KADINA YARIM MİRAS

KADINA YARIM MİRAS



 Eşitlik çoğu zaman adalet olabilir ama herzaman adalet değildir! Bu gibi durumlarda adalet eşitliğe tercih edilmeli.
Örneğin;
Susuzluk hissi aynı olmayan 10 kişiye birer şişe su dağıttığınızda eşitlikten söz edilir. Bazıları suyunu bitirip doymazken, bazıları suyunu artırabilir. Oysa herkese ihtiyacı kadar su verilmesi mümkünse bu şekilde yapılması adildir. Eldeki su toplam ihtiyacın %80’ine yeterli ise, herkese ihtiyacının %80’i kadar su verilmesi yine adil olandır.

Nisa Sûresinin 11. ayeti tamamen miras taksimini anlatır. Baş kısmında ise, "Allah çocuklarınız hakkında erkeğe iki kadının hissesi kadar tavsiye eder." buyurulur.
Dinimizin ıslah edip düzelttiği müesseselerden birisi de "miras" hukukudur. Başta cahiliye dönemindeki Araplarda olmak üzere Çin, Roma, Japon hukukunda kadın mirastan tamamen mahrum bırakılmıştı.İşin acı tarafı şu ki, bu batıl adet hâlâ ülkemizin bazı bölgelerinde yaşamaktadır.

Bazı ateist ve feminist sayfalar mirasta adaletsizlik olduğunu ve kadının ikinci planda olduğunu ima ederler.
Halbuki mesele hiç de öyle değildir. Mevzuya erkeğin ve kadının sosyal yapısı, ailedeki mesuliyeti, mükellefiyeti ve psikolojik faktörleri açısından bakılsa Kur'an'ın bu hükmünün tam bir adalet ve hakkaniyet üzere olduğu görülecektir.

Örneğin evli bir çiftten kadın da erkek de çalışıp eve para getirebilir ama İslama göre bu sorumluluk asıl erkeğin omuzlarındadır. Yani kadın getirdiği parayı eve harcamak zorunda değil isterse sadece kendi için kullanabilir ama erkek getirdiği parayı ev ihtiyaçları için harcamak zorunda!! Yani kadın hem kendi parasını hemde kocasının parasını çok rahatça yiyebilir😊

Buna göre, kadının hiçbir şeyi yokmuş gibi bakılır; yeme, içme, giyim kuşam ve benzeri bütün ihtiyaçlarını görmek kocasının sorumluluğu altındadır. Hatta erkek evine bakmaktan vazgeçer, yahut cimri davranarak servetine göre bir harcamada bulunmazsa, kadının kocasını şikayet etme hakkı vardır. Gider, İslam hukuku çerçevesinde hakkını arar.

Yada evlenince erkek kadına mehir verirken kadın erkeğe böyle bir hediye vermez.
Mehir: İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir kadının mal varlığına dahil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir.

Hiç erkeğe haksızlık yapılıyor demiyorsunuz😊Nie biz mehir ödüyoruz yada Nie evin yükü bizim omuzlarımızda?? Hem sadece bunlar değil;


 Kadının ekonomik görevleri:
 ‎ 1) Zekat
 ‎2) Sadaka, hac ve diğer mali ibadetler

 Erkeğin ekonomik görevleri:
 ‎1) Zekat 2) Sadaka, hac ve diğer mali ibadetler 3) Evlendiği kadına mehir vermek 4) Evlendiği kadının giyimi, yemeği, içeceği 5) Çocuklarının giyimi, yemeği, içeceği 6) Eğer anne-baba ve kardeşleri de muhtaç ise onların giyimi, yemeği, içeceği 7) Boşanırsa anneye süt parası, çocuğun bütün geçiminin üzerinde olmaya devam etmesi... Ama mirasta sonuç halen 2/1.

 Modern hukuk sistemleri kadına eşit veriyor gibi görülse de İslam'ın bu verdiği hakları da vermezler. Dünyada birçok hukuk sisteminde kadın ve erkek eve harcama konusunda eşittir. Yani miras eşittir evet ama, eğer kadın kazandığından eve vermiyorsa bu erkek için boşanma sebebidir. Bunlar ışığında Allah'ın mirasta kadını aşağı tuttuğu şöyle dursun, ona ayrı bir ekonomik özerklik verdiğini söyleyebiliriz.

İslam'ın kadına verdiği ekonomik ayrıcalıklara baktığında kadın boşansa bile geçimini sağlayacak ekonomik bir duruma sahip olur. Ve İslâm burda da kadını hayat mücadelesine karşı koruyor.

Sonuç olarak; mirasta eşitsizlik olabilir ama bu eşitsizlikte ADALET var.

Yorumlar

Popüler Yayınlar