BİN YIL MI 50 BİN YIL MI

BİN YIL MI 50 BİN YIL MI

Bu iddiada Kuran’daki üç ayette geçen zamana dikkat çekilmiştir. Ayette geçen süreler farklı olduğu için çelişki olduğu iddia edilmeye çalışılmıştır. Ayetler şu şekildedir:

Gerçekten, senin Rabbinin katında bir gün, sizin saymakta olduklarınızdan bin yıl gibidir. ( Hac 47)

Burada Allah katında bir günün insanların saymakta olduğu bin yıl gibi olduğu bildiriliyor. Bu örneğin rüya alemi ve gerçek alem arasındaki fark gibi. gördüğünüz rüyalar size uzun bir zaman gibi gelir örneğin rüyada 10-12 saat geçirirsin ama bilimadamlari en uzun rüya 20 saniyedir der..iki alem arasında zaman farkı vardır.


Diğer ayetler ise şöyle:

Gökten yere her işi O evirip düzene koyar. Sonra (işler,) sizin saymakta olduğunuz bin yıl süreli bir günde yine O’na yükselir. (32 Secde Suresi, 5)

Melekler ve Ruh (Cebrail), ona, süresi elli bin yıl olan bir günde çıkabilmektedir. (70 Mearic Suresi, 4)

ilk ayette Allahin katına bin yılda çıkılır diğer ayette 50 bin yılda çıkılır diyor. Ve ateistler yada dikkatlice okumayan bazı kişiler çelişki olduğunu düşünüyor.

oysa ilk ayette dikkat edilecek nokta olaya konu olan şeyin “iş”ler olduğudur. Yani yükseldiği söylenen “iş”lerdir. Diğer ayette ise “meleklerin ve ruhun” ona elli bin yıl süreli bir günde çıkabildiği bildirilmektedir.  Yani iki farklı sürenin söz konusu olması iki farklı nesneden kaynaklanır. Birincisinde yükselen “iş”lerdir. İkincisinde ise “melekler” ve “ruh”tur. Mesela şuna benzer; istanbul'dan Ankaraya uçak 1 saatte gidiyorken otobüs 10 saatte gider. Gördüğünüz gibi nesne değişince hız değiştiği için ve mesafe sabit olduğundan geçen süre değişir. Aslında çoğu ateist iki ayet arasındaki farkı bilmesine rağmen inanan birinin o anki dikkatsizliginden faydalanıp
çelişki gibi gösterirler onlara..dikkat edin!!

 Burada şunu sorabilirsiniz, bizim için bir gün nasıl işler için bin yıl ve melekler için 50 bin yıl sürer? Burada da zamanın izafi olmasıyla ilgili bir gerçek saklıdır.


İzafiyet teorisi bize zamanın da göreceli olduğunu söyler.
Bir cismin hızı arttıkça onun için zaman yavaşlar. Bu teorik ve deneysel olarak da ispatlanmış bir gerçektir. İşte buradaki ayetlerde sizin için 50 bin yıl olan bir günde çıkar ifadesi ile zamanın izafiliği anlatmaktadır. İnsanlar için geçen süre 50 bin yıl iken, farklı durumda, örneğin son derece yüksek hızda hareket eden birisi için bu sadece bir gün olacaktır. Melekler 50 bin yıl olan bir günde çıkarlarken, işlerin ise bin yıl süreli bir günde çıktığı ayetlerde bildirilmektedir.

not: bu tür zaman, mekan bildiren olaylar biz zamana ve mekana dahil olan yaratılmışlar için geçerli kavramlardır. Allah ise zaman ve mekandan munezzehtir..

Yorumlar

Popüler Yayınlar