NEDEN FAKİRLER ORUÇ TUTUYOR

NEDEN FAKİRLER ORUÇ TUTUYOR

iddia: madem fakirlerin halinden anlamak için oruç tutuyoruz neden fakirler de oruç tutmakla mükellef?

Halk arasında doğru bilinen bir yanlıştan dolayı maalesef ortaya bu şekilde bir iddia çıkıyor. Neyse sorudaki yanlışı düzeltirsek cevap da vermiş oluruz sanırım.

Ateşin yakan suyun ise serinleten bir şey olduğunu öğrendiğimiz evreyi atlattıktan sonraki ilk sorulardan.Tahmini 7-8 yaşlarında sorduğunuz soru; "Anne/baba neden oruç tutuyoruz?" 


Ve çağlar aşan o muhteşem cevap; "fakirlerin halinden anlamak için evladım"🙂 Tabi onlar da muhtemelen bu cevabı ebeveynlerinden duymuşlardı.Oysa orucun asıl amacı bu değil. Peki nedir asıl amaç?

Orucun Arapça karşılığı “savm veya sıyam” kelimesi olup, bu kelime “bir şeyden uzak durmak, kişinin kendini tutması ve engellemesi” manalarına gelmektedir.

Oruç Hz. Adem (as)'in şeriatı da dahil bütün peygamberlerin şeriatlerinde vardır. Bu yüzden başta  Musevilik ve İsevilik olmak üzere çoğu dinde, kültürde farklı oruç şekillerine  rastlayabilirsiniz. Hz.Muhammed'e ise Medine döneminde farz kılındı!

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.(bakara 183)

Ayette öncekilere farz kılındığı söylendiği gibi neden emredildiği de söyleniyor; "Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için" Peki sakınma nasıl oluyor?

Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruçta da asıl amaç nefsi arzuları dindirmek ve çirkin işlerden uzak durmaktır.Allah birtakım emirleri, yasakları, helalleri ve haramları bize bildirdikten sonra hiçbir ibadet istemeseydi zamanla onları unutacaktık.

Çünkü insan, diğer hayvanlar gibi hayatta kalmaya odaklıdır ve bu hayvanî motivasyon içinde dini kuralları ihmal edebilmekteyiz.Bu yüzden aslında oruç; bir disiplin, bir kişisel gelişim sürecine girip ne yaptığının, ne için yaşadığının farkına varmaktır. 


On bir ay nasıl yaşamamız gerektiğini anlamak için bir aylığına eğitim almaktır Ramazan. 
Bu tıpkı hayatın keşmekeşliğinden beş dakikalığına çıkıp bir köşede çay içerek ne yaptığını ne ettiğini düşünmek gibidir!

Bu şekilde Müslüman olma bilincine vararak Allah'ın rızasını kazanmış oluyoruz ki daha doğrusu Müslüman olduğumuzu hatırlarız. (Günümüzde sadece cuma günü ve ramazan ayı hatırlanan Müslümanlık!) 

Tabiki bunun yanında küçük veya büyük ölçekte toplumsal faydaları da var! Örneğin; açlığın, yoksulluğun nasıl bir şey olduğunu farkettirip toplumsal yardımlaşmayı sağlar. Veya yalan, dedikodu, küfür, argo gibi kötü filleri azaltarak kişisel bir terbiye sağlar.

Bir de Hz. Ali'nin şu👇 sözüne bakalım;

- Karşılığında bir menfaat umarak yapılan ibadet, ticaretçinin ibadetidir.
- Korku sebebiyle yapılan ibadet kölenin ibadetidir.
- Allah'ın nimetlerine şükretmek maksadıyla yapılan ibadet, hür olan kimsenin ibadetidir. (Ali el-Kârî, Mirkâtü'l-Mefâtih, 2/135)

Anlayacağınız diğer ibadetlerde de olduğu gibi amaç şükretmek, kötülükten sakınmak, nefsi terbiye etmek ve kişisel bir disiplin ile İslam dairesinde kalmak.Bu yüzden günün belirli saatlerinde tutulan oruç fakir zengin farketmeksizin her Müslümana farz kılındı! 

Not: Ayrıca "neden ibadet ediyoruz" ve "Allah egoist mi" adlı paylaşımları da okumanızı öneririm.

Not 2: Ramazanda kazandığınız maneviyatı diğer 11 ayda kaybetmeyin! Hayırlı Ramazanlar


Yorumlar

Popüler Yayınlar