KURAN'DA KONULAR NEDEN DAĞINIK

KURAN'DA KONULAR NEDEN DAĞINIK


iddia: Kuran’ın, bir konudan bahsederken birden başka bir konuya geçiş yapması ve sonra tekrar ilk konu üzerinde anlatıma devam etmesi bazı kişiler tarafından eleştirilmekte hatta Kuran’ın Haşa konu anlatımı konusunda dağınık/karışık bir Kitap olduğu yönünde iddialar ileri sürülmektedir.

Öncelikle bu iddianın neden ortaya attığını iddia sahibi bile bilmez! Çünkü bir konunun kitabın farklı yerlerine dağıtılmış olmasından yola çıkarak kitabı yalanlayamazsın. Daha dogrusu dağınıklık ve yanlışlık arasında bir bağlantı kurulamaz!

Kuran tek başına bir bilim Kitabı, hukuk Kitabı yada sadece ahlak Kitabı değildir. Kuran insanlara en doğru yolu gösteren ilâhî bir rehberdir. Kuran’ da Yaratıcı ile insan, insan ile insan ve insan ile evren arasındaki ilişkileri düzenleyen ilkeler yer alır. Kuran’ın temel hedefi eğitim, ıslah, hidayet ve bilgilendirmek suretiyle insanlara yol göstermektir.

Kuran’da konuyla ilgili olduğu düşünülen bir ayetin daha pek çok konuyla doğrudan ya da dolaylı ilgisi kurulabilmektedir. Konuların birçok  ayette olması onu tüketilemez hale getirir. Tıpkı rakamlar gibi, beli bir disiplin altında sıralanan on rakamla sadece bir tane telefon numarası oluşturulabilirken bir sıralama amacı olmadan fonksiyonel olarak hazırda bekleyen on rakamla sonsuz telefon numarası türetilebilir. Kuran, hiçbir konuda alışılagelmiş, giriş-gelişme-sonuç şeklinde anlatım yapmaz. Bu sıralı anlatım özelliğinden çok daha mükemmel bir öğrenme şeklini içerir bünyesinde. Bu haliyle Kuran, alıştığımız sıralı-şekilli kitaplara benzemez.


Kuran eğitici bir Kitaptır. Kuran’da konuların dizilimi sizi direkt hayatın içine atar ve size hayattan bahseder, sanki bir proje üzerinde çalışmış gibi olursunuz.  bir programı öğrenirken; gerek diğer kişilere öğretirken en iyi yöntem . Asla ama asla, menülerden/komutlardan başlamayın. En iyi öğrenme yolu, direkt proje üzerinden gitmektir.

Yani, diyelim Word gibi bir yazı programı öğreneceksiniz. Tek tek bütün menüleri, komutları öğrenmekle uğraşmayın… Bunun yerine, açın Word’ü ve yazı yazın. Yazı yazarken, biçimlendirme komutlarını, paragraf komutlarını, vb. öğrenmek daha akılda kalıcı olacaktır.

Diyelim bir modelleme programı öğrenmek istiyorsunuz. Konutları öğrenmeye çalışmayın, kutu şöyle çizilir, küre şöyle çizilir, çizgiye kalınlık şöyle verilir filan… Olmaz. Bunun yerine alın elinize bir obje ve direkt onu çizmeyi öğrenin. Bu sayede, aynı anda bir sürü komutu ama daha da önemlisi programın mantığını öğrenirsiniz.

Örnekler arttırılabilir ama gerek yok. Hollanda’da Arap dili ve edebiyatı okuyan biri , orada nasıl eğitim aldığını anlatmıştı . Öğrencilere (dikkat! Bunların çoğu Arap harflerini bile tanımıyorlar) üç harf öğretiyorlarmış, sadece üç harf ve hemen cümleye geçiyorlarmış. Direkt cümle üzerinden çalışıyorlar. 1 sene sonunda gazeteden tutun da, Kurtubi gibi eski metinlere kadar geniş bir yelpazeyi sözlük yardımı ile okuyabiliyorlarmış bu metotla.

Belli bir sistematiğe göre düzenlenmiş bir kitap asla ama asla  Kuran’ın insan ruhuna ve aklına verdiği bu etkiyi veremezdi.Şayet Kuran’da konular belli bir dizilimle olsaydı, mesela ben boşanma konusunu merak edince, fihristten bu konuyu bulur ve okur geçerdim. Ama bu bana o konuyu bile öğretemezdi adım gibi eminim. Çünkü kolay ulaştığın bilgiyi kolay unutursun.aynı şekilde kolay bir zafer zor bir zafer kadar zevk vermez. Kur'an farklı surelerde aynı konuya değinerek o konuyu hatırlamanı ve daha iyi öğrenmeni sağlar..asıl amaç da zaten öğrenip hayata uygulamak değil mi zaten!!


Kuran’ı bize Allah öğretir ve açıklar.  Kuran’ı anlamak ve yaşamak insan fıtratına en uygun olanıdır. Yüce Rabbimizin ayetlerde de bildirdiği gibi ; Kuran’ı acele etmeden, fasıllar halinde düşüne düşüne okumamız gerekmektedir.

Görüldüğü üzere, Kuran’ın çeşitli surelerinde geçen ayetler farklı bir konunun parçalarını teşkil edebiliyor. Tabiatta dağınık şekilde; ama bir görev icra ederek bulunan farklı maddelerin bir amaç için laboratuarda bir araya getirilmesi gibi, Kuran ayetleri de her türlü konunun parçası olarak işleme girmeye hazır malzemelerdir. İlk bakışta dağınık bir görüntü çizen bu ilahi diziliş, sonsuz işlem kabiliyetine sahip bir diziliştir ve tükenmeyen bir nimettir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar