İSRAİLOĞULLARI ÜSTÜN IRK MI

İSRAİLOĞULLARI ÜSTÜN IRK MI


"Ey İsrailoğulları! Sizlere ihsan ettiğim nimetimi ve sizi vaktiyle âlemdeki ümmetlere üstün tuttuğumu hatırlayın!" (Bakara, 2/122)

iddia: islam'da ırkçılık yok ve üstünlük sadece takvada ise bu ayette neden bir üstünlükten bahsediyor?

Ayette dikkat ederseniz geçmiş zamandaki bir üstünlükten bahsediyor ve şuan öyle bir üstünlükleri yok. Eğer bu üstünlük bir zamanlar var iken daha sonra ellerinden alınıyorsa demek ki ırk olarak bir üstünlük değil! Çünkü sonuçta ırkı zamanla değişmediği için üstünlüğü de değişmemesi lazımdı. Örneğin "japonlar üstündür" denilirse bunun sonsuza dek devam etmesi lazımdı!

Ki zaten İslam'da ırkçılığın şiddetle reddedildigini herkes biliyor!

"Ey insanlar! Sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Hem de sizi şubeler ve kabilelere ayırdık ki, birbirinizi tanıyasınız. Şüphesiz ki, Allah katında en şerefliniz, takvaca en ileride olanınızdır"(Hucurât sûresi, 13)

"Rabbiniz birdir. Babaniz da birdir. Hepiniz Adem'in cocuklarisiniz, Adem ise topraktandir. Arabin Arap olmayana, Arap olmayanin da Araap üzerine üstünlügü olmadigi gibi; kirmizi tenlinin siyah üzerine, siyahın da kirmizi tenli üzerinde bir üstünlügü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah'tan korkmaktadir. Allah yaninda en kiymetli olaniniz O'ndan en cok korkaninizdir.(veda hutbesi)

Peki ayetteki üstünlükten kasıt Nedir?

Aslında dikkatli bakınca hemen bir önceki ayette bu üstünlüğün, farkın ne olduğu açıkça geçer;

Kendilerine kitab verdiğimiz kimseler, onu gereği gibi okurlar. İşte bunlar ona inanırlar. Onu inkar edenlere gelince, işte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir.(bakara 121)

Bu ayetten de anlayacağımız üzere israiloğullarına peygamberler gelmesi itibariyle bu üstünlük iman üstünlüğüdür!  Daha sonraları yollarını şaşırıp peygamberleri inkar edince bu üstünlük onlardan gitti.


Aynı şekilde örneğin; hz.Nuh zamanında hz.Nuh'u kabul edenler inkar edenlerden daha üstündür yada hz. İsa'yı kabul eden havariler diğerlerine göre daha üstündür Allah katında! Yine aynı şekilde günümüzde de hz.Muhammed(s.â.v)'i kabul edenler daha üstündür Allah katında. Kısaca bu ayette de bahsedilen iman ve takva üstünlüğüdür.

Zaten çoğu dinde bu iman üstünlüğünü görmek mümkün. Bu dinlerin kavimsel yada ırksal bir üstünlüğü savunduğu anlamına gelmez.

Andolsunki, biz Musa ya kitap verdik ve ondan sonra ard arda resuller gönderdik. Ve Meryem oğlu İsa ya da apaçık deliller verdik ve onu Cebrail ile destekledik. Lakin sizlere ne zaman bir resul, nefslerinizin hoşlanmadığı bir şeyle geldiyse kibirlendiniz. Bir kısmını yalanladınız, bir kısmını da öldürdünüz. Dedilerki, kalplerimiz örtülüdür. Bilakis, inkarlarından dolayı Allah onları lanetledi. Bu yüzden pek azı iman eder. Bakara Suresi 87,88

Bu ayette de aynı topluluğun lanetlendigi geçer. Ama tabiki yine aynı şekilde ırk olarak değil inkar yüzünden lanetlendigi ayette bariz ortada.

Sonuç:

 Ayetlerin açıklamalarından net olarak görüleceği üzere, Kuran’da Yahudiler ırk olarak ne lanetlidirler ne de diğer insanlardan üstündürler. Allah yarattığı tüm insanlar gibi, onların da durumlarını ırklarına göre değil takvalarına göre (Allah’a olan yakınlık,erdem) değerlendirmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar