114)

Ayetelrine göre dünyadaki tahmini insan ömrü olan 60-70 yıllık hayat ahiret hayatında 1 gün veya 1 günden az bir zamana denk geliyor!

 Aynı şekilde rüyada yaşadıklarımıza bakarsak bazen rüyada 24 saat geçiririz, hatta hızlandırılmış bir versiyon da yok yani gerçek hayatta 24 saati yaşar gibi yaşıyoruz rüyada da ama bilimadamlari en uzun rüyanın 20 saniye olduğunu söylüyor. Ki boyutlar arası bu zaman farkını anlamak için uyuduğumuz zaman aralığına bakmak bir yeterli. Yada 3-5 saniyelik rüyayı saatlerce anlatırız bazen.

Dünya ve ahiret arasındaki zaman farkı rüya ve dünya arasındaki ile aynı gibi🤔

2)ölüm benzerliği


Inception filminde karakter rüyadan uyanmak için kendini öldürüyor! Evet rüyadan uyanmanın bir yolu da rüyada ölmektir. Bakın rüyada ölü olduğunuzu görmek demiyorum yaşadığınız rüyada bir sebepten dolayı ölmek diyorum!

 (Örneğin rüyada gökdelenden düşerken bu hayatta kanepeden düşmek şeklinde bir rüya anım var🙄iki boyutta da düşme anı aynıydı ve artık uyanıktım)

Aynı şekilde ahiret hayatına uyanmak için bu hayatta ölmemiz lazım! Boyut değişikliği için ikisinde sebep ölüm olmasına benzerlik diyebiliriz galiba.

3)yaşanan olayları gerçek sayma

 Rüyada yaşadıklarımızı gerçek sanırız değil mi? Yani gerçekte yaşamış gibi mutluluk, üzüntü, kırgınlık, pişmanlık duygularını yaşarız. Örneğin babanızın öldüğünü görürseniz rüyanızda gerçekmiş gibi üzülür ağlarsınız. Duygu olarak rüyanın dünyadan farkı yok.

Peki şuanki dünya hayatımız rüya olabilir mi? Yani biz uykuda rüya gördüğümüzde aslında rüya içinde rüya boyutunda olabilir miyiz? Ya şuan uykuduysak?

Biz şimdi uyanık halde miyiz, yoksa düş mü görüyoruz? Bu kuşkusuz anlamlı bir sorudur. Aslında bu soruyu çoğu kere düşümüzde sorduğumuz da olmuştur. Gene düşümüzde soruya verdiğimiz yanıtın, yani uyanık olduğumuz yanıtının, biz uyandıktan sonra yanlış olduğunu görmüşüzdür. Peki aynı yanılgı şimdi de olamaz mı? Hayır diyemeyiz, çünkü pekala bir gün düş gördüğümüz ortaya çıkabilir. (Hans Reichenbach, Bilimsel Felsefenin Doğuşu, s. 179)


Descartes ise bu konu hakkında şu yorumu yapmıştır:

Rüyalarımda şunu bunu yaptığımı, şuraya buraya gittiğimi görürüm; uyanınca da hiçbir şey yapmamış, hiçbir yere gitmemiş olduğumu, uslu uslu yatakta yattığımı anlarım. Benim şu anda da rüya görmediğim, hatta bütün hayatımın bir rüya olmadığı güvencesini bana kim verebilir? İşte bütün bunlardan, içinde bulunduğum dünyanın gerçekliği tümü ile şüpheli bir şey oluyor. (Macit Gökberg, Felsefe Tarihi, s. 263)

2016 yılında Recode Kod Konferansı’na katılan Elon Musk, “Gerçek dünyada yaşıyor olma ihtimalimiz milyarda bir” dedi.Elon Musk hepimizin bir simülasyondaki bilgisayar karakterleri olduğumuzu söylüyor.

Elon Musk’ın bu argümandaki fikir babası Oxford Üniversitesi’nden filozof Nick Bostrom. Bostrom en çok “Bir Bilgisayar Simülasyonunda mı Yaşıyorsunuz?” makalesiyle tanınıyor.Bostrom bu makalesinde çeşitli olasılıkları inceledikten sonra büyük ihtimalle bilgisayar simülasyonunda yaşadığımız sonucuna varıyor.

Ve bu dünya hayatı, oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir. Muhakkak ki ahiret yurdu, elbette o GERÇEK hayattır. Keşke bilselerdi.(ankebut 64)

"İnsanlar UYKUDADIRLAR Ölünce Uyanırlar" (hadis)

peki herseyin rüya olduğunu anladığımızda yani ahirete gittiğimizde nasıl üzülecez yaptıklarımıza?

Bir de bu ayete bakalım:
Dediler; «vah bize, bizi yattığımız yerden kim kaldırdı? İşte Rahman'ın vadettiği şey budur. Demek peygamber doğru söylemiş.» (yasin 52)

Yorumlar

  1. Bin kişide bir akıl fasid fikir bir kiside bin akıl muhatalı fikir Kader ve hayat kurgulanmis taktir ve tayin edilmiş planlı surec mi ? Yoksa kör tesadüfler zincirindeki Sebeb sonuç zincirinin reaksiyonu mu? İşte hayatın varlık dünyasının sırlarını bu gizli çözümü cevabı mutlak hakikat aynel yakın derecesinde sahibini arıyor .

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar