ONLARI YAKALADIĞINIZ YERDE ÖLDÜRÜN-BAKARA 191

ONLARI YAKALADIĞINIZ YERDE ÖLDÜRÜN-BAKARA 191

Onları (size karşı savaşanları) yakaladığınız yerde öldürün Sizi çıkardıkları yerden (Mekke’den) sizde onları çıkarın. Fitne adam öldürmekten daha kötüdür. Mescid’i Haram’da onlar sizle savaşmadıkça, siz de onlarla savaşmayın. Eğer onlar size karşı savaş açarlarsa siz de onları öldürün. İşte kâfirlerin cezası böyledir.(bakara 191)

iddia: onları nerede yakalarsanız öldürün ayeti islamın vahşet dini olduğunu gösterir.


Öncelikle bişeyden bahsetmek istiyorum: Kur’an-ı Kerim ayetlerini indiği bağlamdan, zamandan ve zeminden ayrı okuyamazsınız. Eğer bunlardan ayrı okursanız, elinizde kuru bir metin kalmış olur. Dolayısıyla, istediğiniz her türlü anlamı metne yükleyebilirsiniz. Bu bağlamda, ayetlerin nüzul sebebini bilmek, indiği zamanı ve zemini bilmek, amacını bilmek çok büyük önem arz ediyor. peki bu ayet hangi olay için indi?

Dikkat ederseniz ayette bir fitneden bahsediliyor peki nedir bu fitne?

Fitne:  Bu âyette: hak dinden döndürmek için işkence etmek mânasınadır. Bu yüzden ayette "fitne adam öldürmekten daha kötüdür" der. Bu âyet, böyle bir işkencenin, hürmetli aylara riayet edip etmemeden daha mühim olduğu gerekçesiyle, işkenceyi durdurmak için savaş ilanına izin vermiştir.


Bakara Suresi’nin bu konuyu anlatmaya başladığı yerlere bakarsanız çok iyi bir şekilde görürsünüz ki, kafirler savaş başlatmış ve Müslümanlar bu durumda nefis-i müdafaa yapıyor. Bu durumda, nefis-i müdafaayı kabul etmeyecek yoktur herhalde. Zaten ayetlerin iniş sebebinde bu anlaşılıyor. Yani Müslümanlar saldırı değil savunma durumundalar.

Mekke müşrikleri, ashabdan bazılarına hürmetli aylarda işkence etmişler, onlar da dayanıp şehid olmuşlardı.

Ayrıca iddia sahipleri bakara 193 ayetindeki "din yalnız Allah'ın oluncaya kadar savaşın" kısmını da bağlamdan kopararak önümüze sunarlar;

Fitne tamamen yok edilinceye ve din de yalnız Allah için oluncaya kadar onlarla savaşın. Şayet vaz geçerlerse, düşmanlık ancak zalimlere karşıdır.(bakara 193)


Peki fitne neydi? İşkence ve adam öldürme! Ayette açıkça bu eziyetler bitinceye ve huzur sağlanıncaya kadar Allah yolunda savaşın deniliyor.

Bir de ayetin bir öncesine bakalım;

Bakara 190: Sizinle savaşanlara karşı Allah yolunda siz de savaşın. Ancak aşırı gitmeyin. Çünkü Allah aşırı gidenleri sevmez.

Bu ayette olayın bir nefsi müdafaa olduğu açıktır. Ayrıca böyle bir fitne yani zulüm olduğu sürece Müslümanların buna karşı durması en doğal hakklarıdır. Örneğin Filistinde annesi öldürülen çocuğun elindeki taş ile tanklara karşı durması yada Arakan'daki gencin silahlanıp ailesini koruması en doğal hakkıdır. Zulme uğrayan kim olursa olsun zalime karşı savaşmak en doğal hakkıdır.

İnsan başkasına haksızlık yapmaktan sakınacağı gibi, başkalarını haksızlık yapmaktan da alıkoymağa çalışmalıdır; bu bir görevdir. Şu var ki, kendimize yahut bir başkasına yapılan haksızlığı giderme konusunda bazı İslamî ölçüler vardır; bunlara uyulması gerekir.


Mesela, bir kötülük, bir haksızlık görüldüğünde onun el ile, olmazsa dil ile önlenmesi, o da olmazsa kalben o işe karşı olmakla mukabele edilmesi Peygamberimiz (asv)'ın bir emridir.

Ayrıca "sizle savasmadıkça siz de onlarla savaşmayın" ve " aşırı gitmeyin" şeklinde Müslümanları uyarıyor ayet. Çünkü islamda savaşın da bir şerefi vardır.

 Ayetleri toplu bir şekilde incelediğimizde gayet doğal bir savunmadan bahsettiğini görüyoruz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar