MELEKLERİN SORGULAMASI

MELEKLERİN SORGULAMASI


"Bir zamanlar Rabb'in meleklere: "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım." demişti. (Melekler): "A!.. Orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın? Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni takdis ediyoruz." dediler. (Rabb'in): "Ben sizin bilmediklerinizi bilirim." dedi."(bakara 30)

Bu paylaşımda ayetteki olay ile ilgili yapılan iki iddiaya cevap verecez;

iddia 1: Meleklerin gaybı bilmediği halde insanın kan dökecek kötü bir varlık olduğunu nerden biliyorlar?

iddia 2: Melekler bu sorgulama ile Allah'a itiraz mı ediyorlar?

İlk iddia ile başlayalım; Melekler "insanın kan dökecek biri" olduğunu düşünmesi gaybı bildiği anlamına gelmez ki bilmiyorlar zaten. Melekler insandan daha önce yaratılmış irade sahibi bir varlığın yaptıklarına bakarak böyle bir sonuca ulaşmış olabilirler!

Kim bu varlık? Cinler! Cinler de tıpkı insanlar gibi kötüyü de iyiyi de yapma özgürlüğü yani irade sahibi ve imtihana dahil varlıklardır.

Ki öncesinde cinler diye bir varlık olmasa da böyle bir sonuca varabilirler çünkü irade sahibi biri iyilik de kötülük de yapabilir. "Yapabilir" izninden "yapacak" sonucuna varmış olabilirler!

Melekler ya sezgilerine ya yeryüzünde yaşanmış eski tecrübelere veya basiretlerinin sağladığı ilhama dayanarak "insan" adı verilen bu yeni varlığın yaratılışı veya yeryüzünde geçireceği hayat hakkında bazı bilgi kırıntılarına sahiptiler.

Bu bilgi kırıntılarına dayanarak insanoğlunun yeryüzünde kargaşa çıkaracağını ve kan dökeceğini öngörüyor, ya da bekliyorlardı. Bunun yanında Melekler salt iyilikten ve yaygın barıştan başka hiçbir şey düşünmeyen bir yaratılışta olduğunu biliyoruz!

Ki ayetin sonunda Allah'ın "ben sizin bilmediklerinizi bilirim" cümlesinden meleklerin herşeyi yada gaybı bilmediğini de anlıyoruz

ikinci iddiaya gelirsek; meleklerin bu sorusundan "iblisin secde itirazı ve isyanı" gibi bir itiraz çıkarmak yanlış olur!

Soru sormak her zaman itiraz anlamına gelmez bazen onay alma yada yeni birşey öğrenme maksadı ile de sorulabilir. Melekler geçmiş tecrübelerine yada sezgilerine dayanarak sadece bir durum tespiti yapmışlar ve tespitlerinin dogru olup olmadığını öğrenmek maksadı ile soru sordular.

Bu tıpkı çantasını hazırlayan çocuğa "okula mı gideceksin" sorusuna benzer. Ki  sadece "Allah'ın emrine uymakla" programlanmış meleklerin Allah'a itiraz ettiği düşünülemez!

Şeytan ise Cinlerden olduğu için yani irade sahibi olduğu için itiraz etme hakkı vardır!

Sonraki ayetler;

31- Allah, Adem'e bütün isimleri öğretti. Sonra bütün nesneleri meleklere göstererek, "Haydi, eğer davanızda haklı iseniz, bunların isimlerini bana söyleyin " dedi.

32- Melekler "Ya Rabbi, sen yücesin, bizim senin bize öğrettiklerin dışında hiçbir bilgimiz yoktur, hiç şüphesiz sen herşeyi bilirsin ve her yaptığın yerindedir" dediler.
(Bakara 31-32)

Sonuç: Meleklerin soru sormasında herhangi yanlışlık veya itiraz olduğunu söyleyemeyiz!

kaynak: Seyyid Kutup-fi zilalil kuran -bakara 30 tefsiri

Yorumlar

Popüler Yayınlar