KURAN NEDEN İLK PEYGAMBERE İNMEDİ?

KURAN NEDEN İLK PEYGAMBERE İNMEDİ?


Öncelikle doğru bilinen bir yanlıştan bahsetmek istiyorum; İslamiyet 1400 yıl önce hz.Muhammed ile geldi bilgisi yanlıştır. hz.ademden hz.Muhammed'e kadar bütün peygamberler İslâm inancı ile geldiler.  Evet; Allah önce yahudilik dinini gönderdi sonra bu bozuldu Hristiyanlığı gönderdi son olarak İslâm geldi bilgisi de yanlıştır. Bunların özü aynı dindir.

Bütün peygamberler tevhid yani Allah'ın birliği ve Allah'tan başka ilah olmadığı inancı ile geldiler.  Bazı peygamberlere sahife verildi bazılarına kitap verildi ve kurallar zamanla topluma uygun olarak geldi ve son halini Kur'an ile aldı. Önceki gelen kitapların insanlar tarafından değiştiğine inanırız eğer İncil, Tevrat ve zebur'un orjinal hali elimizde olsa temel olarak Kur'an'dan farkı olmadığını görürdük. Zamana uygun olarak bazı farklılıklar olabilir.

Örneğin Kur'an'da faizin yasak olduğu ile ilgili ayetler var yada savaş kuralları ile ilgili ayetler var. Bu ayetler hz.Âdem'e inemezdi çünkü faizin haram olduğunu söylemek için önce faiz olması lazım. Faizin olması için alışveriş olması lazım. Hz.Âdem döneminde bunlar daha gelismedigi için Kur'an gibi geniş hükümler içeren bi kitabın o dönemde inmesini bekleyemezsin. Yada hz.Adem'in savaşacağı bir topluluk yoksa karşısında neden savaş kuralları insin? Işte bu ve buna benzer nedenlerden dolayı Kur'an'ın gelmesi için belirli bi zaman gerekli. Aynı şekilde bizim inancımıza göre bütün peygamberler Müslümandır.

İbrahim, ne Yahudi idi, ne de Hıristiyan. Fakat o, hanif (Allah’ı bir tanıyan, hakka yönelen) bir müslümandı. Allah’a ortak koşanlardan da değildi.(ali imran67)

İsa, onların inkârlarını sezince, “Allah yolunda yardımcılarım kim?” dedi. Havariler, “Biziz Allah yolunun yardımcıları. Allah’a iman ettik. Şahit ol, biz müslümanlarız” dediler.( ali imran 52)

Musa dedi ki: “Ey kavmim, eğer siz Allah’a iman edip Müslüman olmuşsanız artık yalnızca O’na tevekkül edin.” (Yunus Suresi, 84)

Deyin ki: “Biz Allah’a, bize indirilene (Kur’an’a), İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve Yakuboğullarına indirilene, Mûsâ ve İsa’ya verilen (Tevrat ve İncil) ile bütün diğer peygamberlere Rab’lerinden verilene iman ettik. Onlardan hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz ve biz ona teslim olmuş kimseleriz.”(bakara 136)


önceki peygamberler belirli bir bölgeye geldiği için veya zamana göre belirli farklılıklar olsa temel olarak aynı yol üzerinde kademe kademe ilerlemistir. Bunu şuna benzetebiliriz. Örneğin ortaokulda fen dersi verilir lisede fizik üniversitede mühendislik fiziği verilir öğrenciye. Temel olarak fizik dersi verilir ama eğitim durumuna göre eklenerek ilerler.

Örneğin önce maddeyi sonra atomu daha sonra atomaltı parçacıkları,kuarkları öğrenir. ilkokul çocuğuna fen bilgisi diye kuarkları anlatmak ne kadar garip ise hz.Adem zamanında da Kur'an inmesi o kadar garip olur.Yani kısaca anlatılmak istenen; eğer Tevrat İncil zebur ilkokul ortaokul kitapları ise Kuranı kerim bir üniversite kitabıdır ve kuranın inmesi için insanlığın belli bir seviyeye gelmesi lazımdı.Peygamberler de insanların öğretmenleridirler.  Ve Kur'an kıyamete kadar hükmü gecerli olan kitaptır.

Ayrıca Peygamberimiz (asm)'in diğer peygamberler arasındaki konumu bellidir. Alemlere rahmet olarak gönderilmiş ve peygamberliği belli bir zamana ve belli bir döneme ait olmayıp, bütün zaman ve dönemleri içine alıyor. Hem de insan ve cinlere gönderilmiştir. Diğer peygamberler öyle değildir.Öyleyse bu Peygamber (asm)'in kitabı da bütün zaman ve mekanları içine alacak şekilde olmalıydı.

Âlemlere bir uyarıcı olsun diye kuluna Furkân'ı indiren Allah'ın şanı yücedir.(furkan suresi 1.ayet)

 (Resûlüm!) Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.(enbiya 107)

Yorumlar

Popüler Yayınlar