NEDEN ZEUS DEĞİL DE ALLAH

NEDEN ZEUS DEĞİL DE ALLAH


Bir yaratıcı ve mı yok mu tartışmalarından köşeye sıkışan inançsız kişinin hemen sonra sorduğu soru "peki bir Tanrı var bu neden zeus olmasın, bunun Allah olduğunu nerden biliyoruz". Bu soru saçma ve çaresizce sorulmuş bir sorudur aslında ve kaçamak amaçlı bazı kişiler ezberlemiştir. O zaman ezberi bozalım..

Genellikle belirli bir dine eleştiri olarak “binlerce din var, hangisi doğru olduğu anlaşılamaz” gibi bir itiraz ortaya konulur. Fakat dinler tarihini incelediğimizde, dinler arasında uçuruma varacak farklar olduğunu, hepsinin sağlıklı sınıflandırılmalara sokarak ayrı ayrı incelenmesi gerektiğini görebiliriz. Şimdi sadece Tanrı kısmına bakalım;

Şri Vişnu, zeus, amon ra, An, Tonacatecutli, Ahura mazda, İşvara, brahma, osiris, hodiak, ukko, hunab ko, yu huang, svarog,buluku vb. tanrılar irrasyoneldir. Neden? Aslında bunları tek tek detaylıca işlemek isterdik ama genel bir değerlendirme yapmamız bile yeterli olacak sanırım. Peki neden Allah?


Hindu,Yunan,mısır vb tanrılar evrenin bir parçasıdır. Zaman ve mekana tabi hatta insansı figürlerdir bunlar. Bunlardan bazıları geleceği bile bilmez,bazıları yemek yer, bazıları evlilik yapar çocuk yapar..Birçok dinde tanrı ölümlüdür, inkarnasyonu vardır, kusurlara düşebilir.Yada bazı bölgelerde güneşe, tahtaya,taşa,hayvana, bitkiye tapanları bulabilirsiniz..hatta ben paraya tapanı bile duydum. Bildiğimiz anlamda paraya çok önem verme olan tapma degil, hindistandaki bi adam ticaret ile uğraşıyor ve müşteri gelince önce yanındaki bir deste paraya selam veriyor,tapma figürünü sergiliyor sonra işine devam ediyor..

Elbette bu tip inançlar, felsefi anlamda elimize malzeme vermektedir. Şimdi kısaca değinelim;
eğer mantıki ve bilimsel olarak bakarsak bi kere öncelikle tek bir Tanrı olmalı. Neden? Bu dinlerdeki mantıkla bir şirketin departmanları gibi savaş tanrısı, deniz tanrısı, yağmur tanrısı, toprak tanrısı vs. gibi farklı işlerden sorumlu olan bir tanrılar gurubu olsaydı. Bir tanrının evrendeki sadece bir bölümden sorumlu olması diğer bölümlere karışmaması onu sınırlı yapar..yada Yada iki düşman topluluk savaşıyor diyelim bir grup deniz tanrısına dua etse karşı grupta yağmur tanrısına dua edip yardım istese durum ne olurdu acaba? Biri kendi kullarına yardım edince öbürüde boş durmazdı herhalde ondan sonra iş insanlardan çıkar onların savaşına dönerdi. İdareleri olan farklı iki Tanrı kaosa yol açar daha fazla olsa siz farzedin..


bilimsel olarak evrenin doğumuna gidelim herşey bir noktadan geldiyse çok tanrıcılık yine saçma olur. Evreni tek noktadan patladan hangi tanrıydı bunlardan. Baş Tanrı mi? Peki o büyük patlamadan önce savaş, yeraltı,gök ,deniz yoktu.peki o zamanlar savaş, gök, yeraltı tanrıları neredeydi?? Evren yaratilmayana kadar bunlar göreve baslamayacak mi? Bu kadar sınırlı Tanrılar olabilir mi?? Mantık ve bilimle çok tanrılı dinleri çok kolayca eleyebiliriz..

Yada diğer Tanrı özelliklerine bakalım? Bir Tanrı mekan ve zamana dahil ise nasıl Bigbang ile yaratılmış olan madde,mekan ve zamanı nasıl yaratmış olacak? Evrende milyarlarca gezegen, yıldız arasından güneş Tanrı olabilir mi? Yada bir Tanrı geleceği bilmiyorsa bu Tanrı olabilir mi? Bir Tanrı nasıl insan suretinde olur yada evren içinde maddeden var olan bir Tanrı nasıl maddeyi yaratan olabilir? Bir Tanrı nasıl evlenebilir? Bir Tanrı nasıl çocuk yapabilir?

Bu tanrıların herseyi yaratmış olması irrasyoneldir, Hindu,Yunan,mısır vb tanrılar evrenin bir parçasıdır. Biz evreni aşkın bir yaratıcının herseyi yaratmış olduğunu söylüyoruz ki bu mantığı Bigbang de doğrular. Bigbange göre evrenin bir başlangıcı var ve bu başlangıca kaynaklık eden şey maddesel olmamalı, zamansız,mekansiz, herseye gücü yeten ezeli ebedi,kişisel,olması gerek.


 İhlas Suresi
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- De ki; O Allah bir tektir.
2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).
3- Doğurmadı ve doğurulmadı
4- O 'na bir denk de olmadı.

Artık biraz bu basit iddiaları bir kenara bırakıp mantığını kullanmak lazım!! Yaratıcı var diyen hiçbir bilim adamı bu diğer dinlerdeki sınırlı bir Tanrı hayal etmez..biraz gerçekçi olmak lazım...
Yıllar önce hz.ibrahim aklını kullanarak,sorgulayarak Allahı buldu sen de bulabilirsin eğer hala beyin ölümün gerçekleşmedi ise!

“Gecenin karanlığı O’nu (İbrâhîm’i) kaplayınca O bir yıldız gördü. «Rabbim budur!» dedi. Yıldız batınca «Ben batanları sevmem!» dedi. (Daha sonra) Ay’ı doğarken görünce (yine) «Rabbim budur!” dedi. O da batınca «Rabbim bana doğru yolu göstermezse, elbette yoldan sapanlardan olurum.» dedi. Güneş’i doğarken görünce de «Rabbim budur! Zîrâ bu daha büyük.» dedi. O da batınca dedi ki: «Ey kavmim! Ben sizin (Allâh’a) ortak koştuğunuz şeylerden uzağım! Benim Rabbim, bütün noksan sıfatlardan münezzeh olan Allâh’tır! Ben hanîf  olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratan Allâh’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.»” (el-En’âm, 76-79)

Yorumlar

  1. zeustan başka bir ilah yoktur.

    YanıtlaSil
  2. Usta atladığın bir konu var ilk dönem Müslümanlar da, peygamber sahabe dahil hepsi Allah ın gökte olduğuna inanıyorlardı, Allah ın tahtını suyun üzerinde olması, meleklerin tahtı taşıması, meleklerin kanatlarının olması, peygamberin göğe bakar dua etmesi VS, sizin Allah zaman ve mekan dan bağımsızdır anlayışı 6 yy den sonra sapık denilen mürtezile alimlerin görüşleri ile işlenmiştir, şu an biri de çıkıp zeus ile ilgili anlatılan ona iftiradır, Zeus da zaman ve mekan dan bağımsızdır diyebilir İslamın yaptığı gibi, Allah kuran dan öncede bilinen bir varlık idi o coğrafya da ve Allah ın kızları var diyorlardı, yazı yazarken önce İslam tarihini öğrenin

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar