CİNLERDEN VE MELEKLERDEN DE PEYGAMBER OLMASI LAZIM

CİNLERDEN VE MELEKLERDEN DE PEYGAMBER OLMASI LAZIM


İlgili ayetler;

“De ki: “Yeryüzünde yerleşip dolaşanlar melek olsalardı, biz de onlara gökten peygamber olarak bir melek gönderirdik.” (İsra, 17/95)

“Allah meleklerden ve insanlardan elçiler seçer. Doğrusu Allah işitir ve görür.” (Hac, 22/75)

Bu ayetlere göre iki iddia öne sürülür;
1.iddia;
hac suresinde melekten elçi seçildiği ama isra suresinde meleklerden peygamber olmadığı yazar. Çelişki değil mi?

Evet doğrudur melekler imtihan edilen bir topluluk olmadığı için aralarından peygamber çıkmaz. Allah peygamberi imtihan edilen topluluğun cinsinden seçer. Hac suresinde geçen elçi kelimesi insanlar için kullanıldığında peygamber ama melekler için kullanıldığda vahiyi getiren kişidir. Ki zaten hem hz.Muhammed'e hem de Cebraile elçi denildiği çoğu dini kaynakta geçer.elçi kelime anlamı olarak aracı demek. Kelime anlamı olarak bakınca ikisi için de aynı çünkü melek Allahtan vahyi getirir peygambere teslim eder peygamber de insanlara aktarır. Bu olayda peygamber de melek de elçilik yapmış olur. Ama küçük bir fark olarak imtihan edilen için yani insan için peygamber anlamına da geliyor.

2.iddia;
yeryüzünde cinlerin de imtihanda oldugunu söylediğinize göre ve isra suresindeki mantığa göre cinlerden peygamber gelmeli değil mi?

 Bazı tefsircilere göre Hz. Adem (as)’den önce yeryüzü sakinleri cinler olduğu için cinlerden peygamberler gelmiştir. Fakat, Hz. Adem (as)’den sonra yeryüzünün halifesi insanlar olduğu için peygamber de insanlardan gelmiştir. Artık cinler ikinci derecede muhatap oldukları için, peygamberler insanlardan gelmeye başlamış. Hatta bazı hadislerde hz.Muhammed(sav) sahabelere ders verdiğinde cinlerin de orda peygamberi dinlediği geçer.
 (Bu konudaki geniş bilgi için bk. Niyazi Beki, Rahman suresinin tefsiri).

Peki tefsriciler neye dayanarak Cinlerden peygamber gelmiş olabilir diyorlar?

“Ey cin ve insan topluluğu! İçinizden size ayetlerimi okuyup aktaran ve size, bu karşı karşıya geldiğiniz gününüzle sizi uyarıp korkutan elçiler (peygamberler) gelmedi mi? Onlar: 'Nefislerimize karşı şahadet ederiz.' derler. Dünya hayatı onları aldattı ve gerçekten kâfir olduklarına dair kendi nefislerine karşı şahadet ettiler.”(En'am, 6/130)

Buna göre ayette geçen “içinizden” ifadesi,  yukarıdaki  peygamberlerin hem insanlardan hem de cinlerden olabileceğini belirtir, ya da  peygamberlerin yalnız insanlardan olabileceğini vurgulamış olabilir. Ancak “Ey cin ve insan topluluğu!” şeklinde iki farklı topluluk olarak hem cinlere hem insanlara hitap edilmesi “içinizden” ifadesinin kullanılmasını doğru kılmıştır.”

Yorumlar

  1. Selamün aleyküm, gayet başarılı olmuş :)

    Hazreti Ali'ye sordukları zaman o da Hz Adem'den önce Yusuf adında bir cin peygamberin geldiğini, ama öldürüldüğünü söylüyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar