ÇOK EŞLİLİK?

ÇOK EŞLİLİK?


iddia: Siz Müslümanlar 4 eş ile evleniyorsunuz, bu kadına haksızlıktır!

Çok eşlilik konusuna giriş yapmadan önce bilinmesi gereken birkaç madde var!

1)Çok eşlilik İslamiyet ile gelmedi. Zaten vardı, İslamiyet sınırsız sayıda eş ile evlenmeye sınır getirdi!
2)Çok eslilik zorunlu değildir, farz değil vacip değil sadece belli şartlarda bir çözümdür! Yani bir B planıdır.
3)Eşler arasında adaletli davranma şartı vardır.
4)ikinci biri ile evlenmek için ilk eşinin izni olmalı.

Şimdi bu maddeleri detaylı olarak açıklayalım👉

1)Çok eşlilik İslâm ile gelmedi!

İslamiyetten önce bir erkek sınırsız sayıda kadın ile evlenebilirdi erkek. Tarihte ilk defa çok eşlilige sınır getiren İslâmdır. Ve birçok toplumda da vardı çok eşlilik.

örneğin;
Eski Mısır Hukuku: Koca bazı şartlar altında birden fazla kadınla evlenebilirdi.

Babil Hukuku: Hamurabi kanunlarına göre, zevce çocuk doğurmazsa veya ağır bir hastalığa tutulursa, koca odalık alabilirdi.

Çin Hukuku: Kocanın serveti müsait olursa, ikinci derecede zevceler alabilirdi. Şu kadarki, bu kadından doğacak çocuklar, birinci ve asıl zevcenin çocukları sayılırdı.


Eski Brehmenler: Vichnou kitabına göre, erkekler bulundukları sınıflara göre bir, iki, üç veya daha fazla kadınla evlenebilirdi. Apastamba kitabında ise, bu konuda tahdit vardı, kadın vazifelerini hakkıyla yerine getirebiliyor ve erkek çocuğuda oluyorsa, koca ikinci bir kadınla evlenemezdi.

Eski İran: Çok evlilik kabul edilmişti.

Roma Hukuku: Odalık almak, kanuni nikah olmaksızın yaşamak vardı.

Kitab-ı Mukaddes: Eski Ahid'de Davud (a.s)'ın bir çok kadınla evlendiği zikredilir. Eski Ahid'de çok evlilikten bahseden başka yerler de vardır. Müsevilikte de çok evlilik vardı.

İslam'dan Önceki Arabistan: Çok evlilik konusunda hiçbir tahdit ve sınır yoktu.

2)İslamda çok eşlilik zorunlu değil!

Dört kadınla evlilik emredilmemiştir. Dört kadınla evlenme farz veya vacip değildir. Sadece sadece belli durumlar karşısında sadece çözüm olarak sunulmuştur. Hatta ayette tavsiye edilen tek eşliliktir.

“Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikâhlayın. eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız, o taktirde BİR TANE ALIN veya sahip olduğunuz ile yetinin. bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur.” Nisa 3

Bu ayette Müslüman erkeklere 1 kadınla evlenme tavsiye edilmiştir. Adil davranmak önceliklidir. Eğer erkek birden fazla kadın ile evlendiğinde adil davranamayacağından korkarsa bir kadınla evli olmayı tercih etmelidir. Yoksa kul hakkı yeme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Yani öncelikli olan tek eşliliktir. Ki eğer belli sorunlar, durumlar olursa bir B planı olarak devreye girebilir çok eşlilik. (Çok esliligin hangi durumlarda gerekli olduguna daha sonra değinecez)



3)Eşler arası adalet sağlanmalı!

Birden fazla kadınla evli olmak erkek için sorumluluğun ve yükün artması demektir. Eşler arasında gücü yettiği halde adaleti sağlayamayanlar kul hakkına girerler. Bu olayda belki de en ağır şart budur! Çünkü az önceki ayette de görüldüğü ADALETTEN korkarsanız tek eşle yaşamak öneriliyor. Ki iki eş arasında adaleti sağlamak gerçekten çok zor. Arada illaki kıskançlık, çekememezlik olur bu yüzden aslında  bu maddeler kişiyi tek eşli kalmaya yönlendirir.

4)Eşinden izin alman lazım!

Nikah akdi yapılırken kadın evleneceği erkeğin başka bir kadınla evlenmemesi şartını koşma hakkına sahiptir.

Örneğin;
Hz.Ali'nın ikinci bir kadın ile evlenmesine eşi hz.Fatma izin vermemiş. Hatta bu konuda kızının üzüldüğünü gören peygamberimiz Hz.Ali'ye ancak Fatma'dan boşandığın taktirde başka biri ile evlenebilecegini söylemiş.Allah Resulünün (asm) bu davranışında, Müslüman kız ve babalarının, damadın ikinci evliliğine karşı çıkabilecekleri hususunda ruhsat vardır, denilebilir.

