NEDEN 13.7 MİLYAR YIL BEKLEDİ

NEDEN 13.7 MİLYAR YIL BEKLEDİ


Bu sorunun belli çeşitleri vardır. Allah şimdi ne yapıyor? Allah insanı yaratmak için neden  13.7 milyar yıl bekledi?? Allah kıyametten sonra ne yapacak? Gibi sorular..bu tür sorular basit mantıken hatalı sorulardır. Neden?

"Zaman" dediğimiz şey yaratılan birseydir ve Zamanı yaratan ise Allah'tır. Allah ise yaratılmayandır ve yarattıklarına benzemez. Ayrıca Allah yarattığı zamana dahil değil!! Biz Allah için "zamansız" deriz yani zamanın dışında ve bütün zamana hakimdir. Örneğin;Allah için İstanbul fethi(1453) zamanı ve 2018 arasında bir fark yoktur.

Peki zaman ne zaman yaratıldı?
Güzel soru demi🙂
Fred Alan Wolf, bunu şu şekilde açıklar:

Einstein’in genel rölativite kuramına göre, madde zaman ve mekandan bağımsız olamaz. Eğer bunlardan herhangi biri – madde, mekan veya zaman – eksikse, tümü eksiktir. Maddenin var olması için mekanın varlığı gereklidir, zamanın varlığı için maddenin varlığı gereklidir ve mekanın varlığı için de zamanın varlığı gereklidir. Bunların tümü birbirine bağımlıdır.
Madde Bigbang ile yaratıldı ise zaman da Bigbang ile başlamıştır aynı şekilde mekan da.

Zamansız bir şeyi hayal etmek imkansız gibi. Çünkü daha önce hiç zamansız birsey görmedik yani Aklın sınırlarını aşan birsey. Ama şu da bir gerçektir ki bir yaratıcı kesinlikle zamanı da yaratan olmalı çünkü öbür türlü yaratıcı zamanın içindedir demek binlerce çelişkiyi beraberinde getirir.


"Geçmiş, şu an ve gelecek" olmak üzere üçe ayrılan zaman, nisbî yani göreceli bir ifadedir.Yaşadığımız an, bir an öncesine göre gelecek idi, bir an sonrasında ise geçmiş olarak isimlendirilecektir. Bu ve benzeri bütün nisbetler ve izafetler mahlûkata göredir. Yâni, "asır, sene, gün, dün, bugün, yarın..." ancak mahlûkat için söz konusudur. Yani bu tür zaman bildiren terimler Allah için kullanılmaz.

Biz Allah "ezelidir" deriz.
Ezelde "geçmiş, şu an, gelecek, mekân ve mahlûk" yoktur. Zihin ezel hakkında bir zaman silsilesi tasavvur edemez. Zaman "devir, asır, yıl, ay, gün, saat, saniye, an..." gibi birimlere taksim edildiği hâlde, ezel için böyle bir taksimat yapılamaz. Ezel için bir başlangıç noktası da tasavvur edilemez.

işte bu yüzden Allah yaratmadan önce ne yapıyordu, yaratmak icin neden 13.7 milyar yıl bekledi yada kıyametten sonra ne yapacak gibi cümleler zaman belirttiği için hatalı sorulardır. Zaman belirten bir soruyu ancak zamanın içindeki biri için kullanabiliriz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar