İNANÇ DOĞUŞTAN GELİR

İNANÇ DOĞUŞTAN GELİR


Ateist iddiası: Tanrı hayali bir üründür, aile çocuğuna tanrıyı öğretmez ise çocuk böyle bir hayali varlığı umursamaz. Her çocuk ateist olarak doğar!

Hz. Peygamber (asm.)'in iddiası: “Her doğan, İslâm fıtratı üzerine doğar.

Not: İslâm fıtratı üzerine doğmak Müslüman olarak doğmak demek değil, islamın en temel 2 ilkesi olan üstün bir gücün varlığına inanmak ve iyi, temiz olmak.

Peki hangisi doğru? Ya çocukların Tanrıya inanmayı öğretmek zorunda olmaları gerekmiyorsa? Ya akıllarına gömülü bir yerde bu hazır inançla doğmuşlarsa?

Oxford Üniversitesi Antropoloji ve Zihin merkezi araştırmacısı Dr Justin Barrett, son on yılda yapılan araştırmaların baskın bir şekilde çocukların doğuştan bir şekilde hayatı sorgulayıp, “hayatın bir tasarım olup, belirli bir amaç için var olduğu” fikrine sahip olduğunu söylüyor.

Cambridge Üniversitesi Faraday Enstitüsü’nde verdiği konferansta birçok araştırmaya gönderme yapan Barrent, bunlardan birkaçını aktarıyor:

Buna göre 6 yaşındaki çocuklar üzerinde yapılan araştırmada, çocuklara “yeryüzündeki ilk kuş niçin var oldu?” sorusu soruluyor. Çocuklardan gelen cevaplar da “güzel müzik yapmak“, “dünyayı daha da güzel hale getirmek” gibi sürekli bir “amaç” odaklı oluyor. Varlık-amaç ikilisi dışında cevap duyulmuyor, “tamamen rastlantı, anlamsız, doğal sürecin bir sonucu” gibi veya en azından bunları çağrıştıran bir cevap alınmıyor.


Dr Barrett başka bir araştırma da aktarıyor, 12 aylık bebeklere yuvarlanan bir topun düzenli bir yığın oluşturmasını içeren bir video izletiliyor. Buna göre bebekler buna şaşırıyor ve tepki vermeye başlıyorlar. Oysa “düzensiz bir şeyin düzenli bir şeyler oluşturması” “inançsız doğan” bir varlık için şaşırtıcı olmamalı, belki tesadüf, belki rastlantı ama olağan. Sonuçta karşı teze göre “hepimiz inançsız ve doğa olaylarına nötr bakarak doğuyoruz” fikri vardır.  Fakat tam tersi şekilde bebeklerin “düzensizlikten düzen” oluşumunu normal karşılamayıp tepki vermesioldukça ilginç, haliyle.

Bunun gibi farklı araştırmaları da gösteren antropolog Dr Barrett, “doğuştan bu hayatın anlamsız ve amaçsız olmadığını, arkasında mutlak sebep arandığı”nın insan doğasının parçası olduğunu söylüyor.
Ayrıca Fuller, şu anda Fuller Theological Seminary'de bir araştırmacı olarak kariyerini çocuklarını ve dini inançlarını araştırmakla geçirdi. Çocukların "dünya düzeninin ve amacının olduğuna inanmaya eğilimli" olduklarını gözlemledikten sonra, çocukların bu düzenin ardında bir tür doğaüstü ajan olduğunu düşünmeye eğilimli oldukları sonucuna vardı.

Yine Dr.Bareett başkanlığında araştırmanın diğer kolları da var. Örneğin; 57 akademisyenin 20 ülkede yürüttüğü araştırmalarda 3 yaşındaki çocukların “doğa üstü güç” fikrine inandığı ortaya koyuldu. Buna göre 3 yaşındaki bir çocuk, “tanrının ve annesinin kutunun içinde ne olduğunu bilecek güce sahip olduğu” fikrine sahip. Çocuk annesini tanıdıkça maddeden oluşan bir varlığın böyle bir güce sahip olmadığını anlıyor ve tanrının madde ötesi bir varlık olduğunu fark ediyor.

Burada “çocukların doğa üstü güçlere inanması normal çünkü düşünce soyut düşünme yeteneği ürünü olan inanç ve ibadet ritüelleri yaptığı iddiası bilime kapalı maalesef.

Başka araştırmalara bakacak olursak;

Arizona Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Deborah Kelemen, çocukların doğada sebeplilik arayışında olduğunu ortaya koydu. “Nehirler var çünkü orada balık tutmalıyız.” gibi, doğal varlıktan amaç üretme meylinin çocuklarda var olduğunu gösterdi.

Margaret Evans, 10 yaşından küçük çocukların “her şey kendi kendine işleyen doğal süreçle oldu” anlatımını yapan sayfalardan çok, “doğada bulunan şeyler bir amaçla var edildi” mesajını veren sayfaları daha çok beğendiğini ortaya koydu.

Paul Bloom, Jesse Bering ve Emma Cohentarafından yürütülen araştırmalarda da çocuklarda “ruhun var olduğu ve insanın ölse bile yok olmayacağı” inançlarının olduğu gözlemlendi.

Bu tip araştırmalar, “her çocuk inançsız doğar, tanrı ve üstün güç inançları sonradan öğretilir” fikrinin bilimsel olmadığını göstermiş oldu

Oxford Üniversitesi profesörü Roger Trigg  “Dünyadaki amacımızı görmeye eğilimliyiz” dedi Göremiyor olsanız bile orada bir şeyler olduğunu düşünüyoruz. Bütün bunlar dini bir düşünce biçimine dönüşme eğilimindedir. ”

Trigg, Çin'den Polonya'ya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden Mikronezya'ya kadar ülkeye bakan düzinelerce araştırmacı tarafından 40'tan fazla farklı çalışmanın yer aldığı üç yıllık Oxford merkezli projenin ortak direktörüdür.

Dünyanın dört bir yanındaki çalışmalar, bir tür öbür dünyaya karşı yaygın bir inanış ve doğal olayların bir amaç için gerçekleştiğine dair içgüdüsel bir eğilim de dahil, benzer bulgularla ortaya çıktı.

Trigg, “Özellikle çocuklar, dini yollarla düşünmeyi çok kolay bulmuşlardır”, örneğin Tanrı'nın her şeyi bildiğine inanmak gibi.

Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada ise bebeklerin kendi başına hareket edebilen cisimlere yaratıcı güç atfettikleri görüldü.


Profesör Barrett’ın tezini destekleyen bir açıklama da ABD’deki Emory Üniversitesi profesörlerinden Robert N. McCauley’den geldi. McCauley’ye göre beyin kişiyi insanları tanımaya programlandığı için sıradan bir bulutta bile insan yüzleri görebiliyoruz. Aynı şekilde doğaüstü olaylarda da bir düzen ve neden bulmaya programlıyız.

Ayrıca bir başka araştırma;ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nün, Gen Yapısı ve Düzenlenmesi Birimi'nin müdürü olan Dean Hamer tarafından bulunan "Tanrı geni"  Araştırmaya göre VMAT2 isimli özel bir gen, insanları manevi ve mistik tecrübelere yatkınlaştırmakta ve inanca yönlendirmektedir.

Sonuç olarak;

Özellikle ABD’deki Fuller Yüksek Okulu psikoloji profesörü Justin L. Barrett, New Scientist dergisinde Tanrı inancının konuşmak, yürümek gibi her insanda bulunan bir özellik olduğunu savunuyor.

Ayrıca yapılan çalışmalar da yaratıcı fikrinin insan uydurması yada hayal ürünü bir varlık olmadığını tam tersine kişinin hayatı anlamlandırması için doğuştan bir sonsuz güç inancına eğilimli olduğunu ortaya koyuyor.

Böylece ateistlerin ortaya attığı bir başka iddianın araştırma verilerinden yoksun sallamasyon olduğu ortadadır!!


Kaynaklar;

https://www.telegraph.co.uk/news/politics/8510711/Belief-in-God-is-part-of-human-nature-Oxford-study.html

https://www.google.com.tr/amp/s/www.vox.com/platform/amp/2014/7/30/5949421/are-kids-born-with-an-innate-belief-in-god

https://www.quora.com/Are-people-born-atheists-or-are-they-born-with-an-innate-belief-that-there-is-a-god

https://www.google.com.tr/amp/religion.blogs.cnn.com/2011/05/12/religious-belief-is-human-nature-huge-new-study-claims/amp/

https://www.theguardian.com/commentisfree/belief/2008/nov/25/religion-children-god-belief

http://dusunenmusluman.com/yaratici-inanci-dogustan-geliyor/

https://www.google.com.tr/amp/m.haberturk.com/polemik/haber-amp/727857-insan-inanmaya-programli-mi

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Tanrı_geni

Yorumlar

Popüler Yayınlar