Sonuç olarak ortada çok ağır maddeler olduğu aşikar. Bu şartlar altında ikinci bir eş getirmek çok zor ki dediğimiz gibi farz değil vacip degil. Müslüman bir erkek "ben hiç bir zaman çok eşlilik yapmam" diyebilir. Çünkü İslâm'da bu konuda bir zorunluluk yok hatta tam tersine tek eşliligin daha iyi olduğunu söyler yüce kitabımız Kur'an.


Karı kocanın tercihine bırakılmış bir konu! Yani kısaca aslında sadece yasak/haram kısmında değil çünkü çok eşliligin yasak kısmında olması çok daha büyük sorunlar oluşturur.

Ayrıca bazı ateist yada feminist sayfaların bu çok eşlilik iznini çarpıtarak sanki İslamın bir  şartıymış, bir emriymiş gibi yada her Müslüman erkeğe zorunluymuş gibi aktarması cahillik değilse iftiradır.

Eşlerin birbirini aldatmasına yani zinaya "olabilir" gözüyle bakan, metres hayatına ses çıkarmayan zihniyetin çok çok eşliligi eleştirmesi de ironi olsa gerek😏

COK EŞLİLİĞE NEDEN İZİN VERİLDİ!

Çok eşliliğin belli şartlar altında verilen bir izin veya bazı özel durumlarda B planı olarak ortaya çıkan bir çözüm olduğunu söylemiştik. Peki neden izin verildi? Çok eşlilik yasak olsa ne gibi sorunlar çıkar toplumda?

İslamiyet tek bir topluma, tek bir zamana hitap etmez. İslam evrensel bir dindir. Sen sadece 2018 yılını göz önünde bulundurarak ve çağın sana verdiği görüşe dayanarak bu olaya etik değil desen de İslamiyet bütün zamanları, bütün olabilecek sorunları göz önünde bulundurarak yasaklar ve mübahlar koyar!! Sizin bir gün çok eşlilige de ihtiyaç duyacağınızı bildiği için bunu bir izin olarak bir köşeye koymuş.


Çoğumuzun bildiği gibi Savaş durumlarında ölen erkekler olduğu için ülkelerde kadınların sayısı erkeklerin sayısından çok yüksek olabilmektedir. Küçük bir örnek vermek gerekirse; bir kasabada 100 erkek 100 kadın yaşadığını düşünün. Savaş çıkıyor ve 50 erkek ölüyor. Peki savaş sonrası eşi olmayan 50 kadın ne yapacak?

Kadınların muhafaza edilmesi, tecavüze uğramalarının önlenmesi, geçimlerinin sağlanması ve zinadan kaçınılması için erkeğin birden fazla kadınla evlenmesi bir zaruret haline gelebilir. Zaten tarihte bu gibi durumlarda kadınların ülke yöneticilerinden erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesini talep ettikleri görülmüştür.

Çok eşlilik ruhsatının İslam tarihinde, savaşlar sebebiyle erkek nüfusundaki büyük kayıplar konusunda büyük bir hikmet olduğu görülmüştür.Hatta öyle ki, çok eşlilik ikinci dünya savaşında, bazı batılı ülkelerde büyük erkek nüfus kaybına karşı uygulanmıştır.

Bir örnek vermek gerekirse, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’da kadınların nüfusu erkeklerden 7.300.000 daha fazla idi ve bunların 3 milyonu da duldu. 1948 yılında Münih’te düzenlenen Uluslararası Gençlik Konferansı’nda, cinsiyet oranlarındaki bu dengesizliğe bir çözüm bulunamaması üzerine katılımcılardan bazılarının poligamiyi (çok evliliği) önermeleri ve bunun konferansın kapanış bildirgesine dâhil edilmesi de dikkat çekicidir.

Peki dul kalan kadınlar için yiyecek,giyecek ihtiyaçlarını karşılayacak bir vakıf kurulamaz mıydı?Evlenmek şart mı?


O zaman biraz ciddi konulara girelim; Maslow piramidini duydunuz mu? Maslow bir ihtiyaçlar hiyerarşisi teoremi ile kişinin ihtiyaçlarını çoktan aza doğru bir piramit şeklinde sıraladı. Evet bu piramitte yeme,içme, giyinme, barınma, uyku gibi beden için gerekli fizyolojik ihtiyaçlar olduğu gibi cinsellik, sevme, sevilme ve birine ait olma ihtiyacı da var! Bir kadının cinsellik ihtiyacını, anne olma istegini, çocuk sevgisi ihtiyacını, sevilme ihtiyacını vakıf değil ancak bir eş karşılayabilir. işte bu yüzden İslam bütün ihtiyaçları sağlayan ve en iyi çözüm olan çok eşlilik sistemini önermiştir.

Peki çok eşliliğin başka ne tür avantajları olabilir?

Örneğin sosyal ve toplumsal açıdan bakarsak; yine savaş durumunda açıkta kalan kadın sayısı çok fazla olursa bu kadınlar cinsellik ihtiyacını karşılamak için fuhuş tarzı yanlış yollara girebilir.

