SAVAŞLARIN NEDENİ DİNLER Mİ

SAVAŞLARIN NEDENİ DİNLER Mİ

iddia: dünyadaki en büyük savaşların, katliamların nedeni dinlerdir. dinler olmasaydı daha huzurlu daha yaşanılabilir bir hayat olacaktı.

bu iddiayı hemen hemen her ateist site/sayfada görebilirsiniz. genelde bugünkü ortadoğu'nun haline bakıp bu iddiayı ortaya atıyorlar


ki halihazırda süren savaşlar olduğu için ellerinde iddialarını destekleyen canlı bir kanıt taşıyorlar gibi

oysa şuan günümüzdeki bu savaşların detayına indiğimizde ise çoğu zaman ana sebebin ekonomik çıkarlar olduğu açık.

ayrıca genel olarak geçmişten günümüze kadarki savaşlar ile ilgili verilere bakalım;

Alan axelrod ve charles phillips adındaki iki araştırmacı tarihteki bütün savaşların analizini yaparak 2004 yılında "encyclopedia of wars" yani "savaş ansiklopedisi" adında bir kitap çıkardılar.


analize göre 1763 savaş listelediler ve bu savaşların sadece 123 tanesi dini nedenlerden dolayı yapılmış. ve tüm savaşların yüzde 7'lik kısmı din savaşıdır ve tüm savaş ölümlerinin sadece yüzde 2'lik kısmı dini savaşlara aittir.

ayrıca bu 123 savaşın 66 tanesi dünyanın en büyük iki dini olan islâm ve hristiyanlık arasında yaşanmış. haçlı seferleri, islâm fetihleri, fransız din savaşları, reconquista, otuz yıl savaşları tarihte görülen din savaşlarına örnek verilebilir


gördüğünüz gibi dünyadaki savaşlar dinler yüzünden çıkmamış hatta tam tersine en büyük kitlesel katliamları mao zedong, josef stalin, pol pot, kim ıl sung gibi dinsiz kişilerin yaptığı tarihi bir gerçektir!

detay için bknz; https://eksisozluk.com/entry/70439189

tabi ateist arkadaş "ama onlar ateizm için savaşmadılar kendi ideolojileri için savaştılar, bunun ateizm ile alakası yok" diyecektir.

evet bir dinsizin katliam yapması direkt ateizm ile alakalı değil ama dolaylı yoldan ateizmi de bağlar.

şöyle ki; 50 milyondan fazla insan öldüren mao neden hiç bunları yaparken çekinmedi? veya şöyle sorsak daha doğru olur; adamın bu katliamları yapmasını engellemek için mantıklı bir gerekçe var mi?

yok, peki neden yok?

allah, ahiret korkusu olmayan dinsiz biri eline güç geçirdiği anda katliam yapmaması için hiçbir sebep yok? polis, asker bu dünyada her şey onun elinde iken kim ne diyebilir?

mantıken de "yapabilir" kısmından "yapacak" sonucuna varabiliriz. ki çoğu yaptı da

ayrıca ortada bu gibi gerçekler varken savaşların çoğu dinler yüzünden çıkıyor demek de ikiyüzlülük değilse cahilliktir

dünyadaki savaş nedenleri işe çoğunlukla; devletler arası menfaatler, ekonomik çıkarlar, siyasi çatışmalar, sömürgecilik gibi birçok sebepten dolayıdır.

hatta çoğu zaman savaşların birden çok nedeni olur ve bu nedenler bir süreç şeklindedir. hatta görünen sebepler olduğu gibi görünmeyen sebepleri de mevcuttur. yani öyle yüzeysel bir şekilde bakıp savaşlar din yüzünden çıkıyor demek fazlasıyla cahilce ve çocukça bir iddiadır

ayrıca bir islâm ülkesinin yaptığı her savaş din savaşı değildir. kendi ülke menfaatleri yada liderlerin şahsi sorunundan dolayı da savaş çıkmış olabilir ve bu "din savaşı" kategorisine girmemeli..

sonuç olarak; araştırma verilerinin ortaya koyduğu sonuca dayanarak bu iddianın çürük olduğu ve bilgisizce ortaya atıldığı bir gerçektir.


kaynaklar

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Din_savaşları

https://m.huffpost.com/us/entry/1400766

Yorumlar

Popüler Yayınlar