İBLİS İTİRAZ ETMESEYDİ NE OLACAKTI?

İBLİS İTİRAZ ETMESEYDİ NE OLACAKTI?


iddia: İblis Allah'â isyan etmeyip secde emrini kabul etseydi imtihan dünyası yine de yaratılacak mıydı?

Araf suresi (11-18) arası ayetlerde Allah'ın secde emri, iblisin isyan etmesi, huzurdan kovulması ve sonrasında iblise kıyamete kadar mühlet verilmesi konu edilir. Evet, bildiğiniz iblisin ilk isyan hikayesi!

Maalesef anne-babadan gelme yarım yamalak din bilgisine sahip bazı ateistler bu olayı yaratılışın asıl nedeni sanıyorlar. Hatta "Allah fevri davranmış, oysa konuşularak halledilirdi" yada "şeytan bir isyan etti konu nerelere geldi" şeklinde capsler hazırlayarak dalga konusu haline getiriyorlar!

Bu iddiayı gördüğümde aklıma 1.Dünya Savaşı nedenleri gelir. Ben de dahil çoğumuzun kafasında sanki savaşın asıl nedeni Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip isimli gencin Avusturya-Macaristan Veliaht Prensi Franz Ferdinand ve eşi Sofia'yı öldürmesi şeklinde kazınmış!

Oysa ki bu savaşın asıl nedenleri sömürge arayışları, ekonomik rekabet, silahlanma yarışı, çıkarlar ve prestij.

Devletler arası gerginliğin ve savaşın kaçınılmaz olduğu ortada aslında! Suikast olayın hikaye kısmı ve minicik katkıdan başka birşey değil!

Aynı şekilde bakara 30 ayetinde Allah'ın melekler ile olan konuşmasına baktığımızda aslında insanın yaratılacağı zaten belliydi! Yani iblisin isyan etmesi asıl neden olmadığı gibi bu olaya katkısı bile yok diyebiliriz!

ilgili ayet;

“Hani, Rabbin meleklere, ben yeryüzünde bir halife yaratacağım dedi. Onlar, 'Bizler hamdinle sana tesbih ve seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek insanı mı halife kılıyorsun?' dediler. Allah da onlara, 'Sizin bilemeyeceğinizi her hâlde ben bilirim.' dedi.” (Bakara, 2/30)

Peki iblis itiraz etmeseydi kötülüğün olmayacak mıydı?

Yeni varlık(insan) cinler gibi irade sahibi olduğu için; iyilik de kötülük de olacaktı. Tabii bu sefer kötülüğün kaynağı şeytan değil de nefsimiz olurdu!

Sonuç: İnsan yaratılışının yada imtihan hayatının asıl nedeni iblisin itirazı değil ki o diyalog esnasında bile hem hz.Âdem hem de cinlerin imtihan hayatı zaten vardı.
Ateistin kıt bilgisi ile böyle bir iddiada bulunması ve bu işin izahı varken kendince mizahını yapması da kendi zekasına hakaretten başka birşey değil!

Yorumlar

Popüler Yayınlar