Yada siyasi olarak bakarsak; tarih boyunca devletler yada kabileler arası kız alıp-vermenin savaşı bitirip barış ortamı sağlamak çok iyi bir çözüm olduğu bir gerçektir. Ki bildiğiniz gibi burda evlenen kişi kabiledeki herhangi bir vatandaş olamaz, ya kabile reisi yada oğlu-kızı olmak zorunda. Örneğin; Hz. Cüveyriye, Benî Müstalık kabilesi reisi Hâris b. Ebî Dırar’ın kızı idi. Bu kabile ve Müslümanlar arasında savaş vardı. Peygamber ve hz.Cüveyriye evliliğinden dolayı bu kabile ile barış sağlandı ve esirler bırakıldı.

Peki bir kadın 4 erkekle evlense kabul eder misiniz?

Aslında birkaç dakika düşünürsek bunun neden olamayacağına çok kolay bir şekilde ulaşırız. Şöyle ki;


Diyelim ki kadının her kocası çocuk sahibi olmak istiyor, Kadın farklı zamanlarda 4 kocası ile ilişkiye girse de her kocası için tek seferde ayrı ayrı çocuk doğaramaz. Kadın bir üretim makinesi değil sonuçta. Bazen milyarda bir istisna olan gebelik üzerine gebelik yaşanabilir. Yani kadın iki farklı erkekten ikiz çocuk doğurabilir. Babalık testi ile ikiz çocukların ayrı ayrı babası belirlenebilir. Ama dediğimiz gibi çok küçük bir ihtimal ve kadın için zor bir durum. Çünkü çocuklar bazen farklı zaman aralıkları ile de doğabilir. Normalde gebelik üzerine, yani o gebelik sonlanmadan yeni bir gebelik oluşmaz. Sebebi ise kadınların her ay bir yumurta gelişimine uygun anatomide olmalarıdır.

Biyolojik kısmına girmeden, kısaca her doğumda sadece bir erkeğe çocuk dogurabilir. Diyelim ki genler karışmasın diye her kocası farklı yıllarda eşi ile ilişkiye girecek. Son sırada olan kocayı düşünsene eşi ile ilişkiye girmek için 3 yıl mı bekleyecek? Bu erkeğin 3 yıl beklemeyip zinaya yönelme olasılığı daha yüksek! Peki ya kadının hali ne olacak? Kadın 4 senen üst üste hamile olarak ki yaşayacak? Bu kadın için herhalde zulüm olurdu!

Maddi durumu iyi olan bir erkek 4 kadına bakabilirken, bir kadın milyoner bile olsa biyolojik olarak 4 erkeğin ihtiyacını karşılayamıyor. Ayrıca 4 erkeğin çocuk ihtiyacı tek kadın bağlı olduğu için ülkedeki doğum oranları ciddi bir şekilde düşerdi herhalde. Oysa Evliliğin en önemli gayesi neslin devamıdır.

Acaba çok eşlilige olan kininizi başka birşeye mi gösterseniz?

Mesela siz tek eşli olduğunuzu mu sanıyorsunuz? Prof. Dr.Doğan Kuban'ın ve Helen Fısher'in dediği gibi tarih poligamik ilişkiler ile doluysa ne oldu da monogamik olmaya başladık veya gerçekten monogamik olduk mu çağdaşlaşmayla birlikte. Poligamiye dur diyebildik mi?


Bence hayır. Modern hayat bize monogamiyi getirmedi. Son istatistikler de erkeklerin %70'i, kadınların %40'ı evlilikleri dışında kaçamak yapıyorlarmış.

Ama bu sorun değil demi? Eşiniz ikinci bir eş getireceğine sizden gizli olarak bir metres yapması daha iyi değil mi? Sizden sıkıldığı zaman o geceyi genelevde geçirmesi sorun olmaz demi? Geçen ay flört ettiğin kişinin bu ay başka biriyle birlikte olması gayet normal demi? Ortada bu tür gerçekler var iken senin çok eşliligi eleştirmen fazlasıyla komik!
Peki eşcinsellik hayvanlarda var diye doğal birşey olduğunu söyleyen kişiler aynı şekilde çok eşliligi de savunabilecek mi?Doğada hayvanlar aleminin çoğu çok eşlilige sahip de!

Monogami: tek eşlilik
Poligami: çok eşlilik

Kaynaklar

http://pskolojk.blogspot.com.tr/2012/05/maslowun-ihtiyac-piramidi.html?m=1

http://belgelerlegercektarih.com/tag/cok-evlilik/

http://m.habervitrini.com/saglik/cinsel-istekte-kadinla-erkek-arasindaki-farklar-608463

https://www.google.com.tr/amp/www.hurriyetaile.com/amp/hamilelik/hamilelikte-cinsellik/hamileyken-tekrar-hamile-kalinir-mi_16709.html

Yorumlar

Popüler Yayınlar