EN ETKİN 100 İNSAN

EN ETKİN 100 İNSAN


Michael Hart’ın tartışmalara yol açan kitabı “En Etkin 100″ 1978 yılında ilk kez yayınlandığında eleştirmenler yazarın oldukça cesur olduğundan bahsediyordu: Hart, kendince en etkili bulduğu kişilerin listesini yapmakla kalmamış, onları etki derecelerine göre sıralamıştı.

Kitap baya ilgi görmüştü! Kitap o günden bu güne iyi bir satış grafiği elde etti. Yıllar geçtikçe Hart’ın elindeki liste azalıp çoğaldı, listeye yeni isimler ekledi, revize edilmiş yeni baskılar yapıldı ve kitaba olan ilgi hep taze kaldı. 

Hart’ın listeyi hazırlarkenki en önemli ölçüsü; en büyük değil, en etkili olanları, milyonlarca insanın kaderini belirlemiş, medeniyetlerin yükseliş ve çöküşüne sebep olmuş, tarihin gidişini etkilemiş insanları bir araya toplamaktı. Sosyal, siyasal, toplumsal, sanatsal, kısacası her açıdan şimdiye kadar gelmiş geçmiş en etkili 100 insanı bir kitapta sıraladı. Peki 1 numarada kim mi vardı? 

"Hz.Muhammed(s.â.v)

“Dünyanın en etkili insanlar listesinin başına Hz. Muhammed'i koymam bazı okurları şaşırtabilir, bazılarını da kuşkuya düşürebilir, ancak Hz. Muhammed tarihte, hem dini hem de laik düzeyde üstün başarılı olan tek insandı.”
“Mütevazı bir aileden gelen Hz. Muhammed dünyanın en büyük dinlerinden birini kurmuş, yaymış ve çok etkili bir politik lider olmuştur. Bugün, ölümünden on üç yüzyıl sonra, etkisi hâlâ güçlü ve yaygındır.”
(En Etkin 100, Michael H. Hart, Sabah kitapları, 1995)
Kaynaklar


Yorumlar

Popüler Yayınlar