MİLİTAN ATEİZME ELEŞTİRİ

MİLİTAN ATEİZME ELEŞTİRİ


Admin bunlar da kim? Diye sormayın, sabredin anlatıyorum. Ne yerler ne içerler, etçiller mi otçullar mı bakacaz😊

Not: Bu yazı daha çok "militan ateizmin" halk arasında savunuluş tarzına karşı yazılmıştır. Bu akım temel olarak antiteizm ile örtüşür.Antiteizm: teizmin aktif karşıtlığıdır.

Militan ateizm asıl adıyla "yeni ateizm" veya köktenci ateizm olarak da bilinir. Bazı 21. yüzyıl ateistleri tarafından ileri sürülen bir akımdır. "Yeni Ateizm" kalıbı, Gary Wolf tarafından 2006 yılında Wired dergisinde yazılan bir makalede ilk defa kullanılmıştır.

30 Eylül 2007'de önde gelen dört ateist (Richard Dawkins, Sam Harris, Christopher Hitchens ve Daniel Dennett), Hitchens'ın Washington, D.C.'deki evinde, iki saatlik ve moderatörsüz, özel bir tartışma için bir araya geldiler. Tartışma kaydedildi ve "Mahşerin Dört Atlısı" başlığıyla yayınlandı.

Not: Bu kinaye, İncil'in Vahiy Kitabı'nda sözü edilen Mahşerin Dört Atlısı anlatısından gelmektedir.Bu dörtlü, onları aşağılama amacıyla "Evanjelist Ateistler" olarak da anılmaktadır.

Not 2:Evanjelist sözcüğü en basit anlamıyla "Hristiyanlık bildirisini vaaz eden, yayan kişi" anlamına gelir. Evanjelik sözcüğü ise daha çok Protestan Kilisesi'nin muhafazakar kesimini nitelemek için kullanılır.


Öncelikle şunu söyleyeyim çoğu ateist bu akımı bilmemesine rağmen bu akımın bir parçası olmuş durumda! Çünkü bu akım ile dünya’yı daha modern daha iyi yapma iddiasında bulunan her grup gibi ateizm de yozlaşmaya, hedeflerini kinlere göre belirlemeye başladı. Yani radikal bir inanca dönüşmeye başladı.

Bu modern ateizm inanç, din ve usdışılıkçılık gibi görüşlerin anlayışla karşılanmaması gerektiğini; tam tersine, özellikle de bunların etkilerinin devlet, eğitim ve politikada hissedildiği her dönemde bunlarla mücadele edilmesi, bunların eleştirilmesini gerektiğini savunan bir akım. Evet inançlara resmen savaş açılmış!

Dinlere ve inançlara sahip olan kişileri aptal, cahil olarak görmek ve onlarla alay etmeyi normal karşılayan bir akımdır!

Örneğin; Yeni ateizm inancının Amerika’daki  öncüsü gazeteci Christopher Hitchens “Tanrı Büyük Değildir” kitabında dinlerin insanlara ırkçılığı aşıladığını savunuyor.  Kitabında, Katolikler pistir. Müslümanlar tuvaletini yaptıktan sonra yanlış elle temizlerler. Yahudilerin sakalı bitlidir vs… gibi hakaretlerle doludur.

Bu yolda ellerindeki en önemli silah medya! Amaç kitaplar yazarak, belgeseller çekerek popüler kültürde gelişmek ve fikirlerini daha fazla kişiye aşılamak!

Bu akımın bir diğer hatalı yanı felsefe eksikliği! Bu yüzden ortaya attıkları argümanlar, iddialar birçok hata içeriyor. Hatta bu yüzden bu akım bazı ateist felsefeciler ve bilimadamları tarafından çok sert eleştirildi.

Ateist filozof Michael Ruse: Richard Dawkins'in, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir okul veya üniversitede verilen "din" ve "felsefe" konusundaki giriş düzeyindeki derslerden bile geçemez.


Ruse, kendisinin "lanet bir felaket" olarak tanımladığı Yeni Ateizm'in, ateistler arasında yer alan profesyonel bir bilim felsefecisi olarak kendisini utandırdığını belirtmektedir.

Tom Flynn: "Yeni Ateizm" ne yeni ne de bir akımdır. Yeni olan tek şey, büyük yayınevlerinin ateist içerikli metinleri yayınlaması, bunların milyonlarca kişi tarafından okunması ve hatta bu kitapların çok satanlar listesine girmesidir!

Yorumcu Murtaza Hussain: Yeni Ateist akımında başı çeken isimlerin "bilimsel saygınlıktan çıkarak günümüzün politik olarak kullanışlı bağnazlığının sınırlarına girdiler.

Filozof William L.Craig: yeni ateizm akademik düzeyde gelişen bir hareket değil tamamen popüler kültürde gelişiyor.


Filozof Massimo Pigliucci: Benim karşı çıktığım şey, birçok Yeni Ateist arasında bulunan, bilimin tanımını 'gerçeklerle ilgilenen herhangi bir şey' olarak genişletmeleridir. Bana göre, aralarında var olan profesyonel filozoflar haricinde birçok Yeni Ateist, felsefenin bilimsel sahalarda bir tane bile makale okumadığını düşünmektedir.

Noam Chomsky: Yeni ateistler, gençken hayal ettiği şeylerden siyasi bir hareket yapmaya çıkarmaya çalışırlar.

Militan ateizmin bazı iddiaları;

1) savaşların nedeni dinlerdir ve dinler kötülük saçıyor!
2) Dinler insanları yönetmek için ortaya çıkmış!
3) Dinini doğduğun yer belirliyor, normalde herkes ateist doğar!
4) Tanrı varsa tanrıyı kim yarattı?
5) Dünyada kötülük varsa tanrı kötü biridir!
6) Tanrının var olduğunu iddia eden sizlersiniz kanıtlama hükmü size ait!
7) Sen 3999 din reddediyorsun ben ise bir ateist olarak 4000 din reddediyorum ikimiz de dinsiz sayılırız aslında..

Sorular tanıdık geldi demi? Bu soruların bazıları araştırma verilerinden mahrum diğerleri de felsefik olarak hatalı! Reductio ad absurdum, genetic falacy, kötülük problemi, nedensellik ilkesi vb. birçok konuda kıtlık çekiyorlar.

Hatta, "Müslümanlar bilimle ilgilenmez, onlar Allah ol der ve olur diyerek herşeyi açıklamaya çalışırlar" yada "sadece dua ederek bişeyleri değiştirmeye çalışırlar" gibi çocukça iddialar bile ortaya atar bu akımdakiler.

John C. Lennox: Yeni ateizmin argümanları hiç de yeni değil, eski ve cevaplanmış argümanları daha agresif bir şekilde ortaya atıyorlar ve kendilerinin aksini iddia edenlere saldırıyorlar.


Genel olarak Amaçları;

1) İnsanları, din ve inançların aptalca şeyler olduğuna ve kötülüğün kaynağı olduğuna inandırmak
2) Kurum ve kuruluşları inançlardan temizleyip seküler bir hayat oluşturmak
3) Medyadan, politikadan faydalanarak ateizmin daha mantıklı olduğu fikrini herkese yaymak ve "ateist bir kimlik" oluşturmak

Bu akımın saldırgan üslubunu istemeden de olsa benimsemiş çokça ateist var! Ki yaygınlığına bakarsak şuanki ateizmin temsilcisi konumundadır!

Sonuç: militan ateizm; radikal, akademik seviyesi düşük, inançlara savaş açan bir yapıya sahiptir! Kısaca bir "karalama kampanyası" örneğidir.

Kaynaklar

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Yeni_Ateizm

https://mantiksalteizm.com/yeni-ateizme-elestiri/

https://www.fehmiuyar.net/chapter/eski-bilim-ateizm-inden-yeni-ateizm-dinine.html

Yorumlar

Popüler Yayınlar